AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
U16-spiller sikrer utgangsbonus
Nordisk mesterskap for ungdomslag ble spilt i Oslo i påska. Totalt 14 lag deltok, hvorav fem norske. Mesterskapet ble innledet med grunnspill (Round Robin) i to puljer, ei for lagene i U26- og U21-klassen, og ei for lagene i U16- og W26-klassen (dameklassen). Etter en spennende innspurt gikk Danmark U26 til topps i den førstnevnte pulja og kunne dermed heve Nordic Trophy. I den andre pulja var det det svenske damelaget som sanket flest vinnerpoeng.
 
Etter ti kamper á tolv spill i Round Robin gikk de to beste lagene i hver klasse til finaler der det skulle kjempes om nordiske mestertitler. Det var U16-laget som måtte forsvare Norges ære da de var det eneste av våre lag som kvalifiserte seg for finalespillet.
 
Norges motstander i finalen var Sverige. Begge de innbyrdes oppgjørene i grunnspillet hadde endt med norsk seier, så Norge måtte tåle et lite favorittstempel. De fikk i tillegg fordelen av å starte med et forsprang på 12 IMP, en såkalt carry over i belønning for å ha vunnet de innbyrdes kampene tidligere i mesterskapet.
 
Finalen besto av tre sett med tolv spill i hvert. I det første settet spilte det norske laget solid og vant med 24 IMP. I sett to var imidlertid svenskene suverene og tok over initiativet i kampen. Før det siste og avgjørende settet ledet de med 10 IMP. Heldigvis holdt de norske spillerne nervene i sjakk og leverte et forrykende siste sett. Etter å ha vunnet det siste settet med sifrene 53-27, kunne de smykke seg med tittelen nordiske mestere og gullmedalje om halsen.
 
På det norske laget spilte Marius Dalemark Austad (14), Ida Marie Øberg (15), Anders Brogeland (11), Thomas Tøsse (12), Christian Fredrik Johnsen (13) og Magnus Sætre (13). Kristian B. Ellingsen var kaptein og Astrid Steen Lybæk coach.
 
Vi skal her se på et av spillene fra de innledende rundene da U16-lagene til Norge og Sverige møttes.
 
Marius Dalemark Austad ble spillefører i 4 hjerter og hadde følgende ressurser til rådighet:

 
8 4
K D kn 9 7 6
E K 7 2
8
 
 
kn 9 7 3 2
E 4 2
6 5 4
E 7
 
 
VestNordØstSyd
BertheauAustadAbragiØberg
1 hjpass1 sp
pass3 hjpass4 hj
passpasspass


Har du en plan etter kløver knekt i utspill fra øst?
 
Husk at det spilles lagkamp, og dermed er det viktig å gjøre det man kan for å sikre kontrakten.
 
Marius stakk utspillet med kløver ess før han fortsatte med en trumf til kongen på hånda. Begge motstanderne fulgte. Du har ni sikre stikk (0+6+2+1). Du kan vinne det tiende stikket i ruter dersom den farga sitter jevnt fordelt. Men trenger du egentlig å gjøre deg avhengig av snill sits i ruter?
 
Om ruteren sitter 4-2, kan man ordne det tiende stikket ved å stjele en ruter hos blindemann. Om trumfen sitter 3-1 med lengden hos den som har inntaket i ruter, har man ikke råd til å spille mer enn én trumfrunde før man går løs på ruteren. Da kan nemlig motstanderen som kommer inn ta ut bordets siste trumf før spillefører får stjålet den siste rutertaperen.
 
Marius var på høyden og så faren som truet. Etter en runde trumf tok han for esset og kongen i ruter. Øst fulgte med henholdsvis treeren og åtteren, mens både knekten og dama kom på fra vest. En tredje runde ruter vant øst med nieren, mens vest saket styrke i spar. Øst fortsatte med kløver 10 som spillefører kunne stjele på hånda. Nå var det tid for å stjele den siste rutertaperen i bordet, men hvilken trumf skal man stjele med?
 
Det er kun to trumfer igjen ute, og du har de tre høyeste gjenværende trumfene. Dermed skal du stjele med esset for å gardere deg mot at vest har en trumf igjen som er høyere enn bordets firer.
 
Marius spilte akkurat på denne måten. Etter å ha stjålet sin siste ruter med esset, spilte han trumf til hånda og trakk ut motpartens siste trumf i to runder. Dermed ble det ti stikk, og Marius kunne notere 620 i riktig kolonne etter vel utført safespilling.
 
Hele spillet så slik ut:

 
8 4
K D kn 9 7 6
E K 7 2
8
 
E D 10 6 5
3
D kn
K D 6 3 2
K
10 8 5
10 9 8 3
kn 10 9 5 4
 
kn 9 7 3 2
E 4 2
6 5 4
E 7
 


På det andre bordet meldte Magnus Sætre inn 2 kløver i vest etter 1 hjerter fra nord og 1 spar fra syd. Makker Christian Fredrik Johnsen hadde 5-kortsstøtte, og det norske paret fikk meldt den gode stampen 5 kløver over 4 hjerter. Da svenskene ikke fikk doblet sluttkontrakten, ble det hele 11 IMP til Norge.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger