AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Rapport dag 12
Finalene (og bronsekampene)

Av Geo Tislevoll

Finalen i åpen klasse går over åtte sett med 16 spill i hver, totalt 128 spill, og den er ikke ferdigspilt før torsdag ettermiddag. Det startet med dramatikk allerede i første spill:

 

 

E 8 6 4 3

 

 

 

9 7 6 4 2

 

 

 

D

 

 

 

D 8

 

 

-

 

K 10 9

 

E D kn 8 5

N/I

K 3

 

9 8 6

 

K 7 5

 

kn 10 9 7 3

 

E K 6 5 2

 

 

D kn 7 5 2

 

 

 

10

 

 

 

E kn 10 4 3 2

 

 

 

4

 


Ahlesved–Petterson fikk en virkelig pangstart da de som nord-syd ble doblet i 4 spar som ikke var til å rokke. Ved det andre bordet var Nyström–Upmark med til 5 kløver som de fikk spille. Den står alltid, og svenskene fikk for sikkerhets skyld tolv stikk, 14-0 til Sverige. Resten av settet var relativt jevnt, og etter 16 spill hadde Sverige ledelsen med 46-29.

I de neste 16 spillene fortsatte Sverige med sitt meget solide spill og økte ledelsen til 88-43.

Dette var et vanskelig spill for mange, spesielt de som satt nord:

                                             E K D 5 2

                                             -

                                             E D kn 7 6 5

                                             kn 10

                                             Ø/I


Etter pass fra øst åpner makker som syd med 1 kløver (eller noen steder 2 kløver – naturlig – for de som spiller med sterk 1 kløver). Nestemann melder inn 1 hjerter. Hvordan planlegger du å melde denne hånden?

Teoretisk er det rett å melde ruter – lengste farge – først, så spar et par ganger etterpå. I bronsefinalen mellom Monaco og Irland gikk det 2 kløver fra Hugh McGann og 2 hjerter inn fra Multon. Nå synes jeg Tom Hanlon gjorde det vanskelig da han doblet først, og da nestemann sa 3 hjerter, pass, pass tilbake til Hanlon, sa han 4 hjerter. Så, over 5 kløver fra makkeren, hoppet han til 6 ruter. Det gikk pass, pass, før vest doblet. Hanlon passet. Det spørs om ikke Hugh McGann på syds plass skulle tatt ut i 6 grand. Men med denne sekvensen var det litt vanskelig å vite hva nord hadde. Slik så hele spillet ut:

 

 

E K D 5 2

 

 

 

-

 

 

 

E D kn 7 6 5

 

 

 

kn 10

 

 

7 4

 

kn 9 8

 

K D 10 9 7 2

Ø/I

8 6 4 3

 

10 9 4

 

8 3 2

 

E D

 

9 8 5

 

 

10 5 3

 

 

 

E kn 5

 

 

 

K

 

 

 

K 7 6 4 3 2

 


Fantoni–Nunes var litt heldige da de vant 6 spar spilt av nord. Det måtte kløver ut for å bete den kontrakten.

Det måtte det også mot Hanlons 6 ruter doblet, men doblingen ba spesifikt om kløverutspill. Så der ble det en doblet bet i 6 ruter, og 14 IMP til Monaco som fikk opp en 35 IMPs ledelse etter første sett. I andre sett slo irene tilbake og krympet ledelsen til 15 IMP.

I dette spillet valgte Nevena Senior (England damer) å melde 1 spar over innmeldingen 1 hjerter, og da det var kommet opp til 3 hjerter øst-vest, tok hun en praktisk avgjørelse: 6 ruter! Den passet syd på, og Nevena vant kontrakten enkelt etter hjerterutspill. Ved det andre bordet meldte Russlands damer 7 spar (!), som ikke kunne vinnes uansett utspill. 14 IMP til England, som etter to sett ledet med nettopp 14 IMP.


Tredje sett

I finalen i åpen klasse er det foreløpig lite som tyder på at Sverige har tenkt å kollapse. I det niende spillet synes jeg Narkiewicz hadde en hårreisende avgjørelse. Han satt som nord utenfor sonen, motparten i sonen, med:

                                                K kn 5 3

                                                E 9 6 4

                                                8 3

                                                10 3 2

 

                                                Ø/Ø-V


Øst, Upmark, åpnet med 1 hjerter, og Buras som syd hoppet inn med 3 kløver – sperr. Vest sa 3 spar, Narkiewicz passet, og øst sa 4 hjerter. Det gikk to passer tilbake til polakken, som nå meldte 5 kløver som ble doblet. Slik så spillet ut:
 

 

 

K kn 5 3

 

 

 

E 9 6 4

 

 

 

8 3

 

 

 

10 3 2

 

 

E D 10 9 8 2

 

6

 

-

Ø/Ø-V

K D kn 10 5 3

 

kn 9 7 5

 

E K 10 6 4

 

E 6 4

 

8

 

 

7 4

 

 

 

8 7 2

 

 

 

D 2

 

 

 

K D kn 9 7 5

 


Svenskenes motspill gikk på skinner; ruter ut til kongen, spar til esset, spar til stjeling, hjerter fra øst til stjeling hos vest, ruter til østs ess og nok en hjerterstjeling. Pluss 1100 til Sverige var bra saker etter å ha stoppet i 4 hjerter først, men slem er mulig å vinne i ruterkontrakt.

Irland meldte slem i bronsekampen mot Monaco, og da Helness–Helgemo stoppet i 4 hjerter, var det 12 IMP til irene, så de har tydeligvis ikke tenkt å gi seg allerede. Men nå svingte det, for i neste spill ble Fantoni doblet i 5 spar, og da den stod var det 5 IMP ut for Irland da det var udoblet utgang ved det andre bordet.

