AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden /
 
La oss leke Drillo:

Kan Norge vinne igjen?

Alt kan selvsagt skje. Å tro det er mulig at Norge kan bli verdensmester på nytt, er sunn optimisme. Å tro på seier som sannsynlig, er overoptimistisk. Leker vi Drillo, kommer vi til at sjansen for gull er under 20 %.

        Pau pokal seier...                                                                                            

Slik så det ut sist da Norge sto på toppen av seierspallen i EM i Pau. Mange mener at vi ikke kan vite hvor stor sjansen er for at noe lignende vil skje i Sao Paulo, men det kan vi faktisk relativt presist.

Dette norske laget er ikke så godt som om Geir Helgemo og Tor Helness hadde vært med. Det antatt beste norske laget spilte i Beijing før jul (med Geir og Tor på laget) og det endte med bronse. Vi kan altså ikke si at Norge er klare favoritter, selv om vi er regjerende verdensmestre.

    Noen mener at det er umulig å si noe fornuftig om sjansen for seier. Men vi bridgespillere er vant til å beregne sannsynligheten med litt hoderegning. Så las oss prøve, skritt for skritt:  

 

La oss si at det er 20 % sjanse for at Norge ikke blir blant de åtte beste i serien som avgjør hvem som skal gå videre til den avgjørende cupen. Det er usannsynlig, men vi må innse at vi kanskje ryker ut før sluttspillet i fire av fem VM.

    Det er altså 80 % sjanse for at vi når kvartfinalen. De beste åtte er temmelig jevne, men vi kan tenke oss at Norge sannsynligvis får en brukbar trekning i første cupmatch, og at vi er bedre enn snittet blant de åtte. Vi er greie med gutta og sier at de 80 % kan fordeles med 20 % sjanse for tap og 60 % sjanse for å være en av de 4 som fortsatt er med. (Vi vinner kvartfinalen i tre av fire forsøk.)

 

Enda er det to kamper igjen. Her er det ingen favoritter. Alle kan like gjerne bli slått ut i semifinalen, slik Norge ble i Beijing. Altså er det 30 % sjanse for å komme til finalen, Begge kan like gjerne vinne den, så vi står igjen med 15 % sjanse for at Norge tar gull.

    Hvis vi godtar at de fire siste har like sjanser for å vinne hver kamp, og at det er 60 % sjanse for hver av dem til å komme så langt, blir det nøyaktig samme sjanse for å ta sølv, og bronse som gull: dvs 15 %. Og også 15 % sjanse for å dra hjem medaljeløs til tross for at man når semifinalen.

    De fleste vil si at enkelte lag er bedre til å vinne jevne cupkamper, og at både USA, Italia og kanskje Norge har vist den evnen. I så fall kan vi justere de 15 % litt opp.

    Men sluttresultatet blir nok uansett: Intet topplag har så mye som 20 % sjanse for å vinne. Til det er det for mange gode lag.

 

De fleste vil si at følgende fire lag er i 15 %-skiktet:

Norge

USA2

Italia

Nederland

 

Disse åpenbare og meget sterke outsiderne må dele på de siste 40 %, sammen med en eventuell, ukjent dark horse.:

USA1

Bulgaria

Russland

Tyskland

Brasil

Kina