AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden /
 
Dagens spill fra VM (dag 2)

Ekstra inntak

Dag to var på det jevne med nokså nøyaktig middels til sammen på tre kamper for både dame- og veteranlaget, mens laget i åpen klasse sanket drøyt 37 vinnerpoeng (30 er middels). Både i åpen klasse og dameklassen. Norge er innenfor beste tredjedel, som gir plass i sluttspillet. Veteranene har etter seks av 23 runder rundt ti poeng opp til den viktige åttendeplassen. I dag fikk de sin største seier i midtkampen mot De forente arabiske emirater. Vi skal se på ett av spillene fra nettopp den kampen som bidro til en sving inn for Norge:

 
E kn 10 6 4
E K 9 6 4 2
9 2
-
 
 
9 2
D 5 2
E kn 4
E D 6 3 2
 
 
VestNordØstSyd
BakkeMarstrander
pass1 kl*
pass1 ru**pass1 hj***
pass4 kl****dbl4 ru*****
pass6 hjpasspass
pass
*Minst 2-korts kløver
**Minst 4-korts hjerter
***Minst 3-korts hjerter
****Renons i kløver, sleminteresse
*****Kontroll i ruter


Utspillet fra vest var kløver 10. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Kløverutspillet har gitt deg ett ekstra stikk. Du kan kaste én ruter og én spar på de to kløverstikkene. Det er alltid én taper i spar, men fortsatt er det to spar man trenger å gjøre stikk av i nord.

Om sparen er fordelt 3-3, kan spillefører bare gi bort ett sparstikk for så å stjele god sparen. Så står kontrakten kun på at hjerteren ikke er fordelt 4-0 hos motparten. Men det gjelder å se etter muligheter for å få med seg mer enn jevn sits i spar. Oddsen for 3-3-sits i spar er rundt 36 %, mens dobbeltfinessen er 75 %.

Dermed kan det være et poeng å ta dobbeltfinessen for å unngå å gjøre seg avhengig av at sparen skal sitte 3-3 hos motparten. Om spillefører hadde hatt tettere trumf, for eksempel dame-knekt-10, hadde det gått fint å spille spar ess og spar fordi man da trygt kan trumfe flere spar på hånda. Nå er det imidlertid risikabelt. Om samme motstander har 3-korts trumf og kun dobbel spar, vil spillefører måtte tape ett stikk nummer to, enten i trumf eller i spar.

Håndas trumf er rett og slett såpass små at du enten vil dra på deg overstjeling om vest har dobbel spar og minst dobbel trumf. Om det er øst som har dobbel spar vil han, så lenge han samtidig har 3-korts trumf, kunne hindre at du får stjålet to spar på hånda.

Om sparen skulle sitte 3-3, vil det uansett bare bli feil å spille på dobbelfinessen når øst har begge sparhonnørene.

Hele spillet så slik ut:


 
E kn 10 6 4
E K 9 6 4 2
9 2
-
 
K 8 7 3
8
D 10 8 6 3
10 9 8
D 5
kn 10 7
K 7 5
K kn 7 5 4
 
9 2
D 5 3
E kn 4
E D 6 3 2
 


Peter vant kløverutspillet med dama etter å ha saket en ruter i bordet. Deretter seilte han spar 9 rundt til østs dame. Øst skiftet til ruter, som Peter vant med esset. Spar til tieren fulgte før hjerter ess ble innkassert. Så spilte Peter liten spar fra bordet. Dette er trygt i og med at spar konge er plassert. At øst er fri for spar byr ikke på problemer. Om han kaster ett kort, er det bare å trumfe lavt for så å trekke ut trumfen (om den sitter 3-1 trumfer man seg inn i bordet og tar for hjerter konge). Om han trumfer, er det bare å trumfe over med dama for så å spille hjerter til kongen. Dermed trekkes den siste trumfen ut, og sparfarga er godspilt.

Tolv stikk og vunnet lilleslem ga 11 IMP til Norge da motstanderne stoppet i 4 spar ved det andre bordet.


Vi kan vel tillate oss å kritisere øst for doblinga. Hva betyr egentlig ei dobling av ei renonsvisende melding? Det er jo ikke noe stikk å hente i farga, og øst hadde vel neppe en stamp i ugunstig sone i tankene? Dessuten var ikke østs kløver tett en gang. En ting er at kløver ut ga spillefører stikk for kløver dame, men det var også til hjelp når det gjaldt kommunikasjonen mellom blindemann og spilleførers hånd.


Det må trumf eller ruter ut for å beite slemmen. Da får ikke spillefører nok inntak til dobbelfinessen i spar uten å ta i bruk hjerter dame. Og brukes hjerterdame til å spille seg inn på hånda, vil øst kunne stjele den tredje sparrunden med en trumf som er høyere enn spilleførers.


Det var ikke så veldig mange som meldte slem, men enda færre som fikk den hjem.

To par i veteranklassen, fire i åpen klasse og ett blant damene kunne notere vunnet slem.


Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger