AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Rapport dag 13
Finalene (og bronsekampene)

Av Geo Tislevoll

Onsdag morgen startet det med at Sverige økte sin ledelse i finalen mot Polen i den åpne klassen, mens Monaco gjorde det samme mot Irland i bronsefinalen. I settets sjette spill var det livlige kort:

 

 

E D 8 7 5

 

 

 

10 7

 

 

 

D 2

 

 

 

kn 6 5 4

 

 

-

 

10 9

 

kn 9 3 2

Ø/Ø-V

E K D 8 5 4

 

E kn 9

 

6 5

 

E K 10 9 7 3

 

D 8 2

 

 

K kn 6 4 3 2

 

 

 

6

 

 

 

K 10 8 7 4 3

 

 

 

-

 


Livsfarlige kort i dette spillet, og tråkker man feil på slikt, blir det et grusomt tapsspill!

La oss først se på hva som skjedde i bronsekampen der Helgemo–Helness satt øst-vest mot Hanlon–McGann. Tor (øst) åpnet med 1 hjerter, og McGann meldte 3 kløver som viste spar og ruter (minst 5-5). Geir hoppet til 4 spar, renons, og Hanlon spratt rett i 6 spar som nord! Da passet Helness; krav og invitt til å melde mer hvis makker har de riktige kortene. Han ville doblet om han ville at makker ikke skulle vurdere noe mer.

Da sa Geir 7 hjerter, og som du ser er den ikke til å rokke. Det ville gitt pene +2210 til øst-vest, men McGann tok en god avgjørelse da han stampet i 7 spar som syd. Den ble doblet, og der var det ikke mer enn to bet, fattige +300 til øst-vest. God bridge av begge par!

Så kom spillet opp ved det andre bordet i bronsekampen, og der kom et helt identisk meldingsforløp. Pluss 300 til øst-vest var altså uavgjort spill.
I seniorfinalen mellom Ungarn og USA ble dette resultatet kopiert; 7 spar doblet ved begge bord.

Jeg begynte å lure. Ville alle tråkke så perfekt riktig med disse kortene? Nei! I seniorenes bronsefinale doblet Frankrike 6 spar og fikk inn ekstremt fattige +100. Men det skulle vise seg å bli et solid pluss-spill likevel. Det skjedde fordi Sveriges par øst-vest syntes at det å spille mot 7 spar doblet var for billig, og da Bjerregaard (øst) kravpasset, meldte Morath 7 grand i den tro at øst hadde sparesset! Den merkelige kontrakten 7 grand gikk seks doblede bet, +1700 til Ungarn, noe som var verd 18 IMP!

Det skulle bli mye mer drama i dette spillet da (litt senere) kortene skulle spilles ved det andre bordet i den åpne klassens finale. Zmudzinski–Balicki tok kun inn +100 øst-vest mot 6 spar doblet. Ved det andre bordet meldte Bertheau–Cullin 7 hjerter etter en tricky måte å melde vests kort på av Bertheau, og det ville bli 5 IMPs gevinst hvis polakkene stampet i 7 spar.

Men da doblet Narkiewicz (nord)! Det er ikke alltid et ess står i trumfkontrakter var lærdommen han fikk her, noe han helt sikkert har lært før, men likevel... Syd stolte på makkeren, men det skulle han ikke gjort, for det var som sagt tretten enkle stikk. Det dramatiske spillet ga uvanlige 20 IMP til Sverige da øst-vest noterte +2470.

Det ser lyst ut for søta bror nå, ledelsen er på nesten 100 IMP! Men det er tross alt igjen hele fire sett (64 spill) idet dagens første 16 spill er ferdigspilt. Det kan snu, og se der... mens jeg skriver dette vinner Polen en utgangssving (13 IMP).

I damefinalen ble dette monsterspillet uavgjort da begge øst-vest-parene tok inn 100 i 6 spar doblet, mens Polen fikk inn 300 i 7 spar doblet i damenes bronsefinale, og de vant 5 IMP for det mot 6 spar doblet ved det andre bordet.

Det femte settet i finalen startet med at Zmudzinski–Balicki meldte 3 grand som Nyström doblet, og Balicki redoblet! Så skulle Upmark spille ut. Han spilte ut en kløver der spillefører hadde alt unntatt kløver konge. Men polakken hadde bare åtte stikk, så han tok kløverfinessen. Da den røk, gjetter jeg på at Nyström følte seg fin, for han så ned på Royal Straight Flush i ruter! Han tok de fem ruterstikkene, to redoblede bet, +600 til Sverige.

Men polakkene gir seg ikke. Blant annet vant de 16 IMP der Upmark bommet ruteren i en slem, så det er fortsatt muligheter for Polen til å komme tilbake i kampen. Stillingen i finalen med to sett igjen å spille (32 spill) i morgen, torsdag er: Sverige – Polen 265-185.


Monaco tok bronse

Det blir to nordmenn på podiet i morgen idet medaljene skal deles ut. Tor Helness–Geir Helgemo og deres lag Monaco slo Irland relativt komfortabelt i bronsefinalen.

England vant gull i damefinalen. Sluttresultat i damefinalen: England – Russland 209-140.

Sluttresultat i seniorfinalen: Ungarn – USA 247-166.

Sluttresultat i bronsefinalen, dameklassen: Polen – Frankrike 170-118.

Sluttresultat i bronsefinalen, seniorklassen: Sverige – Frankrike 149-224.

Svenskene mistet grepet på det i bronsefinalen for seniorene, men vårt naboland har gjort det bra og kan jo fortsatt vinne den mest prestisjetunge tittelen, åpen klasse.

For mer detaljerte resultater, bulletiner og masse annet stoff bruker du denne linken til mesterskapssiden: