AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Instruktivt motspillspoeng fra NBFs jubileumsturnering
Lørdag 22. januar ble Norsk Bridgeforbunds 90-årsjubileum markert med gratis online-turnering på Realbridge. Det ble spilt to sesjoner av 24 spill, og man kunne velge om man ville spille begge eller bare den ene. Det ble delt ut klubbpoeng i hver av sesjonene, samt at det ble delt ut forbundspoeng basert på sammenlagtresultatet. Det var åpning for å spille med forskjellige makkere i hver av sesjonene og fortsatt ha mulighet til å få tellende resultat (som enkeltspiller) i sammendraget.
 
Første sesjon ble vunnet suverent med hele 68,7 % score av Bogi Simonsen og Pol Egholm fra Færøyene, mens Kåre Ivar Wang (Bergen Akademiske BK) og Halvor Fjørtoft (Bridgekameratene) ble nummer to. Rune Skodje (BK Grand) og Steinar Ekren (Sunndalsøra BK) knep den siste pallplassen.
 
I andre sesjon gikk landslagsparet Tor Eivind Grude (Sømna BK) og Christian Bakke (Bergen Akademiske BK) til topps med en score på drøyt 67 %, og var et hestehode foran Odd Roar Smisetfoss (Sunndalsøra BK) og Svein Arild Naas Olsen (BK Nørrøna). Simen Sørlie Helgeby og Bjørn Helgeby fra Holmestrand BK ble nummer tre.
 
Sammenlagtvinnere ble Odd Roar Smisetfoss og Svein Arild Naas Olsen med en totalscore på 118,1 %. Deretter fulgte Jonny Hansen og Atle Sæterdal fra OBK Kløverknekt med 116,7 %.

Vi skal se nærmere på ett av spillene som dukket opp i runde fem av den første sesjonen. Du får ta plass som utspiller i vest. Hva ville du spilt ut mot 4 spar?

D 4
kn 10 3 2
D 7 2
E 8 4 3
 
VestNordØstSyd
Du
1 sp
pass2 sppass4 sp
passpasspass


Ingen opplagt gode alternativer. Trumfdama dobbel bak åpneren kan meget vel gi stikk, så det er grunn til å holde fingrene unna trumfen. Å legge ned kløver ess er heller ikke veldig fristende. Dermed står det mellom de røde fargene. La oss si du velger å spille ut hjerter knekt. Følgende blindemann kommer til syne:

 
K 3 2
D 8
10 9 6 5 3
kn 7 6
 
D 4
kn 10 3 2
D 7 2
E 8 4 3


Spillefører prøver dama i bordet, makker dekker med kongen, og spillefører vinner med esset. Deretter følger spar ess, og ny spar via din dame til kongen i bordet. Makker følger med spar 10 andre gang. Spillefører fortsetter så med ruter til esset og ruter konge. Makker saker kløver 2 på den andre ruterrunden. Dere har avtalt små kort som styrke.

Ruter knekt fra spillefører bringer deg inn på dama, og samtidig er bordets ruterfarge godspilt. Makker saker kløver 10. Hvordan planlegger du motspillet videre?
 
Hjerter 10 ble godspilt i utspillet, og etter makkers styrkekast i kløver er det grunn til å tro at makker har minst kongen i fargen.
 
Siden spillefører er markert med firekortsfarge i ruter, vet du at den femte ruteren i bordet vil gi ett avkast. Dermed er det essensielt å innkassere de riktige stikkene i motspillet. Hvis man bommer på hvilke stikk man innkasserer, vil spillefører kunne trumfe og sake en taper i den motsatte sidefargen på det siste ruterstikket.
 
Vi vet at spillefører har maksimalt ti kort til sammen i spar og ruter. Dermed har han minst tre kort i hjerter og kløver til sammen. Det betyr i realiteten at man bør starte med å legge ned kløver ess. Om man prøver å ta for hjerter knekt, og den blir trumfet, vil man gå glipp av et kløverstikk i motspillet. Hvis kløver ess blir trumfet, hjelper det ikke spillefører å kaste én hjerter på ruter fordi han uansett må få en hjertertaper etterpå. Og mer enn én hjertertaper har han jo ikke i og med dobbel hjerter i bordet. Dermed kan man si at det haster mer å spille kløver enn å spille hjerter.
 
På kløver ess følger makker med nieren og spillefører med femmeren. Hva tenker du om fortsettelsen?
 
Jeg kan røpe at det nå svinger et overstikk om du velger riktig.
 
Hele spillet så slik ut:

 
K 3 2
D 8
10 9 6 5 3
kn 7 6
 
D 4
kn 10 3 2
D 7 2
E 8 4 3
10 8
K 9 7 6 4
4
K D 10 9 2
 
E kn 9 7 6 5
E 5
E K kn 8
5
 


Som du ser, er det essensielt å innkassere hjerterstikket nå. Om det spilles én kløverrunde til, trumfer spillefører og parkerer hjertertaperen på det siste ruterstikket og kan notere ett overstikk i kontrakten.
 
Makkers avkast i kløver bør kunne sette deg på sporet av løsninga. Kløver 2 var et entydig styrkekast. At makker deretter kastet nok en kløver, kan tyde på at han har femkorts kløver fra start. Det virker ikke så naturlig å gå ned på kongen dobbel i kløver. Dermed er det ikke flere kløverstikk å hente for forsvaret, men derimot ett hjerterstikk.
 
Om vi tar med en motspillsavtale om å legge norske fordelingskast fra gjenværende, blir det uansett helt entydig. Første gang øst la en kløver, var det toeren, som altså var et styrkekast. Den neste kløveren som spilles, er starten på et fordelingssignal. I vårt tilfelle ble kløver 10 saket på den tredje ruterrunden. I neste omgang fulgte øst med nieren under esset i kløver.
 
Dermed har vest lagt høy-lav i kløver som fordelingskast fra gjenværende kløverbeholdning, noe som innebærer at han må et likt antall kløver igjen etter å ha lagt et styrkekast med toeren først. Med K1092 ville øst lagt nieren andre gang. Ut fra dette kan vi resonnere oss fram til at vests opprinnelige kløverbeholdning er nettopp KD1092.
 
Å holde kontrakten nede på ti stikk ga rundt 60 % til motspillerne, mens ett overstikk ville gitt bare 20 % score.
 
Et lite tilleggspoeng som kan være verdt å nevne, er at du som spillefører må gi motspillerne sjansen til å gjøre feil. Ved ett av bordene i turneringa gikk det akkurat slik som det ble skissert her. Øst tenkte litt etter å ha tatt for kløver ess inne på ruter dame. Blindemann lurte etterpå om det ikke bare var for spillefører å kreve ti stikk på dette tidspunktet.
 
Selvsagt ikke! Vest måtte få sjansen til å gjøre feil først. Om han hadde spilt en kløver til, ville det blitt elleve stikk i stedet for ti, og 80 % i stedet for 40 % til nord-syd!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger