AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

En slem å tygge på

04.09.2009
En slem å tygge på

Du er kommet i en litt hard slem: 6 hjerter, og får trumf ut til damen og esset. Hvordan spiller du?

E 2                  Kn 9
Kn 6 5             E K 10 9 4 3
E K 9 3           10 7 5
E K 9 7           10 3

Jeff Meckstroth spilte 6 hjerter. Han tok tok en runde til med trumf. Den satt 2-2. Så spilte han ruter fem. Sekseren kom på. Skal du legge nieren eller skal du toppe?

 

 

Isolert sett er det riktig å ta for esset og kongen. Her er forklaringen:

Det spiller ingen rolle hvordan du spiller hvis ruteren sitter 3-3. Hva hvis den sitter 4-2?

Hvis Syd har dobbelton, spiller det heller ingen rolle hva du gjør.

Det er egentlig bare når Nord har dobbelton at det spiller noen rolle hva du gjør. Det er følgende muligheter med en honnør dobbel hos Nord:

D8   Kn 8

D6   Kn 6

D4   Kn 4

D2   Kn 2

Hvis Nord ikke har en honnør, fins det bare følgende seks muligheter:

86  84  82

64  62

42

Det er klart at det må være bedre å spille på det som dekker åtte muligheter, enn det som dekker seks muligheter. Derfor bør man ta for esset og kongen først.

Men Meckstroth fulgte ikke den normale spillemåten. Han spilte til nieren. Hvorfor?

Jeg har ikke spurt Meckstroth, men jeg har spurt Boye, for jeg mente at dette måtte være feil fargebehandling.

Boye sier at nøkkelen nok ligger i at Syd fulgte på med sekseren. De fleste vil automatisk legge det minste kortet sitt i slike posisjoner. Hvis det er tilfelle, har Nord både toeren og fireren. Han kan dermed ikke ha honnør dobbel! Dermed faller argumentet for å toppe bort.

En tilleggsbonus er det at man ved å spille nieren, beholder flere skvismuligheter fordi du har overgang til ruteren i bordet. Og du sikrer deg mot at motparten tar ut den fjerde ruteren.

Som du kanskje har forstått, satt Syd med D Kn 8 6 i ruter, og slemmen fór hjem. Nord hadde de to aller minste ruterne: 4 2.

 

Nord

D 8 7 3

D 8

4 2

D Kn 8 6 4

 

K 10 6 5 4

7 2

D Kn 8 6

5 2

 

Les alle BINs artikler om VM her:

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Christian Vennerød Dato: 4.9.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Hei Anders. Takk for kommentar. Vel, Boye mente nok ikke at man ALLTID la den minste ruteren, og det skrev jeg heller ikke. Men Boye mener at det er såpass vanlig å legge den minste at det tar knekken på den normale fargebehandlingen når sekseren kommer på. Det er jo relativt likt mellom å toppe og å kutte når man ikke tar annet enn fargen isolert i betraktning (8 mot 6). Som jeg også skrev, blir dessuten skvismulighetene noe bedre ved å beholde rutertoppene i bordet, men dette er ikke så veldig viktig, fordi den viktigste ekstra truselen din er i kløver og den ligger også i bordet. (du kan da bare skvise syd i minor). Vi vet ikke helt hva Meck egentlig tenkte. For meg var det interessante at han avvek fra normal fargebehandling. Hvorfor gjorde han det? Jo pga sekseren og de økte skvismulighetene. Christian
 
Navn: Anders Kristensen Dato: 4.9.2009
E-post: anders.k@hlink.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Hei Christian! Jeg ser du tar opp spillet som jeg har diskutert, b.la. med Peter Marstarnder idag! Til resonementet ovenfor, så er jeg ikke 100% enig med Boye at man alltid legger den minste i disse posisjoner, jeg stiller feks aldri kortene mine opp i rekkefølge, da mange spillere da kan se "hvor jeg henter kortet mitt fra" om det er min siste eller om jeg har flere kort i fargen. Og i den forbindelse, så vil nok en god syd her like ofte legge ruter 4/2 som ruter 6, husk han ser 1075 i bordet, slik at han alltid vil kunne gi makker signel seinere om han har fargen gardert eller ikke! Forøvrig så stusset jeg også over spilleplanen til Meck! Etter å ha sett mere nøye på spillet så er det mye som tyder på at Meck sin plan er riktig! 1) det kom trumf ut (da har de ofte noe i sidefargene) 2) Syd har ikke KQ i spar, neppe ingen ingen honnører, da kommer det vel for spar ut! Ut ifra dette har ofte syd Hx, HHx(x), Hxx(x) i ruter, da vinner Meck med alle sitser som gir 3 kjappstikk + hvis syd i tillegg har 4 kort kl eller QJx, og skulle det sågar være slik at Syd har KQ i spar(utenkelig) så vinner han med den sisten også! I tilegg så finnes det skvis sjanser med KQ i Spar i nord(Sp J er trussel) med enten kl eller ruter lengde på samme hand. Sum sumarium ser det ut som Meck sin plan er noen strø% bedre enn å toppspille Ruter eller kl, da denne planen fører til at skvismuligheten forsvinner! Og som vi så ved bordet! Det satt jo slik at å toppspille minorfargene ikke gikk! Meck er vel ikke bland de beste i verden for Ingenting:-)

Anders
 
Navn: Name Dato: 4.9.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Han fikk den hjem, det skjønte du vel?
 
Navn: kurt Dato: 4.9.2009
E-post: kurt@cerum.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Og hvordan satt det....?