AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Rapport dag 11
Sverige slo ut Monaco!

Av Geo Tislevoll

Sverige fikk en enorm triumf i den åpne klassens semifinale da de slo ut Monaco. Våre naboer ble dessuten nesten dobbeltfinalister da deres seniorer ikke var så langt i fra å gå til finalen i sin kamp mot Ungarn.


Semifinalene

Svenskene hadde som nevnt i forrige rapport en knapp ledelse (2 IMP) halvveis i kampen. Fjerde sett ble jevnt og tett uten store svingspill. Det største var 8 IMP i favør Sverige der Fantoni–Nunes ble doblet i 1 grand og gikk 500 i bet mens Helness–Helgemo spilte 1 grand andre veien med ni stikk.

Da vi ventet på at Geir og Tors lagkamerater skulle komme ut for å sammenligne, fortalte Geir om et vanskelig motspillsproblem. Først var det et meldeproblem med denne hånden:

 

K 10 7 4 3

 

 

 

kn

N/Ø-V

 

 

D 10

 

 

 

E D kn 8 4

 

 


Den svenske nord åpnet med 1 hjerter som viste femkortsfarge og 11-16 hp. Øst sa pass, og syd smalt til med 4 hjerter. Ville du meldt noe nå?

Alt kan være riktig, men det kan opplagt være fryktelig galt å melde om makker ikke har tilpasning. Og på grunn av svenskenes system (begrenset styrke på åpningen) kan godt syd ha ganske bra kort.

Geir passet, og Tor spilte ut kløver 10 mot 4 hjerter. Situasjonen så slik ut for Helgemo på vests plass:

 

K 10 7 4 3

 

 

 

kn

N/Ø-V

 

 

D 10

 

 

 

E D kn 8 4

 

 

 

 

D kn 9

 

 

 

9 8 5 4 2

 

 

 

K 7 5

 

 

 

K 5

 


Spillefører la kløver konge og fulgte med toeren under esset. Geir tok for kløver dame, hvorpå nord la sekseren og Helness treeren. Hva nå?

Det kan være riktig å spille en tredje kløver om utspillet er fra dobbelton, og makker har enten tieren eller damen i hjerter som i så fall vil gi stikk. Men siden Geir ikke visste noe som helst om fordelingen bortsett fra at nord hadde vist fem hjerter, og selv hadde verdier både i spar og ruter, så kunne godt dette være en kontrakt som betet seg selv. Kløver tilbake kan være fatalt om utspillet er fra 10973, for da er tilbakespillet til dobbeltrenons. Så Geir skiftet til trumf.

Slik så hele spillet ut:

 

 

8

 

 

 

E K 10 7 6

 

 

 

E kn 4

 

 

 

9 7 6 2

 

 

K 10 7 4 3

 

E 6 5 2

 

kn

N/Ø-V

D 3

 

D 10

 

9 8 6 3 2

 

E D kn 8 4

 

10 3

 

 

D kn 9

 

 

 

9 8 5 4 2

 

 

 

K 7 5

 

 

 

K 5

 


Kløver tilbake i tredje stikk ville betet kontrakten, men nå stod den, +420 til Sverige.

Ved det andre bordet valgte Peter Bertheau å melde inn 4 spar etter 2 hjerter (åpningshånd i Fantoni–Nunes sitt system) – 4 hjerter fra syd. Det var i teorien feil siden 4 hjerter kan betes, og 4 spar gikk en doblet bet, men med bare +200 til Monaco ved dette bordet ble det 6 IMP til Sverige.

Både det fjerde og det femte settet gikk i favør av Sverige (34-20 og 40-31), som ledet med 171-146 før de siste 16 spillene. Det alle spurte seg var om Monaco nok en gang ville avslutte med et monstersett og gå seirende ut av bataljen.


Siste sett i semifinalen

Og slik så det nesten ut i de to første spillene i femte sett. Først 6 IMP inn der Helgemo oppvurderte en 14-poenger til 1 grand, og derfor kom de i 3 grand med 24 hp til sammen. Helgemo hadde ingen problemer med å snelle hjem ni stikk i utgangen som ikke ble meldt ved det andre bordet.

Så var Monaco litt heldige da Fantoni–Nunes var i 5 hjerter over 4 spar meldt av Helness. Den stod på 5-3-tilpasning, men svenskene var i 5 ruter i stedet med 6-3-tilpasning, og den gikk bet med en hjerterstjeling! 11 IMP til Monaco, 16-0 i settet etter to spill, og mange trodde at lokomotivet var i gang som vanlig. Men svenskene ville ikke gi seg, og om Monaco var heldige i spill 2, var det nå Sverige sin tur til å ha flaks:

 

 

9 7 5

 

 

 

K D 10 9 3

 

 

 

3 2

 

 

 

8 4 3

 

 

E K 8

 

4 3 2

 

kn 8 7 5 2

 

E

 

D 10 8 6

 

E kn 9 7 5 4

 

9

 

E D 2

 

 

D kn 10 6

 

 

 

6 4

 

 

 

K

 

 

 

K kn 10 7 6 5

 


Fantoni–Nunes meldte 6 ruter som øst-vest, en fin kontrakt som avhenger av enten ruter konge eller kløver konge i saks. Slik satt det ikke, og Fantoni gikk en bet i soneslemmen siden han selvsagt ikke klarte å toppe ut ruter konge. Ved det andre bordet spilte Nyström–Upmark 5 ruter, og dermed var det 12 IMP til Sverige.

Da svenskene vel midtveis i settet vant en 4 spar doblet som gikk bet ved det andre bordet, begynte det å se veldig mørkt ut for Monaco. Og det var heller ikke kort av en sånn type mot slutten at svenskene – som fortsatte den solide spillingen – kunne tape en ledelse på cirka 35 IMP.

Det gjorde de heller ikke. Spikeren i kista kom da Fantoni–Nunes åpenbart hadde en misforståelse i meldingene og endte i 7 hjerter med spar ess borte – én bet. Det er nokså uvanlig at slikt skjer på dette nivået, og dette ga 16 IMP til Sverige – game over!

Dermed blir det ”bare” bronsefinale på Monaco denne gang, og der møter de Irland som ble for lette mot Polen. Jeg advarte mot polakkene tidligere i turneringen (etter selv å ha blitt grisebanket av dem i Round Robin), og Polen er i mine øyne klar favoritt i finalen.

Men Sverige har imponert enormt i dette mesterskapet, så det bør ikke overraske noen om de går helt til topps. Spillerne som allerede har stått for en stor bragd selv om det ikke ender med gull, er Peter Bertheau, Per-Ola Cullin, Fredrik Nyström, Joan Upmark og det nye paret som har erstattet Fredin–Fallenius; Krister Ahlesved–Jonas Pettersson.

Sluttresultat i semifinalene:

Åpen:
Sverige – Monaco 220-174
Polen – Irland 252-185

Damer:
Polen – Russland 160-243
Frankrike – England 150-201

Seniorer:
USA – Frankrike 156-133
Ungarn – Sverige 201-184

I seniorenes semifinaler var det jevnt før siste sett, men USA og Ungarn avsluttet begge sterkt og møtes i finalen som starter i morgen.

I damenes semifinaler hadde Russland og England bra kontroll mesterparten av kampen på sine motstandere.