AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Nybegynner-trikset Publiseringsdato: 05.01.2011

I slutten av november var jeg med min bedre halvdel til Orlando, Florida hvor høstens Nationals skulle spilles. Vi hadde med oss sønnen vår Anders, som nå er fem år, og som barnevakt hadde Iselin, Boyes yngste søster takket ja til en tur til USA.

Boye hadde bundet seg til å spille med meg i den prestisjefulle parturneringen Blue Ribbon Pairs, og da han noen uker før avreise fikk telefon fra Zia som lurte på om de skulle spille denne turneringen, måtte han takke nei. Det var ikke en lystig ektemann som brakte denne nyheten til meg, men jeg hadde gledet meg så mye til denne turneringen at det ikke hadde hjulpet om det var kongen som hadde spurt om å få bytte plass med meg.

I starten av Fall Nationals spilles også en parturnering, hvor dette spillet er hentet i fra. Boye og Erik (Sælensminde) pleier å spille den første parturneringen som oppvarming til lagturneringen de er leid inn for, og i sommer gikk de for første gang til topps i en slik parturnering. Jeg hadde lagt lillemann, satt barnevakten på jobb og tuslet inn i spillelokalet for å se litt på. En flott, eldre dame satte seg ned i syd og tok opp denne hånden:

 
E K 9 7
E D 4
E K
E K kn 5
 

Etter å ha brukt en god stund på å sette opp kortene så det ut som om hun hadde en plan, og hun la opp 2 kløver på bordet. Makkeren i nord, en mann i sin beste alder, svarte raskt 2 ruter, og kvinnen fiklet i meldeboksen slik at diamantene blinket i alle kanter: 2 hjerter! Nord hoppet til 4 hjerter, og kvinnen tenkte seg om litt før hun hoppet til 6 grand.

Erik spilte ut ruter 10, og hele spillet så slik ut:

 
kn 8
K 10 9 6
D 2
9 8 7 4 3
 
6 4 2
3 2
10 9 7 5 4 3
10 6
D 10 5 3
kn 8 7 5
kn 8 6
D 2
 
E K 9 7
E D 4
E K
E K kn 5
 

Om kvinnen har gått i samme lære som meg, er vel tvilsomt, men da jeg begynte å spille bridge i Bergen på midten av 90-tallet, var det Øyvind Saur som lærte meg mye av det grunnleggende. "Ta stikkan fra toppen," var én av læresetningene. Det var nettopp det som skjedde her.

Etter å ha tatt for esset i ruter la hun lekende lett ned esset og kongen i kløver, og damen til Boye kom seilende. Hun fortsatte med tre kløverrunder til. Hva skulle Boye i øst kaste? Han kastet to ruter og en spar (han måtte jo holde fire hjerter siden spillefører hadde vist den fargen). Spillefører fortsatte med ruter til kongen, og igjen måtte Boye kaste et kort. Han bestemte seg for å sake en spar til, og diamantringene blinket igjen da kvinnen tok for ess-konge i spar og så at damen og tieren falt også i den fargen. 13 stikk ble forlangt.

"Unnskyld," kom det fra kvinnen etter at hun hadde skrevet inn scoren på skjemaet sitt, "men kunne jeg fått autografen din her ved siden av scoren slik at jeg kan bevise hvem jeg har skvist? Det fikk hun.

Har du et spill du vil fortelle om? Send en mail til tonje@bin.no