Tilbake til Sveriges 1100 inn. Da Polen ikke klarte å melde slem, var 1100 verd 9 IMP for Sverige.

Så meldte Buras–Narkiewicz en steinhard storeslem i spar hvor denne kløverfargen måtte løses:

                                                E K kn 9 2

 

                                                mot

 

                                                8 6 3


Han hadde tatt esset tidlig, og mot slutten av spillet hvor han ikke hadde trumf igjen, spilte han kløver til knekten. Den ble stukket med damen, og da fikk han ikke flere stikk, for det var gjenværende singel kløver dame og to røde stikk hos han bak. Tre bet.

Monaco meldte og vant lilleslem, mens Irland stoppet. Det svenske paret som satt med disse kortene, var litt sene, så det tok en stund før spillet kom opp ved det bordet. Men de gjorde ingen feil, stoppet i lilleslem, og Sverige vant 15 IMP. Flytt kløver dame over, og det ville vært sving motsatt vei.

Like etterpå kom en sjokkerende melding av Petersson på disse kortene:

                                                Ø/A

                                                E K kn 9 8 3 2

                                                E kn 7 6 2

                                                -

                                                5


Over 1 grand fra høyre meldte han 3 spar. TRE SPAR! Det var åpenbart ment som et slags sterkt innhopp, men noe så fantastisk som å si 3 spar på dette, nøler jeg ikke med å si er sjokkerende, og nesten ”væl så det”. Makkeren hadde litt, og kanskje burde han lagt på, men skylda for de 10 IMPene går definitivt til Petersson. Han fikk tolv stikk (det var elleve fra topp), og det fikk Polen i 4 spar også.
 
I spill 15 hadde det polske paret som satt øst-vest åpenbart en meldemisforståelse og endte i 5 hjerter der det ble spilt 2 spar ved det andre bordet (se nedenunder hva som skjedde i Monacos kamp på det spillet). Polakken gikk fire bet (!), mens 2 spar ved det andre bordet gikk én bet, og dette kostet 4 IMP til for Polen.

Det gikk noen rykter om at det er en ”ruling” på gang i et spill i det siste settet i den åpne finalen, men vi har ikke fått detaljene, så det får vi eventuelt komme tilbake til i morgen. Sverige leder kampen med 131-77 (ifølge web-siden, det var litt andre tall på BBO) etter disse første 48 (av 128) spillene.

Sverige har generelt spilt veldig solid i dag, som de har gjort under hele mesterskapet. Fortsetter de slik, kan det meget vel bli gull. Men vi vet hvor farlige polakkene kan være om de får det til å gli. Jeg drister meg til å si at det er bare en liten favør Sverige så langt, innerst inne tror jeg Polen vinner denne finalen. Men selv om jeg av kulturelle grunner, og massiv indoktrinering som liten (husk skøyte- og skifightene mellom Sverige og Norge på 50- og 70-tallet, det var alvor det...) ofte later som jeg hater svensker, håper jeg egentlig veldig sterkt at Sverige går av med seieren i denne finalen.

Følg med i morgen og torsdag formiddag. Heia Sverige!

I damenes finale leder England 102-78 over Russland. De engelske damene virker solide, og mitt tips er at det vil gå av med seieren selv om ledelsen selvsagt ikke er så stor, egentlig.

I bronsekampen i åpen klasse begynte Monaco å få et grep på det, men så vant Irland 5 IMP på å passe rundt ved det ene bordet hvor de vant delkontrakt ved det andre, og så i det sjette spillet doblet Helness en 4 hjerter som føk hjem. Ved det andre bordet var irene med helt til 5 spar over 5 hjerter som kan betes, men minus 300 i 5 spar udoblet var likevel verd 7 IMP for Irland.

Like etterpå gikk Irland bet i en 4 spar på 5-3-tilpasning som ble vanskelig å få hjem etter blink i utspillet fra Fantoni. Helness–Helgemo unngikk trumfkontrakten og vant 3 grand som langt i fra var sikker, men siden trusselfargen hjerter var tieren sjette mot ess-knekt dobbel, fikk ikke forsvaret noe tak på det. 12 IMP til Monaco, som vant 10 IMP til i neste spill da Fantoni–Nunes fant en minorslem som ikke Irland meldte.

Mot slutten var det mest Monaco det handlet om, og i spill 15 gikk Irland bet i 4 hjerter på 5-3 hvor igjen Helgemo–Helness var i 3 grand som Geir vant på en elegant måte (skvisinnspill).

I bronsefinalen så langt har Helness–Helgemo spilt veldig bra, spesielt i tredje sett, til tross for at det var veldig skuffede norske gutter jeg møtte på kafeen i går kveld. Monaco fikk etter hvert opp en ledelse på 58 IMP (161-103), og det vil være en stor sensasjon om de ikke vinner bronsen i kampen som avsluttes i morgen.

I damenes bronsefinale leder Polen med 95-60 over Frankrike.

I seniorklassen har Ungarn et solid grep på kampen mot USA og leder med 148-78. Sverige kjemper for medalje også i seniorklasen hvor de i bronsefinalen mot Frankrike leder med 113-106.

Det spilles også en sideturnering (Board-a-Match). Vi har ikke helt oversikt over hvilke nordmenn som er med, bortsett fra at Christer Kristoffersen og Allan Livgård spiller med et latvisk par og ser ut til å kvalifisere seg greit til finalerundene som er for 14 lag av 44 startende. Vi kommer tilbake til den turneringen når vi har fått litt bedre oversikt over hva som skjer der.

Detaljerte resultater, bulletiner og masse annen info kan du finne på mesterskapssiden: