De åtte Heimdal-spillerne som er utestengt fra all bridge i regi av NBF ut 2009, kan bli benådet. Det avgjør styret i løpet av de nærmeste dagene. (Klikk på overskriften for å lese Alf Helge Jensens nettartikkel om saken. En mer omfattende dekning vil komme i BIN 2-09.)
Blir de benådet?
Av Alf Helge Jensen
Onsdag kveld (29. april) hadde arbeidsutvalget i Norsk Bridgeforbund (NBF) et møte med Disiplinærkomiteen og Domskomiteen for å diskutere benådningssøknaden fra de utestengte. Etter å ha hørt innspill fra de to komiteene, ble arbeidsutvalget enige om en innstilling til styret. Torsdag skal saken forberedes for styrebehandling. President Jan Aasen regner med at avgjørelsen blir tatt rett over helga.
Det var en ganske så taus Aasen BIN snakket med etter møtet. Han ville ikke fortelle hva innstillingen går ut på. Det vil han heller ikke fortelle de involverte spillerne før endelig avgjørelse er tatt. Aasen mener det er mest ryddig slik. Han vil orientere de andre i styret først.
- Jeg kan si at vi hadde et ryddig og godt møte. Der kom det fram noen nye momenter. Vi har fått en god del henvendelser, sier Aasen.
Bakgrunnen for benådningssøknaden er at de utestengte ikke får spille åpent EM, der alle kan delta så fremt de er i såkalt ”good standing” med sitt forbund. Utelukkelsen fra åpent EM framgikk ikke av dommen, som var ment nasjonal. Men det var opplagt at vanlige representasjonsoppgaver var utelukket.
Etter at EBL hadde fått en redegjørelse fra NBF, konkluderte de med at de utestengte ikke kunne spille åpent EM. Da meldte Geir Helgemo, Jørgen Molberg og Børre Lund seg ut av NBF og inn i det australske forbundet. Gjennom sine kontakter i Australia ble de forespeilet at de uten videre kunne stille i EM siden de var i ”good standing” på andre siden av jorda. Men så enkelt var det ikke. Det viste seg at de også der måtte regne med karantene. Etter møte med forbundet ble utmeldelsen fra NBF trukket tilbake og forbundet lovet å fortsette behandlingen av benådningssøknaden.
Det sterkeste argument for benådning, er at dommen har fått en utilsiktet virkning. Nemlig tilleggsstraffen at de ikke får spille åpent EM. For proffspilleren Geir Helgemo kan dette bety tap av en stor sponsorkontrakt. Han risikerer delvis å miste jobben.
Jan Aasen sier han har forstått Disiplinærkomiteen dit hen at dette med EM ikke var en tilsiktet del av dommen. Men Aasen presiserer at arbeidsutvalget ikke har vurdert straffeutmålingen og på ingen måte lagt seg opp i arbeidet til Disiplinærkomiteen og Domskomiteen. Disse er oppnevnt av bridgetinget og helt fristilt fra styret.
Men styret er gitt muligheten til å benåde. Aasen har tidligere uttalt til BIN at det må komme noe vesentlig nytt i en sak for at benådning skal være aktuelt. Spørsmålet er nå om tilleggsstraffen er vesentlig.
Arbeidsutvalget består av fire av de sju i styret. Ettersom Aasen bekrefter at de fire er enige, betyr det at de har flertall i styret, og det kreves ikke mer enn simpelt flertall. Følgelig er saken i praksis avgjort. Men enn så lenge er det hemmelig. |