AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden /
 
VM i Nederland
Søndag 16. oktober går starten av Bermuda Bowl (herrer), Venice Cup (damer) og d`Orsi Senior Bowl (senior). Norge er dessverre ikke kvalifisert til årets VM, men vår journalist i Veldhoven, Nederland, Jon Sveindal (JBGood), kommer til å følge våre nordiske venner, Sverige og Island, samt New Zealand som har Geir Olav Tislevoll på laget. Det spilles tre kamper hver dag i de innledende rundene; 10:30, 13:45 og 16:45. BBO sender direkte fra 12 bord.
 
Jon Sveindal er BINs utsendte reporter som rapporterer etter hver spilledag.

Her finner du forskjellige linker som kan være interessante: Offisiell VM-side, Tidsskjema, Resultater, Bulletiner, LivestreamECatsBridge, Bridgewinners, Bridgetopics

 
Fredag 28. oktober – dag 13: Finaler i Bermuda Bowl, Venice Cup og d’Orsi Senior Bowl. Kvartfinaler, semifinaler og finale i Transnationals.
 
Dette er min nest siste rapport fra treskolandet. Det er stille her på det store konferansesenteret nå. De fleste har reist hjem. Det eneste som gjenstår av spilling, er to sesjoner i morgen for Bermuda Bowl-finalen og finalen i Transnationals. Dagens snakkis blant de gjenværende har vært (og vil sikkert være det en stund ennå) Angelinis videooverførte ”diskusjon” med turneringslederne etter at telefonvekkingen (?) kostet laget hans 6 imp.
 
 
Dobbelt gull til Frankrike!

Frankrike var suverene i finalen i Venice Cup mot Indonesia, som trakk seg før finalen var ferdigspilt. Nederland slo England i bronsekampen. Også i d’Orsi Senior Bowl ble det fransk gull. Etter å ha ligget under mesteparten av matchen gikk de forbi med noen få spill igjen, og USA 2 måtte nøye seg med sølvmedaljer. Bronsen gikk til Polen.


Transnationals

Gordon ble for sterke for Angelinis menn i dagens siste kvartfinalesesjon, etter at gårsdagens første del gikk med underskudd på 20 imp for Boyes lag. Gordon på sin side gikk på et knepent tap i semifinalen mot Israeli Juniors, som spiller finale mot Oz Open. Australia gikk til finalen etter en knapp seier mot Gromovs russere. De fra Down Under ledet halvveis i den første av finalens tre 16-spills sesjoner, men de israelske ynglingene kom sterkt tilbake, og leder med sifrene 50-28 før de siste 32 i morgen.
 
 
Bermuda Bowl
 
Hjemmefavorittene leder med 55 imp før de siste 32 spill, og det vil nok måtte skje flere ting som dette om USA 2 skal få henge gullet rundt halsen på banketten i morgen kveld:
 
Øst gir, øst-vest i sonen.

 
 
sp
kn
 
 
 
 
hj
Kkn743
 
 
 
 
ru
ED103
 
 
 
 
kl
D74
 
 
sp
D53
 
 
sp
E964
hj
1098652
 
 
hj
-
ru
Kkn86
 
 
ru
752
kl
-
 
 
kl
EK10832
 
 
sp
K10872
 
 
 
 
hj
ED
 
 
 
 
ru
94
 
 
 
 
kl
kn965
 
 

Med oransjetrøyene øst-vest ble sluttkontrakten 2 spar i øst.
 
Syd startet med ruter 9, som trakk knekten og damen. Spar knekt i retur fikk gå til syds konge, og det kom ny ruter på bordet. Tieren vant, og på ruter ess saket syd hjerter dame. Øst saket en kløver på neste ruter, og syd stjal. Han forsøkte å få for hjerter ess, men øst (Bauke Muller, verdensmester fra 93) stjal, og tok ess-konge i kløver og en kløverstjeling. Så stjal han en hjerter – med trumf ess! – og fikk også for spar dame. 200 ut etter to forholdsvis udramatiske beter.
 
Ved det andre bordet heiste nederlenderne seg opp i 4 hjerter nord-syd som ble behørig doblet av vest.

Vest startet med en liten trumf. Syd spilte spar mot bordet, og inne på damen spilte vest enda en trumf. Syd forsøkte en liten kløver, og vest saket spar mens øst tok for esset og kongen, og ga makker en røff. Så ble bordet spilt inn i hjerter, og syd spilte riktig elegant da han tok sin andre hjerterhonnør og spilte inn vest i trumf. Ruter knekt gikk til damen, men vest fikk et ruterstikk til slutt. Det var den fjerde beten. 1400 ga 16 imp til USA 2.


 
Torsdag 27. oktober – dag 12: Finale Bermuda Bowl, Venice Cup og d’Orsi Senior Bowl. Sluttspill Transnationals.
 
Sladder
 
Etter at Transnationals er ferdig for min del, har det blitt tid til et par timer på ”kontoret”. Ett brennbart samtaletema er at antall lag som gikk videre til sluttspill, er doblet til 16. Ikke noe galt i det, men tidspunktet forundrer mange. Arrangøren visste jo allerede ved starten at det var 151 påmeldte lag! Så hvorfor forandret man ikke planene da? Det er ikke fritt for at spekulasjonene florerer.

 
Bermuda Bowl
 
USA 2 gikk best ut i finalen, men et sterkt tredje og siste sett for dagen, ga nederlenderne ledelsen 130-108 med fem sesjoner igjen. Italia vant bronsekampen med nesten 100 imp mot USA 1.
 
 
Venice Cup
 
I finalen har Frankrike tatt ledelsen med 70 imp, og de lar neppe Indonesia komme inn i gullkampen. I bronsefinalen vant hjemmelaget med 18 imp mot England.
 
 
D’Orsi Senior Bowl
 
Frankrike leder finalen mot USA 2 med 89-45, mens Polen tok bronsen etter å ha slått USA 1 med klare 118-36.
 
 
Boye og Blund i sluttspillet i Transnationals
 
Angelini (med Brogeland) møtte helnorske Blund i siste runde i en jevn kamp som så vidt tippet i italiensk/norsk/amerikansk favør. Begge gikk greit videre, etter å ha blitt henholdsvis nr. 4 og 5 i kvalikspillet. De andre lagene med norsk deltakelse gjorde det slik: Konow nr. 20, Monaco Zimmermann nr. 28, de Botton og Harding delt 36. plass, Gillis 62 og Cornell 97. De er ferdigspilt for denne gangen.
 
I det reviderte programmet står det at man skulle spille 2 ganger 16 spill i åttendedelsfinalen. Det gjorde de ikke. Man undres hvorfor det var 12 i stedet, og at ikke programmet var ajourført.


Åttendedelsfinalen
 
Redaktørens menn trakk et nederlandsk lag som ikke gjorde altfor stor motstand. Det ble en utklassingseier. Børre Lunds mannskap møtte amerikanske Gordon i en jevnspilt kamp, men tapte – på det siste spillet. Det er feil å si det sånn, det var andre muligheter. Selvsagt. Men før siste spill ledet nordmennene med 1 imp, og det var 1 grand med 7 på det andre bordet. Men med 8 mot 16 endte gutta boys i 3 grand. Selvsagt var det spill for kontrakten. Men det satt ikke slik i kveld. Det kunne vinnes 2 grand, men ikke 3. Hadde det gått pass rundt på 1 grand, hadde Norge hatt to ”lag” i kvartfinalen. BINs utsendte traff et molefonkent lag på kontoret, som smilte tappert, men de har ingen grunn til å være misfornøyd med innsatsen. Det er de enige i.
 
 
Kvartfinalen
 
Første sesjon ble spilt sent på kvelden. Boye og Angelini startet tregt da Meckwell meldte 3 grand på 25 hp, mens Gordon bremset i 3 ruter. Så kom en slem som Meckstroth kunne ha vunnet. Men gikk bet på en spilleføring som ville ha vunnet med trumfen 3-2. Nå satt den 4-4, og Pratap var på rett spor, men rotet seg vekk. Butt spill.
 
Men kapteinen til Angelini har en telefon som har ringt. 6 imp i straff. Så passer sjefen på 1 kløver – noe som fører til mye rabalder. Spillet går til slutt til uavgjort. 2 ruter med 10-15 og 6-kort ble dyrt. Boye hadde ti poeng, to ess og damen fjerde i hjerter, og passet. 3 grand i sonen meldt ved det andre bordet, som sto på kongen dobbel eller tredje i kutt. Så passet sjefen i fjerde hånd etter 1 hjerter, pass, pass med knekt-ti femte i spar, singel hjerter ess og 11 hp. Ham om det. 100 ut i 5 hjerter ved det andre bordet etter at motparten pressa med 4 spar, ga 7 ut. Etter de første 16 er stillingen 12-32 (inkludert de 6 impene i mobilstraff, men Angelinis kaptein mener at disse kan bli omgjort som følge av medisinske grunner!).
 
 
The Rodwell Files

Boye kunne fortelle om et fint spill av sine amerikanske lagkamerater. Et polsk lag var motstandere da Eric Rodwell leste kortene umåtelig bra, og gjorde rett i sluttposisjonen. (Selv med åpne kort vil sikkert mange ha problemer med å finne veien hjem i 4 spar.) Slik så spillet ut:

Øst gir, alle i sonen.

 
 
sp
7
 
 
 
 
hj
Kkn108653
 
 
 
 
ru
96
 
 
 
 
kl
kn63
 
 
sp
K85
 
 
sp
E9643
hj
974
 
 
hj
E
ru
8543
 
 
ru
EKD7
kl
1084
 
 
kl
KD5
 
 
sp
Dkn102
 
 
 
 
hj
D2
 
 
 
 
ru
kn102
 
 
 
 
kl
E972
 
 
Vest
Nord
Øst
Syd
Rodwell
Narkiewicz
Meckstroth
Buras
pas
pas
1 kl1)
pass
1 ru2)
2 hj
dbl
pass
2 sp
pass
4 sp
pass
pass
pass
1) Sterk kløver
2) 0-7 hp

Utspill: Ruter 9

Ruter ess tok første stikk, og så fulgte spar ess. Siden ikke syd hadde støttet hjerteren, mistenkte Rodwell at nord hadde syv i fargen. Så neste stikk var hjerter ess, spar til esset og hjerter til røff. Så fulgte ruterstikkene, til syd røffet den siste. Hadde han ikke gjort det, ville syd ha blitt spilt inn i trumf, og den samme situasjonen ville oppstå. Syd kunne ta ett trumfstikk til, men måtte så åpne kløverfargen. Han spilte en liten, Rodwell la åtteren på hånden, den krevde knekten, og ti stikk var i havn etter et typisk Rodwell-spill.


Onsdag 26. oktober – dag 11: Semifinaler og kvalifisering i Transnationals
 
Etter at Transnationals begynte har det blitt atskillig kortere kontordager for undertegnede, så sladder og sludder er stort sett fraværende i denne rapporten.

 
Italia fikk juling
 
Nederland ledet med 3 før de siste 16 spillene mot Italia, men en sterk spurt av oransjetrøyene ga sluttresultatet 199-170. I finalen møter arrangørene USA 2, som på mange måter avgjorde sin semifinale mot USA 1 i den femte sesjonen. Sluttsifre: 217-156. De fleste holder Nederland som store favoritter. Noen (for eksempel en norsk kiwi) mener til og med at amerikanerne kommer til å bli rundspilt, og ikke fullfører finalen! Men jeg er langt fra sikker på at ungdommene fra ”over there” blir kasteballer.
 
I Venice Cup vant Indonesia det jevne oppgjøret mot England med 8 imp, og møter de franske damene i finalen. Les Madames slo Nederland med 21 imp. Jevnt der også.
 
Men jevnere enn i den ene semifinalen i d’Orsi Senior Bowl går det ikke an å få det. Frankrike slo Polen med 0,3 imp! Det er sannsynligvis rekord, og disse imp-desimalene skyldes regelen om carry-over. Det var ikke jevnt i den andre semifinalen mellom USA 2 og USA 1. Sistnevnte valgte å trekke seg før siste sesjon. De andre semifinalene gikk over 96 spill. Finalen går over åtte sesjoner, totalt 128 spill.

 
Utvidet KO-felt i Transnationals
 
På grunn av den store påmeldingen til Transnationals (151 lag), er det bestemt at 16 lag går videre til sluttspillet i stedet for de åtte som var planlagt. Et nytt program for avvikling av utslagsrundene er ikke tilgjengelig i skrivende stund, men er sikkert klart allerede. Etter tolv runder, og med tre runder igjen i morgen formiddag, ligger helnorske lag Blund (Per-Erik Austberg, Børre Lund, Jan Tore Berg og Arild Rasmussen) best an av våre på åttendeplass.
 
Rett bak på tolvte plass ligger Angelini (Brogeland–Angelini, italienerne Fantoni–Nunes og amerikanerne Meckstroth–Rodwell), mens øvrige ”norske” lag har disse plasseringene: Harding 21 (Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Sven Olai Høyland. David Ueland og Karl Chr. Baumann ligger kun 4 vinnerpoeng bak kvalikplass), Gillis 43 (14 bak) og Konow 47 (16,5 bak). De Botton (med Charlsen–Hoftaniska og Malinowski) og Monaco Zimmermann (med Helgeness) deler 65. plassen, 23 bak 16. plassen, og 1 poeng bak dem følger Cornell NZ – Norge. Gromovs russere er fremdeles i ledelsen.

 
Noen bruker negative doblinger!
 
Dette spillet fra runde 10 i Transnationals var en presang kiwien Michael Cornell koste seg godt med på bryllupsdagen sin:
 
Vest gir, ingen i sonen.

 
 
sp
KDkn974
 
 
 
 
hj
K
 
 
 
 
ru
D104
 
 
 
 
kl
Ekn9
 
 
sp
105
 
 
sp
E8632
hj
ED87
 
 
hj
652
ru
kn83
 
 
ru
952
kl
KD103
 
 
kl
64
 
 
sp
-
 
 
 
 
hj
kn10943
 
 
 
 
ru
EK76
 
 
 
 
kl
8752
 
 
Vest
Nord
Øst
Syd
 
Cornell
 
Turner
1 gr
dbl
2 sp
dbl
pass
pass
pass

Den første doblingen var straff av minigranden, og den andre var negativ! Ikke rart at Michael Cornell gjorde det om til straff!

Spilleføringen var ikke helt ”heldig”, skjønt øst gjorde rett da hjerterutspillet ble stukket med esset. Neste stikk besto av spar 5, spar 4, spar ess og utsolgt! Øst fikk ikke mer enn de to stikkene. Kløver til esset ble etterfulgt av fire runder trumf, ruter, og hjerter dame ble stjålet bort. Resten var syds; seks beter!

Ved det andre bordet var nord i den kjedelige kontrakten 2 spar. GeO spilte kløver ut til damen og esset, og etter å ha stukket med spar ess i andre trumfrunde, spilte han kløver til damen og fikk kløverrøffen. Hjerter til esset og en ny kløver ga ham et trumfstikk til. 110 for åtte stikk monnet ikke stort mot 1400 ved det andre bordet! De eneste andre i de 75 kampene som tok inn firesifret, var laget som fikk gleden av å notere 1100 i doblede beter mot en annen svak grand.


Tirsdag 25. oktober – dag 10: Semifinaler og kvalifisering i Transnationals
 
Moralsk finale?
 
Basert på poengsankingen i kvalifiseringen (Italia vant med 409 VP, mens Nederland ble nummer to med 390 VP, 18 VP foran USA 2 på tredjeplass), kan semifinalen mellom Italia og Nederland sees på som den moralske finalen i Bermuda Bowl. De har fulgt hverandre som skygger gjennom hele dagen, og etter halvspilt semifinale er stillingen 79-78,3 i italiensk favør. Nederland hadde med seg 2,33 IMP i carry over fra innbyrdes oppgjør i Round Robin.
 
Se om du kan kopiere spilleføringen til Italias argentinske stjerneskudd Agustin Madala i VM-semifinalen:

Syd gir, øst-vest i sonen.
 
 
 
sp
KD763
 
 
 
 
hj
732
 
 
 
 
ru
Ekn6
 
 
 
 
kl
K6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sp
E102
 
 
 
 
hj
EKkn5
 
 
 
 
ru
10543
 
 
 
 
kl
107
 
 
Vest
Nord
Øst
Syd
de Wijs
Bocchi
Müller
Madala
 
 
 
1 gr1)
pass
2 hj2)
pass
2 sp
pass
3 gr
pass
4 sp
pass
pass
pass
1) 12-14 poeng
2) Overføring
 
Vest spilte ut ruter konge (toppen av sekvens) til bordets ess, øst fulgte med ruter 2 (svensk fordeling). Madala tok for spar konge (vest la knekten), spilte spar til esset (vest fulgte med nieren) og tok for spar 10 (vest saket en kløver). Madala fortsatte med en ruter, via vests åtter, til knekten som stod i bordet, øst bekjente med sjueren. Hvordan ville du ha spilt videre?

Madala stolte på motpartens kast i ruter, som tilsa at fargen satt 4-2 (og at vest hadde igjen D9 i ruter). I så fall ville han ha sikkert spill med 4-korts hjerter i øst eller med 3-3-sits i hjerter og damen i øst. Ser du hvordan?
 
Madala innkasserte ess-konge i hjerter, og kunne fornøyd notere ti stikk da sitsen var denne:
 
 
 
sp
KD763
 
 
 
 
hj
732
 
 
 
 
ru
Ekn6
 
 
 
 
kl
K6
 
 
sp
kn9
 
 
sp
854
hj
D6 
 
 
hj
10984
ru
KD98
 
 
ru
72
kl
D8543
 
 
kl
Ekn92
 
 
sp
E102
 
 
 
 
hj
EKkn5
 
 
 
 
ru
10543
 
 
 
 
kl
107
 
 
 
Hvis vest hadde fulgt med en liten hjerter i andre hjerterrunde, ville Madala fortsatt med en ny hjerter, og deretter saket bordets rutertaper om øst hadde damen fjerde i hjerter. Deretter ville øst vært tvunget til å gi bordet stikk for kløver konge! Vakkert spilt av 25-åringen.
 
Ved det andre bordet ble 4 spar spilt i nord, av Bas Drijver. Utspillet var ruter 7 til damen og esset, og etter tre runder trumf til esset og en liten ruter til knekten, var nederlenderen ved det samme veiskillet som Madala. Ruter 7 i utspill kunne imidlertid være fra 972, og Drijver valgte å spille en tredje runde ruter. Dermed ble han avhengig av tre hjerterstikk, og gikk bet etter å ha tatt hjerterfinessen.
 
 
De andre semifinalene
 
I Bermuda Bowl har USA 2 – med en snittalder på 31 år – tatt ledelsen med 112-61 over USA 1 etter 48 spill. I de to siste sesjonene leverte ungdommene imponerende spill som ga IMP-scorene 30-7 og 49-4. Den eldre garde har neppe tenkt å gi seg uten kamp og trenger i overkant av ett IMP per spill i morgen.
 
I Venice Cup henger Indonesia bra med mot England; 84-91,5, mens Frankrike er i førersetet mot Nederland; 85-51,5.
 
I d’Orsi Senior Bowl er det så å si dødt løp mellom Polen og Frankrike; 103,7-103, mens USA 2 har en klar ledelse mot USA 1; 106,5-54.
 
 
Transnationals
 
Den kanskje mest spennende turneringen sett med norske øyne, er sideturneringen Transnationals hvor det er nordmenn med på åtte av de 151 lagene. Lag Monaco Z (med Helgemo–Helness, polakkene Balicki–Zmudzinski og Multon–Zimmermann) er tittelforsvarere og var regnet som den største favoritten på forhånd. Etter sju av 15 kamper ligger imidlertid laget 2 VP under middels og må ha en formidabel avslutning for å avansere fra sin 85. plass til de åtte beste som gir kvartfinaleplass.
 
Lag Angelini (med Brogeland–Angelini, italienerne Fantoni–Nunes og amerikanerne Meckstroth–Rodwell) er en annen favoritt til Transnationals-tittelen. De har foreløpig innfridd forventningene og ligger på andreplass, 5 VP bak et sterkt russisk mannskap.
 
Helnorske lag Blund (Per-Erik Austberg, Børre Lund, Jan Tore Berg og Arild Rasmussen) hadde en tung start på turneringen, men er med igjen for fullt etter noen fine kamper og ligger på 16. plass.
 
Lag De Botton (med Charlsen–Hoftaniska og Malinowski) på en 28. plass har også brukbart heng på en kvartfinaleplass. De andre ”norske” lagene ligger på 54. plass (Harding), 58. plass (Konow), 59. plass (Gillis) og 89. plass (Cornell NZ Norway).


Mandag 24. oktober – dag 9: Kvartfinaler 2. dag
 
GeO og Helgemo priset av IBPA!
 
På møte i The International Bridge Press Association i dag, ble GeO Tislevoll og Erlend Skjetne priset for å ha brakt til torgs årets spill av Geir Helgemo, et spill som har gått sin seiersgang verden rundt. Skjetne blogget spillet først, og får et års medlemskap i IBPA.

Roland Wald fikk Alan Truscotts minnepris for sin store innsats for å spre bridge til folket gjennom sitt utrettelige arbeid som kommentarkoordinator på BBO. Også vel fortjent!
 
 
Isj og æsj!
 
Jeg må forklare overskriften. GeO og jeg skulle egentlig spille Transnationals med Ashley Bach og hans makker fra kiwilaget, Michael Cornell. Men GeO hadde tidlig sagt fra at Ash ville spille for en sponsor hvis han fikk et godt tilbud. Og det fikk han. Så nå spiller han med Ish (Ishmael Del’Monte) for Ventin – en som Boye har spilt for tidligere. Og da skal altså Ish spille med Ash – hvilket parnavn! Cornell spiller i stedet med kiwienes lagkaptein, Alan Turner.
 
 
Kvartfinalene
 
4. sesjon – Kina overkjører Italia!
 
Italia med toppet lag, ser ut til å miste grepet mot Kina, som kommer nærmere og nærmere. Etter seks spill i 4. sesjon er avstanden under 2 imp! Italienerne husker nok 2007 i Shanghai, hvor de sensasjonelt ble slått ut av Sør-Afrika. Presset på Italia kommer til å bli enormt, mens Kina har alt å vinne, og intet å tape! Samtidig har Sverige med kombinasjonen Upmark–Nyström og Fredin–Fallenius så godt som utlignet avstanden til USA 2, mens USA 1 øker mot Israel. Nederland holder Island på trygg avstand.

Mens jeg skriver dette har Kina rukket å sammenligne ni spill mot Italia, og stillingen i settet er nå 67-3 til Kina! Som leder 152-125! Italia knapper noe inn, men ligger under med 13 med 32 spill igjen. Sverige ligger under med 17, mens USA 1 og Nederland ser ut til å ha sagt farvel til sine motstandere.
 
I dameklasser ligger Sverige 9 imp bak England, og de danske seniorene har en oppgave foran seg med drøyt 40 imp å ta igjen.
 
Her et spill fra Kinas store 4. sesjon:
 
Vest gir, alle i sonen.
 
 
 
sp
1086
 
 
 
 
hj
D2
 
 
 
 
ru
D102
 
 
 
 
kl
108643
 
 
sp
9753
 
 
sp
EKDkn2
hj
Kkn94
 
 
hj
63
ru
K6
 
 
ru
9854
kl
KD5
 
 
kl
kn2
 
 
sp
4
 
 
 
 
hj
E10875
 
 
 
 
ru
Ekn73
 
 
 
 
kl
E97
 
 
 
Vest                   Nord                 Øst                  Syd
1 kl
pass
1 sp
dbl
2 sp
pass
4 sp
pass rundt
 
Utspill: Spar 4
 
Italia nøyde seg med 3 spar i dette spillet, og fikk ti stikk. Vest stakk sparutspillet på hånden, og tok tyren ved hornene da han spilte hjerter i annet stikk! Syd la lavt, og kongen vant. Da ruter ess også satt fint plassert, tok det ikke lang tid før det sto 620 i protokollen. 10 imp til Kina!
 
 
5. sesjon
 
Ikke uventet slår Italia tilbake mot Kina, men ledelsen på 6 imp er langt fra betryggende! Sverige har samme lagoppstilling som i forrige sesjon, men leverer for ujevnt, og trenger hjelp for å ta inn 40 på USA 2 i siste sesjon. USA 1 og Nederland har parkert henholdsvis Israel og Island.
 
Sverige ligger helt likt med England i dameklassen, mens de danske seniorene trenger i underkant av 30 imp mer enn USA 1 for å gå til semifinalen.
 
 
6. sesjon
 
Israel kastet inn håndkledet – 120 imp var for mye å ta inn på 16 spill. Island stilte opp for å få mer bank, og det fikk de. Bertheau–Nyström og Fredin–Fallenius spilte de siste 16 for Sverige. Halvveis var differansen 30 imp. Den økte en del etter hvert, selv om et flott motspill av Fredin i 5 ruter doblet får spillefører til å gå bet. Exit Sverige. Og Italia går litt fra – men gjør ikke noen avgjørende byks før helt mot slutten, da en bedre spilleføring gir en soneutgangsving.
 
De svenske damene ble pulverisert av England, de danske seniorene spiller uavgjort i siste sesjon, så ingen av de skandinaviske lagene gikk videre til semifinalen. Det var svakere enn forventet. At begge de amerikanske damelagene ble slått ut, var kanskje enda mer uventet.
 
 
Transnationals
 
De to første rundene spilles i kveld, mer om resultater senere.
 
 
Søndag 23. oktober – dag 8: Kvartfinaler 1. dag

Kiwiene sørget mens svenskene jublet etter gårsdagens siste grunnspillsrunde i Bermuda Bowl. Men de jublet i formiddag – da New Zealand vant VM i rugby i en kamp de så live i sportsbaren her på konferansesenteret. Selv ventet jeg til mine favoritter ManU skulle møte byrivalen litt senere på dagen, før jeg inntok tilskuerposisjon. Det ble ingen fest akkurat. Bortsett fra for City-tilhengerne, som det var et par av.
 
 
Kvartfinalene
 
Det er carry-over i alle utslagskampene. Det laget som har rett til å velge motstander, får halvparten av den innbyrdes marginen (inntil 16 imp) med som grunnlag før spillingen starter, eventuelt 1/3 hvis de tapte grunnspillskampen.
 
Sverige fikk det omtrent som de ville da USA 2 valgte dem. Sverige tok en fin ledelse etter de første 16, før de tapte knepent i annen sesjon (av seks totalt). I tredje sesjon kom svenskene i 5 hjerter på 4-3-tilpasningen (etter stamp fra fi), hvor amerikanerne spilte 5 kløver på 5-3 i stedet. Hjerteren satt 5-1, og Fredin gikk tre sonebeter, mens kløverutgangen sto. 14 til yankeene. De amerikanske ungdommene fortsatte med stødig spilling, og broderfolket var tilbake til ustabiliteten fra grunnspillet. Både små og store svinger gikk til USA, som vant tredje sesjon med 48-16, og leder 96-78. Vi får håpe det går bedre for Sverige i morgen!
 
Italia valgte Kina, som hadde 1/3 imp i carry-over. Italiensk storspill og 75-20 etter de første 16 betydde i praksis at den kampen allerede var over. Trodde man. Men kineserne vant med 6 i annen sesjon, og med 12 i tredje, og ligger ”bare” 37 bak halvveis.
 
Nederland valgte Island, og bøttet inn imper i de første to sesjonene for å lede med 120-34. Oransjetrøyene virker å være i form. De økte til ledelse 154-44 før de resterende 48 spillene. Island spiller neppe alle sesjonene i morgen hvis vertene fortsetter overkjøringen.
 
USA 1 tok igjen 2 imp i en jevn første sesjon mot Israel, men 40 pluss i annen ga en ledelse på 42. Amerikanerne øket ledelsen til 134-76 i tredje sesjon.
 
 
En gråhåret seniorkaptein
 
Jeg prater en del med Henry Bethe, en hyggelig skribent som frekventerer presserommet en god del, og som er kaptein for USA 1 i Senior Bowl. Han påstår at hans hår har gått fra brunt til helt grått her nede, etter å ha sett laget sitt produsere den ene skrekkhistorien etter den andre. Her er et eksempel fra første sesjon i lagets møte med Danmark i kvarten:
 
Vest gir, øst-vest i sonen.
 
 
 
sp
D108762
 
 
 
 
hj
ED982
 
 
 
 
ru
-
 
 
 
 
kl
KD
 
 
sp
K9
 
 
sp
kn5
hj
kn54
 
 
hj
1063
ru
EKD7642
 
 
ru
kn
kl
9
 
 
kl
Ekn107543
 
 
sp
E43
 
 
 
 
hj
K7
 
 
 
 
ru
109853
 
 
 
 
kl
862
 
 
 
Den danske vest åpnet med 1 ruter i omgangens siste spill, og nord meldte 2 ruter som viste begge majorfargene. Øst hadde til 3 kløver som ikke var krav, og syd (ingen ringere enn Bobby Wolff) hoppet til 4 spar med sine gode majorhonnører. Vest var med til 5 ruter, som går 800 i bet, men nord la 5 spar i disken. Det fulgte to ganger pass, før vest – fremdeles i blodsonen – meldte 6 ruter!

Nå synes jeg at nord burde ha ventet på å høre hva makker hadde å foreslå, 1100 inn er sjelden dårlig. Men han hadde til 6 spar nå! Øst doblet – og resultatet ble to beter etter en mislykket spilleføring. Henry Bethe har min forståelse og sympati. Det hører med til historien at Wolff ble så irritert at han ba seg fritatt for å spille den andre sesjonen. De spilte ikke tredje sesjon heller.

Bermuda Bowl
Italia – Kina 122-85
USA 2 – Sverige 96-78
Island – Nederland 44-154
USA 1 – Israel 134-76

Venice Cup
USA 2 – Indonesia 118-94
Sverige – England 98-96
Nederland – USA 1 92-113
Frankrike – Kina 104-106

D’Orsi Senior Bowl
USA 1 – Danmark 109-93
Tyskland – Frankrike 91-96
Australia – Polen 70-168
USA 2 – Indonesia 108-81


Kvartfinalene har fått følgende oppsett (tallet bak den enkelte kvartfinalen er carry over):
 
Bermuda Bowl
Italia – Kina   -0,3
USA 2 – Sverige   -3
Island – Nederland   -14
USA 1 – Israel   -2
 
Venice Cup
USA 2 – Indonesia   +16
Sverige – England   -4
Nederland – USA 1   -16
Frankrike – Kina   +4,6
 
D’Orsi Senior Bowl
Tyskland – Frankrike   +2
USA 1 – Danmark   -14,5
Australia – Polen   -16
USA 2 – Indonesia   +5,5


Lørdag 22. oktober – 7. og siste dag av grunnspillet
 
Round Robin er over

”Våre” lag hadde dette programmet siste grunnspillsdag:
Island: Sør-Afrika, Polen og USA 2, New Zealand: USA 1, Egypt og Sverige, og søta bror: USA 2, India og altså kiwiene. Man trengte ikke krystallkule for å spå at oppgjøret mellom Sverige og New Zealand kunne bli svært så avgjørende for kvaliken, begge lå rundt kvalikplass før dagens spilling.
 
Gårsdagen inneholdt en liten melding fra GeOs lag. Mot Guadeloupe torsdag kveld hadde de et annet resultat enn det offisielle, og regnet med at motstanderne ville si fra til turneringsledelsen, siden det var de som tapte 2 vinnerpoeng på en feilscoring. Dagen etter hadde ingen ting skjedd, og da meldte kiwiene fra til øvrigheten. Men da var det for sent å få det endret!

 
Runde 19

Kiwiene er glade for at Levin–Weinstein sitter ute for USA 1. I første spill er Newell i 5 ruter doblet og noterer 550. De ellers så landfaste kiwifuglene ser ut til å kunne fly likevel! 150 i kløver GeOs vei på andre bordet, betyr 12 imp. Rett etter spiller Reid–Newell 3 grand med 10 i sonen, mens amerikanerne nøyer seg med delkontrakt i ruter. I Sveriges kamp mot USA 2 er det yankeene som vinner utgangssvingen. Så får svenskene for ruter ess, og én bet i 7 kløver. 16 imp gjør godt.

Spill 10 så slik ut:

Øst gir, alle i sonen.

 
 
sp
E6542
 
 
 
 
hj
D3
 
 
 
 
ru
107
 
 
 
 
kl
9532
 
 
sp
D9
 
 
sp
1073
hj
Kkn1042
 
 
hj
E976
ru
K432
 
 
ru
kn865
kl
K10
 
 
kl
74
 
 
sp
Kkn8
 
 
 
 
hj
85
 
 
 
 
ru
ED9
 
 
 
 
kl
EDkn86
 
 
Vest
Nord
Øst
Syd
 
Geo
 
Ware
 
 
pass
1 gr
pass
2 hj1)
pass
2 gr
pass
3 hj1)
pass
3 sp
pass
4 sp
pass
pass
pass
1) Overføring

2 grand viste en makshånd med tre spar og et godt stikkpotensial, typisk med en god 5-kortsfarge ved siden av, og GeO la på til utgang. Ware fikk en liten ruter ut til tieren og knekten, og damen vant stikk én. Han trodde øst hadde ruter konge også, så han fant ut at han ville toppe sparen, og hvis nødvendig ta en ny ruterfinesse for å kaste en hjerter i bordet.

Spar konge og spar til esset dro med damen, og snart etter var 620 på bok uten at han trengte dobbelkappen i ruter. Ved det andre bordet åpnet syd med 1 kløver, og øst-vest meldte og støttet hverandre i hjerter. Utspillet mot 4 spar var hjerter til esset, og etter ruter til damen og kongen, og hjerter konge, gjorde syd rett i spar. Likevel ble det en bet.
New Zealand er på alles lepper etter 23-7-seieren, inne som de er på en foreløpig sjuendeplass, rett i hælene på Island og USA 1 som er nr. fem og seks. Island fikk 14 mot Sør-Afrika, og Sverige 17 mot USA 2. Svenskene ligger på niende, 5 vinnerpoeng bak Australia som nå har siste kvartfinaleplass.


Runde 20

Kiwiene flyr! 18-12 mot Egypt var et flott resultat, selv om det var synd med 12 imp og 3 vinnerpoeng ut i siste spill. Før siste runde er de på sjuendeplass, 3 ½ vinnerpoeng foran China som ligger på åttende. Sverige kom igjen dårlig ut i kampen mot India, men kjempet seg til uavgjort 15-15. De ligger på niendeplass, 10 poeng bak New Zealand. Island spilte også uavgjort (mot Polen), og ligger på sjetteplass 1 ½ poeng foran GeOs mannskap.


Siste runde

Før kiwienes møte med Sverige får jeg lov av lagkaptein Jan Kamras å heie på begge lag. GeO har spilt de to siste kampene, og står over nå. Eller rettere sagt, han sitter over. Island kan få det tøft mot USA 2 – men man antar at rundt 10 vinnerpoeng kan være nok til at både Island og NZ går videre. Da kan Sverige være der også.
 
Første spill var bra for Sverige. Kiwiene bommet motspillet mot 3 grand – det gjorde ikke svenskene i lukket rom. 10 imp. Det andre var enda bedre. Sverige meldte 6 ruter med 12 mot 3 grand andre bordet. 12 imp – og de ligger likt i vinnerpoeng!

4 hjerter hjem på begge bord, og så 4 hjerter med et overstikk til Fredin–Fallenius. Bertheau stampet i 4 spar – en billig bet og 10 nye imp. Kiwiene flyr ikke nå! Sverige 32 opp – og inne på kvartfinaleplass!

Så får Reid–Newell brukt sitt sære system og finner 6 ruter som Fredin sløyfer. Newell topper ut damen dobbel i ruter hos Fallenius (trumfen satt 2-2), 11 imp tilbake. Men så er det bare Sverige. De melder bedre enn kiwiene, og bare øker på utover kampen. Til slutt vinner de med sifrene 58-11, 25-4, og tar sjetteplassen foran Kina og Island, som får 12 mot USA 2. New Zealand blir nr. 10.

Sverige var rett og slett for gode i denne kampen, endelig fant mine favoritter formen! Dessverre får ikke GeO oppleve New Zealands første kvartfinale i Bermuda Bowl.

 
Fredag 21. oktober – dag 6
 
Kontoret
 
Det er på kontoret det skjer. Spill diskuteres høylytt, man treffer gamle og gjør nye venner, og ryktebørsen er oppe til kontoret stenger. Jeg snakker selvsagt om baren. Og appellene får stadig nye vinklinger. Sjefsturneringslederen fortalte at spørsmålene som ble stilt til de ti ekspertene før Pakistan appellerte turneringslederavgjørelsen om at de ikke fikk melde slem, ble stilt på rett måte. Og at kapteinen på forespørsel i høringen vedgikk at pass var et logisk alternativ. Så jeg er ganske overbevist om at det ble begått et justismord i den saken likevel.
 
Jeg snakket også med Jens Auken om appellen mot dem i Seniorklassen, og han fortalte at han rett og slett ikke visste at skriftlige forsvar mot Multi 2 ruter var tillatt. Jeg kjenner Jens, og tror ham på hans ord. I Europa betrakter vi jo Multi som en helt vanlig åpning, mens USA har en multifobi som skal ha ført til en endring som altså lovsjefen ikke hadde fått med seg. Hadde hans makker, Peter Schaltz, svart på spørsmålet, hadde ikke laget blitt ilagt et halvt vinnerpoeng i straff. Pussig at man deler ut en personlig lagstraff syns nå jeg.
 
Kvelden på kontoret ble avsluttet med en interessant diskusjon mellom meg og PO (og etter hvert Kamras) om den svenske eller norske kløverføringen er best. Jeg holdt selvsagt med BOA, men svenskene var himmelsk fornøyde med å godta overføringen med dobbelton. For å kunne gjenmelde 1 grand med (17) 18-19-hendene. Som jeg påpekte var utrolig frekvente. De skjønte ironien – men latteren uteble.
 
 
Runde 16
 
GeO & Co var ikke helt fornøyd med 16-14 mot Sør-Afrika, én av årsakene finner du nedenfor. Island måtte ta til takke med 8 mot hjemmefavorittene, og mine favoritter fra broderlandet tok 13 mot USA 1. Ingen god runde for Norden. Her er spillet som ødela den første kampen fra GeOs ståsted. Det var spill 1. (Har du lyst, kan du jo dekke til øst-vests kort og planlegge 7 hjerter i nord etter spar 9 i utspill fra øst.)
 
Nord gir, ingen i sonen.
 
 
 
sp
ED6
 
 
 
 
hj
kn10863
 
 
 
 
ru
Dkn1072
 
 
 
 
kl
-
 
 
sp
753
 
 
sp
9842
hj
9
 
 
hj
D5
ru
K9863
 
 
ru
54
kl
E832
 
 
kl
K10765
 
 
sp
Kkn10
 
 
 
 
hj
EK742
 
 
 
 
ru
E
 
 
 
 
kl
Dkn94
 
 
 
Kontrakt: 7 hjerter i nord
Utspill: Spar 9
 
Storeslemmen ble meldt ved 12 bord, men Polen (!) og Japan nøyde seg med utgang! Seks vant syveren, mens seks gikk bet. Som man ser kan det bli bet hvis man forsøker å godspille ruterfargen. Det gjorde både kiwien og svensken, og gikk minus. Surt for New Zealand, siden motparten var i lilleslem ved det andre bordet. 14 imp ut i stedet for 11 inn svinger ganske mange vinnerpoeng.

Det virker som beste plan er å spille på ruteren (og kanskje ta to runder trumf først), men 5-2-sitsen dreper den spilleføringen hvis man ikke nøyer seg med én trumfrunde og skifter til kløverstjelinger i stedet. Bas Drijver som vant storeslemmen for Nederland, fikk ruter 5 ut, en farge han hadde vist. Så han regnet med at den fargen ikke satt, gikk inn for reverse dummy, stjal bordets kløvere, og vant 17 imp mot Island. Kanskje noen av BINs lesere kan prosentberegne ruterplanen i forhold til reverse dummy-varianten?
 
 
Runde 17
 
Island fikk på pelsen av Australia, og måtte nøye seg med fattige 4 vinnerpoeng. Sverige fikk 14 i en jevn kamp mot Italia, og New Zealand fikk 15 mot Singapore.
 
 
Runde 18
 
New Zealand avsluttet med fine 23-7 mot Pakistan, mens Sverige bare fikk 16 mot Chile etter å ha ligget an til en mye større seier. Island ledet lenge mot Israel, ble forbigått mot slutten, men vant 16-14 i siste spill. Island er på sjette med tre runder igjen, men avstanden ned til de som jakter en plass blant de åtte som går til kvarten, er ikke stor. Sverige ble forbigått av Kina og er på niende, med GeO ett vinnerpoeng bak. Brasils finter sitter ikke på dette grønne teppet – de er på 14 plass, hele 18 poeng bak kiwiene. Det blir en spennende avslutning på grunnspillet i morgen!
 
 
Torsdag 20. oktober – dag 5
 
Nye innspill om appeller
 
Stadige nye informasjonsdrypp kommer min vei. Det hevdes at spørsmålene til de ti ekspertene som var enig med turneringslederen i saken fra Sverige–Pakistan, var feil stilt! Ekspertene skulle visstnok ha blitt forelagt meldeproblemet med kunnskap om tenkepausen, ikke som et generelt meldeproblem! Og det var galt. Dessuten understrekes det at tenkepausen skulle ha pekt i en spesiell retning for at det skulle ha blitt dømt for utillatelig informasjon. Det er visst flere oppfatninger om hva som har skjedd. Noe er sludder, noe er sladder, og noe er sant. Problemet er å vite hva som er hva. Så jeg er vel nødt til å være litt mindre skråsikker på at det er begått justismord.
 
 
In the Warehouse
 
Jeg lovet et kiwispill i gårsdagens rapport. Her er det:
 
Syd gir, alle i sonen.

 
 
sp
kn9
 
 
 
 
hj
Kkn107
 
 
 
 
ru
832
 
 
 
 
kl
kn875
 
 
sp
K87643
 
 
sp
D102
hj
D9632
 
 
hj
85
ru
K5
 
 
ru
ED10764
kl
-
 
 
kl
K10
 
 
sp
E5
 
 
 
 
hj
E4
 
 
 
 
ru
kn9
 
 
 
 
kl
ED96432
 
 
 


Michael Ware åpnet med 1 kløver, og vest viste en toseter i major med 2 ruter. GeO passet, og nestemann hoppet til 4 spar. Syd tittet en gang til ned på varene sine, og la 5 kløver i disken. Det gikk pass – pass – dobler, og pass rundt.

Spar ut til damen ble stukket med esset, og hjerterfinessen måtte tas for å bli kvitt en av de harde taperne. Men esset og hjerter til knekten hadde vært tapsvariant hvis vest hadde seks hjerter, så Ware var våken da han i annet stikk spilte liten hjerter til finesse! Etterfulgt av kløver til damen! Kløver ess, hjerter ess og kløver til blindemann ga elleve stikk og 750 på bok. (GeO krevde – og fikk – kredit for sin fine blindemann – senere på kvelden.) Det gjorde ikke svingen dårligere at lagkameratene på det andre bordet hadde vunnet 4 spar.
 
I den BBO-overførte kampen mellom Sverige og Australia var Fredin inne med 1 spar over syds kløveråpning, og nord doblet negativt. Fallenius viste sparhonnør tredje (og litt kort) med 1 grand (!), med honnør dobbel ville han ha redoblet, og uten honnører melder han spar direkte. Etter hvert ble kontrakten 5 kløver i syd. Fredin spilte ut spar konge. (Det går an når du vet at makker har en honnør!) Syd stakk og la ned kløver ess, og dermed var det en bet selv om syd fikk saket en taper etter å ha tatt hjerterfinessen. Men det ble likevel et stort tapsspill for Sverige. Ved det andre bordet hadde aussiene vunnet 4 spar doblet…
 
 
Runde 13
 
Jeg trodde det var et godt omen at ikke det første mot Israel ble et drittspill for Sverige. Men tok feil. To spill senere var det 0-15. Spill 12 var interessant. Ilan Herbst satt syd.
 
Vest gir, nord-syd i sonen.
 
 
 
sp
ED54
 
 
 
 
hj
E1087
 
 
 
 
ru
kn
 
 
 
 
kl
EK97
 
 
sp
K632
 
 
sp
8
hj
K932
 
 
hj
kn654
ru
K7432
 
 
ru
D96
kl
-
 
 
kl
65432
 
 
sp
kn1097
 
 
 
 
hj
D
 
 
 
 
ru
E1085
 
 
 
 
kl
Dkn108
 
 
 
Etter noe splintring og cuebidding var han i 6 spar, og Fredin spilte ut en liten trumf. Den gikk til knekten, og så fulgte hjerter dame til kongen og esset, og hjerter 10 til knekten og trumf. Spar 10 fikk seile, og spar til damen og spar ess tok ut trumfen. Fredin fikk et hjerterstikk, men resten sto. Hvis Skåne hadde dekket andre spar med kongen, hadde syd gått bet! Dyrt spill – slem tapt mot utgang ved det andre bordet. 13 imp ut i stedet for 13 inn med en bet. Bare det spillet kunne svingt fra 10-20 til 16-14. Fredin var ikke nådig i sin selvkritikk etter sammenligningen. Han løper ikke fra ansvaret når han gjør noe galt, den karen! Fire hadde vunnet slem i Bermuda Bowl, mens to gikk én og to gikk to bet.
 
Island er på stø kurs mot kvartfinale med 17-13 mot Pakistan, mens kiwiene igjen tapte 2 vinnerpoeng i siste spill, og måtte nøye seg med 15 mot Canada. Men det var et annet spill som irriterte GeO kraftig etter kampen. 7 kløver med et ess borte – som ble innkassert! Senest kvelden før hadde GeO presisert situasjonene for bruk av 4 kløver (etter kløveråpning) som RKCBW. Men Ware var ikke aware – og meldte feil. Den missen kostet 16 imp, og 3 vinnerpoeng.
 
 
Runde 14
Sverige spilt uavgjort mot Bulgaria, Island fikk 20 mot Egypt, og New Zealand tok sterke 17-13 mot Israel.
 
 
Runde 15
 
På BBO så jeg at Sverige fikk en fin start – til en forandring – mot Japan. I første spill åpnet Bertheau med 1 grand med singel spar konge, og den fikk han for i utspillet mot 3 grand rett etter. Utspiller hadde seks spar, med dame-knekt på topp, og makkeren esset femte! Et par spill senere redoblet Nyström etter makkers sparåpning med 3 hp og 4-korts tilpasning, og fi ble fintet til å la dem spille 2 spar. 50 ut var billig mot 4 sonehjerter kaldt andre veien, og den meldte Fredin–Fallenius. Sveafolket fikk riktignok et skittspill, men da var det ikke flere spill igjen, og 25 vinnerpoeng var allerede i boks.
 
New Zealand fikk bare 10 mot Guadeloupe, men er likevel kun 7 bak siste kvartfinaleplass, som nå innehas av Brasil. Island fortsatte sin imponerende rekke med 23-7 mot Bulgaria, og ligger på 4. plass etter Italia, USA 2 og Nederland. Sverige er inne på 7. plass.
 
 
Onsdag 19. oktober – dag 4
 
Lek med ord

Aldri har BBO overført så mye samtidig fra et mesterskap som herfra i Veldhoven. Det er også en ny dimensjon til overføringene i år, såkalt ”voice commentary”. Foreløpig er det bare én kamp per runde som tilbyr dette (BBO 1), men der kan altså tilskuerne høre hva ekspertene sier, i stedet for å irritere seg over skrivefeil på pratelinjen. Jeg deltok med stemmen i en overføring for en stund siden sammen med Mark Horton og Roland Wald, og påpekte i et spill at slik det var, brukte syd ”the jack of hearts prematurely”. Da kom det fra Mark Horton: ”Is that what might be called a premature jackulation?” (Den lar seg ikke oversette.)

 
Lurte Lauria trill rundt

Dagens første spill er fra New Zealands kamp mot Italia i går kveld. Etter at øst har vist 18-19 jevne, skal du spille ut mot 4 hjerter fra syds hånd: Ekn87-K7-Kkn7-D1062. Hva velger du?

Øst gir, ingen i sonen.

 
 
sp
1063
 
 
 
 
hj
E5
 
 
 
 
ru
109642
 
 
 
 
kl
975
 
 
sp
K542
 
 
sp
D9
hj
109643
 
 
hj
Dkn82
ru
83
 
 
ru
ED5
kl
kn3
 
 
kl
EK84
 
 
sp
Ekn87
 
 
 
 
hj
K7
 
 
 
 
ru
Kkn7
 
 
 
 
kl
D1062
 
 

Vest
Nord
Øst
Syd
 
 
2 ru
pass
3 kl
pass
3 ru
pass
4 ru
pass
4 hj
pass
pass
pass

2 ruter var altså 18-19 jevne, 3 kløver søkte, 3 ruter minst en major, og 4 ruter var overføring til makkers majorfarge.
Martin Reid for kiwiene følte seg innspilt i utspillet, og endte til slutt opp med å serve spar 8! Den gikk rundt til nords tier og Laurias dame, og spillefører returnerte prompte spar 9. Med alle kortene synlige ser vi at det ikke koster noe å legge spar ess, for syd kan fri seg i spar. Men Reid visste ikke det, og dekket ubekymret med knekten. Som vant stikket. Hvorpå han fortsatte med spar 7! Lauria stjal, og rett etter var han en bet.

Ved det andre bordet spilte Duboin ut kløver (som de fleste av oss ville ha gjort) mot 4 hjerter, og bordets knekt vant stikket. Hjerter ble spilt, og Sementa i nord stakk med esset for å vri ruter. Esset ble etterfulgt av to høye kløver med rutersak, og resten spilte seg selv. 420 ga 10 kjærkomne imp til GeO & Co.

Kiwiene så frem til dagens tre oppgjør, som på papiret var mye lettere enn gårsdagens. Men det startet ikke så bra. 12-18-tap mot svakt plasserte Chile var langt under forventningene, men for anledningen spilte søramerikanerne nærmest prikkfritt. Selv mindre gode lag kan det innimellom. Sverige på sin side knuste Guadeloupe og fikk 25, mens Island tok 22 mot Singapore. Italia satte en foreløpig stopper for Brasils sluttspillsdrømmer med en ren pulverisering, 25-0.
Sverige møtte et poengsugent brasiliansk lag i runde 11, og Chagas & Co. startet med 14 imp da Cullin spilte ut feil ess mot 6 kløver – som dermed gikk hjem. Men svensken skaffet 12 imp i neste spill:


Godt lest – god teknikk

Øst gir, nord-syd i sonen.

 
 
sp
kn762
 
 
 
 
hj
KD4
 
 
 
 
ru
K53
 
 
 
 
kl
853
 
 
sp
K104
 
 
sp
ED53
hj
10753
 
 
hj
2
ru
D976
 
 
ru
8
kl
D7
 
 
kl
EKkn9642
 
 
sp
98
 
 
 
 
hj
Ekn986
 
 
 
 
ru
Ekn1042
 
 
 
 
kl
10
 
 
 
Meldingene startet med 1 sterk kløver hos Cullin, og syd la inn 1 grand, som viste to farger – men ikke kløver. Upmark doblet, og nord meldte 2 hjerter – pass eller korriger. 3 kløver fra Cullin, og etter hvert spilte syd ut hjerter ess og ny hjerter mot 5 kløver. Cullin stjal, spilte kløver til damen og tre runder spar. Og spar til røff. Elleve stikk. Hvorfor tre runder spar? Nord hadde sannsynligvis tre hjerter og minst tre spar etter meldingsforløpet. Uten sparlengde hadde han hatt flere ruter, og foreslått 2 ruter i stedet!
 
Diego Brenner lot makker spille 3 grand etter å ha spurt om hjerterhold etter at syd hadde meldt og nord hadde støttet hjerteren. Åtte røde stikk ga fire bet og 12 imp til Sverige, som tapte oppgjøret 14-16. Kiwiene hadde vanskelige Polen, men tok en fin skalp med 18-12. Island tapte 14-16 mot India.
 
Runde 12 ble en fest for GeO. Dere vil få se et fint spill av hans makker, Michael ”be ’ware” Ware i min neste rapport. 23-7 mot India avsluttet en bra dag. Sverige spilte jevnt mot Australia, og tapte 14-16. Island er på femteplass etter 21-9 mot Canada, og Sverige er nummer åtte. New Zealand har kontakt på ellevte plass, kun 4 vinnerpoeng bak broderfolket. Italia, Nederland og USA 2 topper listen vel halvveis.
 

Tirsdag 18. oktober – dag 3
 
Operatørtrøbbel

Arrangementet ser ut til å fungere bra her, bortsett fra en ting som til tider har vært irriterende: Operatørene som formidler spill fra seks kamper (tolv bord) på BBO samtidig, har ikke alle fått den nødvendige treningen. I Sveriges siste kamp i går satt Fredin–Fallenius under påtatte franske damenavn og spilte tilsynelatende spill fra to runder tidligere! Det ordnet seg etter en drøy halvtime, men…


Appeller

For øvrig pratet jeg litt med søta bror om appeller i går kveld. De har som fast politikk å ikke appellere noen avgjørelse. (De vet av smertelig erfaring at de ikke får medhold uansett.) En annen ting er at de faktisk vurderer å la være å møte til høring i appellkomiteen når motparten har anket en avgjørelse som gikk i deres disfavør. Svenskene fikk nemlig følelsen av, slik saken ble fremlagt, at komiteen var udelt på deres side. Derfor mente de at deres sak var godt nok presentert, og fant ingen grunn til ytterligere argumentasjon. Man kan virkelig forstå deres frustrasjon når resultatet går appellantens vei!

En annen historie får jeg mens jeg sitter på presserommet og skriver. USA og Danmark møttes i seniorklassen, og den amerikanske kapteinen spurte før kampen startet om det var greit at spillerne brukte sine medbrakte forsvar mot Multi. Til det hørte kapteinen som svar ”it is not allowed”, mens spilleren hevdet senere at han sa ”I don’t think so”. Amerikanerne meldte en syver med bet som følge av at de ikke husket systemet mot Multi, og de appellerte da turneringslederen lot resultatet bli stående.

Den appellen tapte de. Der står i regelverket at man kan bruke medbrakt forsvar mot den type konvensjoner. Men, det er kapteinens ansvar å kjenne reglene! Og skulle man spørre noen, burde det ha vært turneringsledelsen! En litt pikant sak var imidlertid at dansken som svarte på spørsmålet, er ekspert på lovverket. Så som en liten dask på lanken, ble laget hans fratatt et halvt vinnerpoeng.

 
Kampene

Dagen startet flott for GeO, med solide 22-8 mot et svaktspillende USA 2. Hvordan hadde du spilt 5 ruter med disse tilgangene?

Syd gir, nord-syd i sonen.
 
 
 
sp
ED2
 
 
 
 
hj
93
 
 
 
 
ru
D103
 
 
 
 
kl
Dkn1094
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sp
3
 
 
 
 
hj
K82
 
 
 
 
ru
Ekn98762
 
 
 
 
kl
E3
 
 

Du har åpnet med 1 ruter, vest har meldt inn 1 spar, nord meldte 2 kløver og øst 4 spar, før du sa 5 ruter med pass rundt. Du får kløver ut til damen som står. Din tur!

Syd spilte ruter i annet stikk, til esset! Vest var utsolgt, men fremdeles kunne syd ha vunnet kontrakten. Kløver ess i neste stikk var imidlertid ikke rett. GeO i øst stjal og innkasserte hjerter ess. Ruter konge var beten. Slik så det ut:
 
 
 
sp
ED2
 
 
 
 
hj
93
 
 
 
 
ru
D103
 
 
 
 
kl
Dkn1094
 
 
sp
Kkn654
 
 
sp
10987
hj
1032
 
 
hj
EDkn75
ru
-
 
 
ru
K54
kl
K8762
 
 
kl
5
 
 
sp
3
 
 
 
 
hj
K82
 
 
 
 
ru
Ekn98762
 
 
 
 
kl
E3
 
 

Ved det andre bordet høynet amerikanerne anten da øst doblet 5 ruter, etter at vest hadde vært inne med en sparmelding. Vest spilte hjerter ut til esset. Ny hjerter kom i retur, og etter kongen stjal syd en hjerter for å ta en vellykket ruterfinesse. Så ble trumfen tatt ut, og før den siste trumfen ble innkassert, la han ned kløver ess. Vest fikk ikke flere stikk. Tolv stikk ga 950 og 14 imp.


Favorittene mine sliter

Sverige fikk kun 9 mot Nederland, mens Island tok 17 mot Kina i 7. runde.

I 8. runde ble det tyngre for kiwiene mot Bulgaria, og de måtte nøye seg med 11 vinnerpoeng. Sverige tapte 14-16 mot Polen, og Island slo Chile 23-7. USA 2 kom tilbake med sterke 19-11 mot Italia.

I runde 9 hadde kiwiene to svært dyre spill, som svingte hele kampen mot Italia. 9-21. Sverige tok inn to store svingspill til å begynne med i sin kamp mot Canada, men så snudde tidevannet.Canada vant 20-10. Island fikk dagens tredje seier med 23-7 mot Japan, og er etter knapt halvveis på sjetteplass. Italia leder fortsatt, foran Nederland, Israel, USA 2 og USA 1. Sverige er nr. 13, og New Zealand nr. 14. Men det er tolv runder igjen!


Mandag 17. oktober – dag 2
 
Det er noen enorme avstander i det store komplekset som heter NH Conference Center Koningshof i utkanten av Veldhoven. Etter å ha brakt på det rene at bildet jeg hadde sendt til bruk på presseskiltet var forsvunnet i cyberspace (eller noe liknende), ble det tatt nytt bilde. Men skiltet tok timevis å produsere, og jeg ville gjerne bakspille Fredin. Heldigvis fikk jeg hjelp av en i staben som var lei seg for den dårlige servicen. Hun ”leide” meg gjennom utallige korridorer til rett rom, og skaffet meg tillatelse til å se Fredin–Fallenius mot X. Hou–M. Shi. Kampen ble overført direkte til Kina gjennom nettstedet Our Game.
 
Oppgjøret startet fredelig med to buttspill, men så hadde Fredin disse kortene: spar Dkn1096543, renons i hjerter, ruter ED75 og singel kløver 9. Til høyre åpnes med 1 hjerter, du er alene i sonen, og melder hva?
 
Fredin la inn en fredelig 1 spar. Neste mann meldte 4 hjerter, og Fallenius støttet til 4 spar. Høyremannen hadde til 5 hjerter, og det var Fredins tur igjen. Han meldte 5 spar. Det fulgte tre ganger pass, og Fredin ba om unnskyldning både før, under og etter spilleføringen. Makker hadde spar K82, Dkn2 i hjerter, ruter konge singel og EDkn1072 i kløver. Ett sparstikk var alt forsvaret fikk. Kun ett par hadde meldt slem i Bermuda Bowl, men det var til gjengjeld Kina! Slemmen fikk en dobling på nakken, og 1660 mot 680 var verd 14 imp.
 
Tre spill senere (og det gikk sannelig sent nok, spesielt Shi gikk i boks omtrent for hvert kort han spilte) var det Fallenius som fikk det siste ordet:

Øst gir, øst-vest i sonen.

 
 
sp
Kkn86
 
 
 
 
hj
982
 
 
 
 
ru
D82
 
 
 
 
kl
K97
 
 
sp
5
 
 
sp
103
hj
kn75
 
 
hj
EKD1063
ru
E74
 
 
ru
K3
kl
Dkn8642
 
 
kl
E105
 
 
sp
ED9742
 
 
 
 
hj
4
 
 
 
 
ru
kn10965
 
 
 
 
kl
3
 
 
Vest
Nord
Øst
Syd
Fredin
 
Fallenius
 
 
 
1 hj
1 sp
2 sp
3 sp
4 hj
4 sp
pass
pass
5 hj
5 sp
pass
pass
6 hj!
pass
pass
pass

Utspill: Spar ess

Fredins 2 spar var utgangsinvitt med 3-korts hjerter, og med pass over 5 spar kunne han ikke ha to tapere i den fargen. Så Fallenius gikk for slembonus. Spar ess tok første stikk, men dermed var det også slutt for forsvaret. Ruter knekt gikk til kongen, og etter en sparstjeling og tre runder trumf avsluttet Fallenius med en vellykket kløverfinesse. 14 imp til Sverige. Kun ett par til hadde latt seg presse opp i slem på de kortene.

En svensk sving til var nødvendig for å få uavgjort. Fredin meldte en knallhard 3 grand, og Fallenius fikk ”mycke bra spelat” fra Fredin etter å ha lurt hjem ni stikk. Ved det andre bordet spilte øst 1 grand med sju stikk.

Kiwiene (uten GeO) fikk uavgjort mot Nederland, mens Island måtte nøye seg med 14 mot USA 1.

Så blir jeg fortalt at Pakistan vant en appell mot Sverige, som mistet hele 3 vinnerpoeng i søndagens siste kamp. Så den kampen endte 15-15. Hvis mine opplysninger er riktige (og det tror jeg at de er), innhentet turneringslederen synspunkter fra ti eksperter – som alle hadde nektet ”den feilende side” å melde en sekser etter at en tenkepause skapte en grumsete situasjon. Men turneringslederavgjørelsen ble altså underkjent av appellkomiteen, og Peter Bertheau hadde følgende korte kommentar: ”I de ti årene jeg har spilt for Sverige, har vi ikke vunnet en eneste appell.”

I runde 5 fikk Sverige full pott mot Singapore, mens GeO tapte 12-18 mot Brasil etter at kiwiene betalte ut 17 imp i ett av kampens siste spill. Island gikk på et forsmedelig tap; 8-22 mot Guadeloupe.

Sverige startet med et motspillsegg mot Egypt i kveldsrunden, men fikk ett igjen i nest siste spill, og vant en fin slemsving i siste. 17-13-seier og sjuendeplass så langt. New Zealand var uheldige i nest siste spill og fikk 15 mot Japan, etter å ha ledet hele oppgjøret. Island greide uavgjort mot ledende Italia, og ligger på 14. plass, to plasser bak GeO. Nederland og Israel følger nærmest Italia.


Søndag 16. oktober – dag 1

Jeg fikk med de fleste spillene av den første runden før jeg dro til flyplassen. Mine favoritter fikk en forferdelig start på mesterskapet. Det første spillet mot Island var flatt, men så kom Fredin–Fallenius i 5 spar, og fant ikke trumf dame da trumfen satt 3-0. Én bet og 13 til sagaøya. Så meldte Bertheau–Nyström 4 spar på 4-4-tilpasningen, men trumfen satt skjevt. Fire sonebeter etter en særdeles uaktuell spilleføring, der flere hadde vunnet sparutgangen. Island tok nye 14 imp ved å melde 3 grand i stedet. Og så brant Fredin–Fallenius en 6 ruter (riktignok etter aggressive innmeldinger fra islendingene) som ble meldt på det andre bordet. 0-39 etter fire spill! Og 0-45 rett etterpå.

Etter noen uinteressante spill får du følgende prøve (nord gir, øst-vest i sonen):
 
 
 
sp
EKD10865
 
 
 
 
hj
EK9
 
 
 
 
ru
96
 
 
 
 
kl
E
 
 
sp
4
 
 
sp
kn9
hj
D8754
 
 
hj
kn2
ru
D3
 
 
ru
E7542
kl
D10743
 
 
kl
kn965
 
 
sp
732
 
 
 
 
hj
1063
 
 
 
 
ru
Kkn108
 
 
 
 
kl
K82
 
 

Vest
Nord
Øst
Syd
Einarsson
Fredin
Jørgensen
Fallenius
 
2 kl
pass
2 ru
pass
2 sp
pass
3 sp
pass
3 gr
pass
4 kl
pass
4 hj
pass
4 sp
pass
5 kl
pass
5 ru
pass
5 gr
pass
6 sp
pass
pass
pass

Adalsteinn Jørgensen hadde lyttet til meldingene, og for å være sikker, stilte han noen spørsmål. Han visste at ruterfargen var følsom, og spilte ut ruter 2!
Fredin gikk i boks. Men da han kom ut derfra, lå ruter konge i bordet. Det var nødvendig for uavgjort spill! 7-23 var likevel ikke den starten Sverige hadde drømt om. GeO hadde fri første kamp, og kunne fornøyd konstatere at kiwiene holdt Kina til uavgjort.
 
Søta bror lot ikke åpningskampen få negative følger. De slo Sør-Afrika 23-7 i annen runde, og avsluttet kvelden med 18-12 mot Pakistan. Island og New Zealand møttes i annen runde, og GeO fortalte at han hadde en minusliste. Han er jo realist :-). 15-15 var likevel et ok resultat for vår landsmann. Lørdag hadde ”the Unders” hatt en treningsmacth over 16 spill – det samme antall som spilles i grunnspillet i ”Bermudaen”, og GeO & Co. vant 70-14! Man kan skjønne at han syntes det var rart han ikke fikk spille tredje runde mot aussiene. Men 15-15 var ok. Sverige slo Pakistan 18-12, mens islendingene kom grundig ned på jorden etter å ha fått bank av Brasil med 10-20.
 
Konklusjon etter dag 1: Sverige er på delt sjuendeplass med 3 VP over middels, mens GeO er på delt tiende, 1 VP over. De har ikke gjort bort seg ennå. Italia har tatt en forventet ledelse, med Nederland, Israel, Brasil, Bulgaria og USA 2 nærmest.


Rapport i forkant av VM

Heia Sverige!

Bookmakere gir ikke mye igjen hvis du spiller på Italia i Bermuda Bowl, eller nestfavoritten USA 1. Sverige, Nederland og Polen gir litt mer. Mesterskapets første uke går med til grunnspillet, 3 kamper om dagen, for så å fortsette med kvartfinaler og semifinaler over 96 spill, og finale med 128.

Mine favoritter til å ta hjem Bermuda Bowl er Sverige. De gjorde så godt som rent bord i Kina nylig, og i treningsmatchene mot Norge sist helg viste de også god form. Bertheau–Nyström og ikke minst Fredin–Fallenius har gang på gang vist at de er i verdenseliten, og Upmark–Cullin imponerte i alle fall meg stort i Stockholm. Siden jeg for noen få år siden spilte lagturneringen Spingold med Peter Fredin, har jeg vært en svoren fan. Jeg kommer til å bakspille ham en del i grunnspillet, og vil forhåpentligvis kunne dele noen høydare med dere som følger de daglige rapportene i BIN.
 
I Venice Cup (damer) og d’Orsi Bowl (seniorer) er det henholdsvis Danmark og Sverige som skal forsvare Skandinavias ære.
 
Etter kvartfinalene starter verdens mest prestisjefylte ”trøsteturnering”, Transnationals, og der er Norge sterkt representert. Sponsor Zimmermann prøver på sin tredje seier på rad med makker Multon og resten av gjengen som vant sist i Brasil: Helgemo – Helness og de polske stjernene Zmudzinski–Balicki. Redaktør Brogeland spiller med Angelini, som har leid inn følgende interessante mannskap: Fantoni–Nunes og Meckstroth–Rodwell! Brekka, Sælensminde og O. Svendsen spiller for Gillis, Charlsen–Hoftaniska for de Botton, og Austberg, Berg, Lund og A. Rasmussen er påmeldt for lag BLUND. Planen er at jeg skal spille med Tislevoll og noen av hans lagkamerater fra New Zealand, men håper jeg slipper.Det vil nemlig bety at GeO og hans Kiwis (mot alle odds) har gått videre til semifinalen i Bermuda Bowl – og det hadde vært kanon!


VeldhovenBanner