AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden /
 
Rapport dag 11
Endelig europamester
 
Av Alf Helge Jensen

DUBLIN: Tor Helness har spilt på Norges landslag i 30 år uten å bli europamester. For Monaco lyktes han i første forsøk.

Det gikk som ventet; Monaco med Helgeness gikk til topps i EM. Laget var selvsagt altfor godt til at det kunne bli noen større spenning i den siste kampen. Sølv til Nederland og bronse til Italia. De tre øvrige VM-lagene fra Europa blir England, Polen og Tyskland.

Norges avslutningskamp mot Polen ble nesten like dårlig som kveldskampen mot Nederland fredag. Tap 5-25 og 15. plass totalt. Det er dårligere enn for to år siden. Norge er ikke lenger noen toppnasjon i bridge, om noen har vært i tvil. For hele Norden ble resultatene en skuffelse. De danske seniorene er eneste nordisk lag som er kvalifisert til VM.

Sluttresultatet i åpen klasse ble som følger:

1. Monaco   304
2. Nederland 290
2. Italia         286
4. England   279
5. Polen       276,7
6. Tyskland  273,5
7. Israel        258
8. Sverige    255
9. Bulgaria   254,3
10. Russland 254
11. Frankrike 250
12. Irland     244
13. Island     237
14. Hellas    239
15. Norge    225,5
16. Tyrkia     221
17. Sveits     220
18. Romania 194

Monacos lag består som kjent av nordmennene Helgemo og Helness, italienerne Nunes og Fantoni samt sponsoren Pierre Zimmermann fra Sveits som spiller med franske Multon. Altså ingen fra Monaco. Noe slikt har vel aldri skjedd før i bridgeverden, men kanskje blir det flere slike lag etter hvert.

Geir Helgemo og Tor Helness var naturlig nok strålende fornøyd etter at seieren var sikret. Og det var ikke bare det sportslige som gledet. Alle vet at det vanker en solid gullbonus fra Zimmermann.

- Pierre er svært resultatorientert. Det å vinne er veldig viktig for ham. Så for oss er seieren gull verd både sportslig og økonomisk, sier Helness.

På spørsmål om det blir litt spesielt med den monegaskiske nasjonalsangen i stedet for «Ja, vi elsker», svarer han:

- Innerst i hjerterota må jeg være så ærlig å si at det hadde vært artigere å vinne for Norge og høre «Ja, vi elsker», men seieren smaker godt uansett. Jeg klarte aldri å bli europamester for Norge. Så flyttet jeg over til Monaco, til et bedre lag, og da vant vi ved første forsøk, sier Helness.

Han har hørt Monacos nasjonalsang før, men kan ikke noe av teksten. Det blir å nynne med så godt han kan.

- Ja, vi sliter litt med teksten der, sier en smilende Geir Helgemo.

Heller ikke han legger skjul på at det hadde vært artigere å stå øverst på seierspallen og høre «Ja, vi elsker.»

- Men den har vi jo hørt før, legger Helgemo til. For så å erte Helness litt med at nå er endelig også han blitt europamester. Da Norge vant EM, var Helgemo på laget, men ikke Helness.

- Dere hadde jo en sinnssyk tur den gangen, kommer det kontant tilbake fra Helness, før begge to og alle rundt bryter ut i en hjertelig latter.

Verken Helness eller Helgemo har fått pepper for at de spiller for Monaco og ikke for Norge. I hvert fall ikke rettet til dem personlig.

- Nei, ingen har sagt noe til oss. Vi vet ikke om det er misunnelse eller annet ute og går. I så fall driter vi i det. Det kan du sitere meg på, sier Helgemo.

- Jeg kan ikke tenke meg at det er noen som ikke unner meg denne seieren. Jeg har tross alt spilt for Norge i 30 år og ofret nesten alt av ferier, legger Helness til.

Det er styrtrike Pierre Zimmermann fra Sveits som har gjort Monacos suksess mulig. Han var mektig stolt da EM-seieren var et faktum.

- Vi er stolte monegaskere. Monaco er blitt et lag å regne med. Det var stort da Monaco, med kun lokale spillere, fikk bronse i åpent EM i fjor. Og det er selvsagt minst like stort nå med gullmedalje. At ingen av oss opprinnelig er fra Monaco, gjør ikke seieren mindre, sier Zimmermann til bin.no.

Selv har han ikke spilt mer enn den nødvendige tredjedelen av alle kampene for å bli EM-vinner. I finalespillet har han kun én kamp.

- Jeg tok ingen sjanse siden vi lå an til å vinne. Seier er svært viktig. Franck (Multon) og jeg er et godt par, det har vi bevist flere ganger, men de to andre er normalt enda bedre. Derfor har de spilt desidert mest. Men i framtidige mesterskap blir jeg å spille mer, sier Zimmermann. Neste mesterskap er OL i Lille i Frankrike i august. Der tror Zimmermann det er minst fem land som kan vinne. Ett av dem er Monaco, men han mener at de ikke er favoritter.

Mest av alt gleder han seg til VM (Bermuda Bowl) høsten 2013 på Bali. Den store drømmen er å vinne der. Zimmermann svarer velvillig på alle spørsmål, unntatt om penger. Det han derimot kan si med sikkerhet, er at ingen av spillerne hans straffes økonomisk for dumheter ved bridgebordet underveis. Fantoni og Nunes fikk lett tilgivelse for at de landet i 7 kløver uten trumf ess.

- Det var udisiplinert å løfte til 7 kløver, men det er glemt. Husk at vi her snakker om et par med godt over 300 i pluss på butleren i grunnspillet. De scorer stort på sin aggressivitet. Så får vi godta at det skjærer seg noen få ganger. Bonusen deres blir ikke mindre av den grunn, sier en blid Zimmermann.

Like blid var naturlig nok ikke Norges lagkaptein Christian Vennerød, men uansett svært fattet og ikke direkte misfornøyd, selv om plasseringen ble dårligere enn i EM for to år siden.

- Årets lag er utvilsomt bedre enn for to år siden, selv om vi havnet en plass lenger ned på lista. Laget viste innimellom hva som bor i det. Til tross for at vi lå dårlig an i grunnspillet, var det ingen sure miner. Guttene samlet seg og klarte den spurten som var nødvendig for å nå finalepuljen. Og der startet vi med å slå vinnerlaget Monaco. Faktisk var det håp om å bli blant de seks beste helt til det gjensto 2,5 kamper. Men da vi tapte for Island i tredje siste kamp, var det håpet borte. Og hvorfor vi fikk en kollaps i de to siste kampene, har jeg ingen god forklaring på, sier Vennerød.

Han har ikke mistet troen på laget sitt før OL i Lille. To av parene er de samme, mens Brogeland og Nybo erstattes av Grøtheim og Tundal. Målet er å gå videre fra grunnspillet. I så fall blir de blant de 16 beste.

Tor Helness følte seg temmelig sikker på at Monaco skulle vinne før siste kamp.

- Jeg kan ikke huske sist vi tapte 5-25. Det anså jeg for veldig lite sannsynlig. Men det var selvsagt en viss spenning, og den ble litt større da vi ga ut 15 imp i spill 3. Vi var ikke i tvil om at det var masse ut, sier Helness. Slik så spillet ut:

                                                            E K D
                                                            kn 10 9 6 5 4
                                                            10
                                                            K 8 3
                        kn 10 3                                                             2
                        2                                  S/Ø-V                          E 7 3
                        kn 8 7 6 4 2                                                      E K 9 5 3
                        E 7 4                                                                 D kn 6 5
                                                            9 8 7 6 5 4
                                                            K D 8
                                                            D
                                                            10 9 2

Syd giver, øst-vest i sonen.

Etter to ganger pass åpnet den bulgarske nord med 1 hjerter, pass fra Helness i øst, 1 spar i syd, pass fra Helgemo i vest, 2 hjerter i nord og dobler fra Helness. Det mente han som minor, men Helgemo tok det som bra kort med god hjerter. Straffedobling altså, slik det var i hine harde dager. Og slik er det fortsatt for Helgeness.

- Geir har helt rett, doblingen min er straff. Men det tenkte jeg ikke på. For å vise begge minor, kunne jeg meldt 2 spar eller 2 grand, sier Helness.

I 2 hjerter doblet ble det ni stikk og 570 til Bulgaria. Ved det andre bordet meldte øst inn 2 ruter over 1 hjerter, og vest hoppet til 5 ruter. 11 stikk og nye 600 til Bulgaria.

I Norges kamp mot Polen ble det 11 imp ut. I åpent rom meldte Polen 5 ruter mot Brogeland og Nybo, mens de stjal kontrakten i 4 hjerter i lukket mot Berg og Svendsen (en bet).

Helgeness kom imidlertid sterkt tilbake, og da spesielt i dette spillet:

                                                                E 9 8 3
                                                                8
                                                                9 7 6 5 4
                                                                7 5 2
                        10                                                                     D 5
                        E K 7 6 4                         V/N-S                       D 10 9 5 2
                        K kn 10 8 3 2                                                      E D
                        8                                                                        E K kn 9
                                                                K kn 7 6 4 2
                                                                kn 3
                                                                -
                                                                D 10 6 4 3

Giver vest, nord-syd i sonen.

I lukket rom åpnet Helgemo i vest med 1 hjerter, 2 grand (Stenberg) fra Helness i øst, 3 ruter (naturlig) fra Helgemo, hvoretter de landet i 6 hjerter. Da doblet syd, som ville ha ruter ut. Helness var ikke i tvil om at her var det 300 i bet, så han tok ut i 6 grand! Da syd ikke fant spar ut, ble det 1020 til Monaco.

Ved det andre bordet åpnet vest med 4 ruter for å vise sin spesielle hånd. Det videre meldingsforløp var 4 spar i øst, 4 grand i vest, 5 kløver og 5 ruter, før øst avsluttet med 6 hjerter. Nunes i syd fant spar 7 ut. Fantoni stakk med esset og skiftet ruter. En bet og 14 imp til Monaco.

I Norge-Polen gikk spillet ut med en bet i 6 hjerter. Polen hadde kontrakten i vest. Nybo valgte ikke å doble. Brogeland spilte ut spar ess, fikk knekten fra makker og skiftet ruter til stjeling. Ved det andre bordet ble Svendsen i øst spillefører. Spar 7 ut fra syd til esset og ruter til stjeling.

Til slutt et spill fra kampen mellom Norge og Nederland fredag (spill 12 runde 24) :

                                                            E D 8 6 4
                                                            D 9
                                                            E D
                                                            K 10 7 5
                        kn 10 7                                                              K 9 3 2
                        kn 8 5 4                       V/N-S                            7 2
                        4 3 2                                                                  K 7 5
                        E D 6                                                                  kn 9 8 4
                                                            5
                                                            E K 10 6 3
                                                            kn 10 9 8 6
                                                            3 2

Vest giver, nord-syd i sonen.

Etter pass i vest åpnet Hoftaniska i nord med 1 spar, pass i øst, 1 grand fra Charlsen i syd, pass i vest, 2 kløver (naturlig og ikke krav) fra Hoftaniska, 2 hjerter fra Charlsen, 2 grand fra Hoftaniska for å fortelle om bra kort, 3 ruter fra Charlsen, 3 hjerter og 3 grand.

Etter dette meldingsforløpet var det enkelt for vest å spille ut spar knekt. Charlsen stakk med esset og fortsatt med ess-dame i ruter. Øst stakk selvsagt ikke. Dermed to bet.

Ved det andre bordet gikk det likt til 2 grand. Men nå løftet syd til 3 grand. Nybo hadde ikke noe enkelt valgt i utspillet. Han valgte ruter 4 (toppen av ingenting!) til dama og kongen hos Brogeland. Sistnevnte klarte ikke å se at makker ikke hadde invittutspill. Dermed var det lett vei til ni stikk for syd.

På BBO fikk Charlsen kritikk for å ha sladret i kortene. Man mente at også han skulle meldt 3 grand over 2 grand. Hoftaniska er ikke uten videre enig.

- Feilen Thomas gjorde, var ikke å melde 3 ruter. Hvis jeg har singel hjerter og tre ruter, skal vi ikke høyere. Men når han fikk 3 hjerter fra meg, burde han meldt 4 hjerter. Det står alltid. Her kunne vi hatt et stort vinstspill i stedet for tapsspill.

Også seniorene hadde en kamp igjen lørdag. Norge tapte 14-16 mot Israel. Slik ble den endelig resultatlista:

1. Frankrike  337
2. Polen         328
3. Skottland   325
4. Danmark   320,5
5. Tyskland   320
6. Belgia        314
7. Israel         310,5
8. Nederland 309
9. Italia         298,5
10. England  297
11. Sverige   290
12. Bulgaria  287
13. Tyrkia     284
14. Norge     277
15. Irland     276
16. Spania   232,5
17. Estland  221
18. Wales    209
19. Finland  193

Lagkaptein Kjell Gaute Fyrun opplyser at det var en forferdelig slemstatistikk som felte Norge.

- Vi meldte slemmene som ikke sto, og stoppet der de sto. Videre bommet vi på flere betende utspill mot slemmer. Utenom de store spillene ble det vist mye god bridge. Tross at vi hadde mange 10 til 13 imp ut, var ingen tap større enn 9-21. Men vår største seier var ikke mer enn 20-10. Uansett har vi hatt det trivelig her i Dublin med en flott tone i laget. De tre parene har vært ganske så jevne i prestasjonene, sier Fyrun.