AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Vurderer du rett? Publiseringsdato: 08.02.2011

For to uker siden skrev jeg om et spill hvor Artur Malinowski oppvurderte sin balanserte 19-poenger til en 20-21 grandhånd. Grunnen var at han hadde en god femkortsfarge. Spillet var hentet fra TGR Auction Pairs i midten av januar.

Det har blitt vanlig å oppvurdere kortene sine. Oftest gjøres dette med 14 poeng og en god femkortsfarge, hvor man åpner med 1 grand (15-17), men det kan også lønne seg å oppvurdere 19 poeng (med en god femkortsfarge) til en 20-21 grand, eller en 21-poenger (med en god femkortsfarge) til en 22-24 grand. Men hvor ofte bør man nedvurdere en hånd? 

Ta denne hånden som vest fikk utdelt i samme turneringen:

E D 7 4
E D 7
D 6 4
E D 7

Her har du 20 balanserte poeng. Ergo vil de fleste åpne i en 20-21 grand.

Eller hva med denne hånden (også fra TGRs):

E K 10 9 7
K kn 2
E K
K 10 4

21 poeng, og ergo bør man vel åpne med den samme åpningen, 20-21 grand.

Men se litt mer på kortene. Den siste hånden, selv om den kun inneholder ett poeng mer, er da mye mer spillesterk.

Den første hånden du fikk, ble åpnet i 20-21 grand. Jeg som makker hadde fått utdelt 13 poeng i kun ess og konger og lot meg ikke stoppe under slem. Etter å ha brukt Puppet-Stayman og funnet ut at makker ikke hadde 5-korts major, hoppet jeg ut i 6 grand.

 
5
kn 10 9 6 5
K 10 7 3
kn 9 3
 
E D 7 4
E d 7
D 6 4
E D 7
K 8
K 8 4
E 9 5 2
K 10 6 4
 
kn 10 9 6 3 2
3 2
kn 8
8 5 2
 

Kanskje litt vel hardt... jo da, kan være enig i det. 47% på spillet etter å ha gått en bet forteller at 6 grand var normalkontrakten. Dessverre er jeg ikke helt enig i åpningen. Hånden er lite spillesterk, og da er jeg en tilhenger av å nedvurdere kortene. Det gjøres altfor sjelden, mener nå jeg.

Så tilbake til spill to. Denne gangen ble hånden oppvurdert. Makker åpnet i 2 kløver, og over min ventemelding 2 ruter ble det meldt 2 grand (22-24). Jeg spurte etter major, og da jeg fikk vite om 5-korts spar, vokste kortene mine. 6 spar ble sluttkontrakten, men jeg burde nok ha meldt 6 grand siden det var parturnering.

 
6
65 3
10 9 6 5 4
D kn 9 2
 
E K 10 9 7
K kn 2
E K
K 10 4
D 4 2
E 9 8 4
8 7 3
E 5 3
 
kn 8 5 3
D 10 7
D kn 2
8 7 6
 

Spillet i seg selv er ikke så interessant hvis du kun skal ha tolv stikk, men la oss si at du går for maks - du spiller tross alt parturnering.

Kløver dame kom ut fra Nord, og denne ble stukket med kongen på hånden. Spar ess og en ny spar til damen fortalte om trumfsits 4-1. Hvordan spiller du videre?

En liten hjerter til knekten beholdt stikket, fulgt av hjerter konge og hjerter til esset. Ny spar fra bordet gikk til tieren på hånden, og spar ess tok ut trumfen. En kløver kunne kastes på den trettende hjerteren. Enkelt. 13 stikk.

Men la oss si at Syd er litt mer våken enn han var mot oss. Da makker la ned hjerter konge, burde han ha kastet damen! (Han har jo tieren, men spillefører vet ikke dette.) Spillefører kan dermed tro at han har damen dobbel i hjerter, og tør nok ikke å gå inn i bordet i den fargen. Antageligvis spiller hun seg inn i bordet på kløver ess, tar sparfinessen og spiller én runde trumf til. Og hvis spillefører ikke heller er helt på høyden, spiller hun kanskje en hjerter til bordets nier... Ops! Èn bet da Syd vinner på tieren og kan spille kløver til Nords knekt.

OK, det var kanskje. Men spillefører er selvfølgelig mye mer våken enn det. Spillet går likt, og hun tar for hjerter konge som damen faller under. Hun spiller seg inn i bordet på kløver ess og trekker en spar til tieren. Spar konge tar ut siste trumfen til Syd, og Nord må kaste sitt tredje kort. I vår visjonsverden har han én spar, fire hjerter, fire ruter og fire kløver (eller noe lignende i minor).

Spillefører, som er klar i toppen, tar for ess-konge i ruter og innkasserer den femte og siste trumfen. Nord må dermed kaste sitt fjerde kort. To hjerter må han holde, og kløver knekt må han også holde, men spillefører har spilt elleve stikk...

Altså, hadde hjerter dame vært et ærlig kort fra en dobbelton, ville en spillefører med et klart hode kunnet autoskvise Nord ved å ta to hjerterstikk, to kløverstikk, to ruterstikk og alle sparstikkene. Hvis ikke Nord saker kløver knekt, blir det en showup-skvis i hjerter (kommer ikke hjerter 10 på, har han den ikke!).

Ok. Nok synsing. Det satt ikke slik, og du spilte ikke mot en spiller som ga deg noen vanskelige valg. For deg ble det enkelt, og du kunne uten problemer notere 86 % for dine 13 stikk i 6 spar!

Har du spill du vil fortelle om? Send det til meg på tonje@bin.no.