AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Motspillsvalg
Marit Sveaas International Bridge Tournament ble spilt siste helga i mai på Scandic Lillehammer Hotell med Helgeland Juniorbridgeklubb som arrangør. Etter avlysninger de to siste årene på grunn av pandemien var dette første gang turneringa ble gjennomført siden 2019. 99 par stilte til start i hovedturneringa.
 
Geir Helgemo gikk til topps sammen med svenske Peter Bertheau. Premien til vinnerparet var kroner 200 000. På andreplass fulgte Tor Eivind Grude og Erik Berg, mens det svenske tvillingparet Mikael og Ola Rimstedt sørget for at det kun ble nordmenn og svensker på pallen. Det var premier til de ti beste parene, og i tillegg solide premier i klassene junior, mix og damer, samt egen premiering basert på handicap.
 
Vi skal ta en nærmere titt på en motspillsprøve som dukket opp i siste runde første spilledag. Du får ta plass i vests stol og gjøre deg klar for å spille motspill mot 3 grand:

 
D
D 8 5 3
kn 10 5
K kn 9 8 3
 
K 8 3 2
E kn 9 7 6
9 2
6 5
 
VestNordØstSyd
Du
1 gr1)
pass2 kl2)pass2 ru3)
pass3 grpasspass
pass
1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Stayman
3) Ingen majorfarge


La oss si du spiller ut en liten hjerter, som må sies å være et naturlig utspill. Spillefører legger lavt i bordet, før tieren kommer på fra makker. Spillefører følger med toeren. Makker fortsetter med hjerter konge i neste stikk, og fireren kommer på fra spillefører. Hvordan planlegger du motspillet videre?
 
Det er altså klart at spillefører og makker har to hjerter hver. Med andre ord har ikke makker flere hjerter å spille om du lar henne beholde stikket. Du har god nok hjerter til å stikke over med esset, for så å presse ut bordets hjerter dame slik at du har ytterligere to hjerterstikk å hente idet du forhåpentligvis kommer inn på spar konge.
 
En annen mulighet er å la makker være inne slik at du kan få et gjennomspill i spar. Hvilken plan går du for, og hvorfor?
 
Hele spillet så slik ut:

 
D
D 8 5 3
kn 10 5
K kn 9 8 3
 
K 8 3 2
E kn 9 7 6
9 2
6 5
kn 10 9 7 4
K 10
E 4 3
10 7 4
 
E 6 5
4 2
K D 8 7 6
E D 2
 

Det som skulle til for å få sving på motspillet, var altså å skifte spar i stikk tre.
 
Jeg bakspilte juniorlandslagsparet Nicolai Heiberg-Evenstad (14) og Markus Lund (22). De møtte Gunnar Hallberg og Artur Malinowski, som begge representerer England. Nicolai spilte ut en hjerter til tieren hos Markus, som deretter innkasserte hjerter konge. Nicolai fulgte med knekten under kongen, et såkalt Lavinthal-signal (fargeskift-signal) for å vise interesse for spar, den høyeste fargen utenom.
 
Markus skiftet i tredje stikk til spar knekt. Siden spillefører hadde benektet 4-korts major, kunne han ta seg råd til å fortelle at sparen var tett så det holdt. Gunnar la liten, og Nicolai vant stikket med kongen. Neste spar stakk Gunnar med esset. Han kunne så innkassere fem kløverstikk, men deretter var det ikke mer å hente. Ruter fra bordet stakk Markus med esset, og kunne så kreve resten.
 
Dermed ble det hele tre sonebeiter i kontrakten. Seks toppstikk i de svarte fargene var alt spillefører fikk tak i da han aldri rakk å nyttiggjøre seg av ruteren før motparten forsynte seg grovt av stikkfatet.
 
Dette spillet viser hvor viktig tempo er i bridge. Samtidig viser det hvordan små nyanser kan svinge mange stikk. Ved noen bord gikk vest inn med en noe frisk innmelding over 1 grand og fikk vist begge major. Øst fikk da meldt av sparen, og da var det plutselig ikke like naturlig å spille ut hjerter lenger.
 
Med en liten spar ut fra vest, ser vi at det blir et helt annet tempo for spillefører, og et helt annet resultat på spillet. Dama vinner første stikk, og spillefører kan presse ut ruter ess med sparesset i behold. Da blir det minst ti stikk, og om ikke motparten henter to hjerterstikk inne på ruter ess, blir det sågar elleve.
 
Scoren 300 til øst-vest ble kopiert ved ti andre bord og ga +36 (av 49 mulige) til øst-vest. Toppen øst-vest gikk til paret som doblet 3 grand og hentet tre beiter for den nette scoren 800. Ti stikk ville gitt -31, og elleve stikk -41, til øst-vest.
 
Innledningsvis stilte jeg spørsmålet om det kunne være et alternativ å stikke over hjerter konge i andre stikk for å godspille fargen. Om vest velger å gjøre det, vil det nok bli ti stikk til spillefører (1+1+3+5).

I noen tilfeller kan det absolutt være riktig å stikke over makkers høye kort for å godspille sin egen farge. Men denne gang har man rett og slett ikke tempo til det siden man ikke har et raskt og sikkert inntak, og dessuten stikk å sette opp i en annen farge.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger