AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Rapport før EM-start

Må vente på godbiten

Av Alf Helge Jensen

Norge mot Monaco er utvilsomt den største publikumsgodbiten for oss nordmenn under bridge-EM, som starter onsdag. Men den får vi kun hvis begge lag går videre.

Det bridgeinteresserte Norge ruster seg til EM i Dublin. På bin.no blir det selvsagt daglige rapporter. Det store spørsmålet er hva Norge kan prestere med sitt «nye» lag. Kaptein Christian Vennerød er klar på at målet er å bli blant de seks beste, og dermed kvalifisert til Bermuda Bowl. Men det kan bli i tøffeste laget.

Bare Boye Brogeland er igjen fra lagene som hentet hjem massevis av edelt metall i internasjonale mesterskap. Hans makker er Frode C. Nybo. Paret har svingt i prestasjonene, men viste klar stigning i 1. divisjon. De fire andre; Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Jan Tore Berg og Odin Svendsen, utgjorde Norges lag i de store lagturneringene i Bonn. Resultatene var oppløftende med 2. og 4. plass. Men Norge kan neppe sies å være mer enn outsider i det sterke EM-feltet.

Men det er ikke bare Norge som har nordmenn på laget. Monaco stiller som kjent med profflaget til styrtrike Pierre Zimmermann. Og der spiller Geir Helgemo og Tor Helness, som på grunn av den såkalte Heimdal-saken takket nei til det norske landslaget i 2010. De andre på laget er de italienske stjernene Fulvio Fantoni og Claudio Nunes, samt Zimmermann med franske Multon som makker. Dette laget er utvilsomt i favorittsjiktet. Multon regnes blant de beste i Frankrike, og Zimmermann er ikke så langt bak. Han har spilt flere ganger på det franske landslaget.

34 lag deltar i åpen klasse. De er delt i to like store puljer. De ni beste går videre fra hver pulje til en finalepulje med 18 lag. Der møter man kun lagene fra den andre puljen, mens man tar med seg innbyrdes resultat fra egen pulje. Det handler altså ikke bare om å gå videre, men også gjøre det godt i oppgjørene mot de andre som går videre til finalespillet.

Norge er i A-puljen, Monaco i B. Følgelig blir det ikke norsk toppmøte før i finalerundene. Vi formoder at begge lag går videre. I hvert fall for Tor Helness blir den kampen spesiell. BIN hadde et stort intervju med Helness da nyheten om deres spill for Monaco sprakk. Et opplagt spørsmål var hvordan det blir å møte Norge i internasjonale mesterskap. Dette er hva Helness svarte:

«Der blir det full tenning. Jeg vil stå hardt på at jeg skal spille de kampene. Men utenom de interne oppgjør, skal jeg heie på Norge. Det er mitt oppriktige ønske at laget skal gjøre det godt. Jeg er jo norsk og skal fortsatt være det. Spill for Monaco endrer ikke den følelsen.»

I intervjuet var for øvrig Helness pessimistisk med tanke på Norges muligheter i framtidige mesterskap, mens Helgemo var mer optimistisk. Det var i 2010. Hva de tenker nå i forkant av EM, håper vi å komme tilbake til om tre-fire dager.

Puljeinndelingen er en seeding ut fra resultatene i de tre siste EM. Den ga dette resultatet i alfabetisk rekkefølge:

A-puljen: Belgia, Bulgaria, Hellas, Irland, Israel, Italia, Latvia, Litauen, Norge, Portugal, Skottland, Spania, Sverige, Tyrkia, Tyskland, Ukraina og Ungarn.

B-puljen: Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Island, Kroatia, Kypros, Luxembourg, Monaco, Nederland, Polen, Romania, Russland, Sveits, Wales, Østerrike.

Det kan se ut som om seedingen har truffet bra med tanke på to jevne puljer. Italia og Israel er vel de antatt beste i A, litt foran Bulgaria, Sverige, Tyskland, Tyrkia og kanskje Norge.


B-puljen er muligens litt tøffere. Nederland er regjerende verdensmester. Monaco er nevnt, Polen vant i Bonn. Andre som ventelig gjør det bra, er Russland og England. Danmark, Island og Frankrike er også gode lag, men ventelig ikke helt i toppen.