AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Rapport dag 14
Gull til Sverige

Av Geo Tislevoll

To sett (32 spill) gjensto å spille, og Sverige ledet med hele 80 IMP da de startet i morges. Det burde holde, men man vet aldri. Svenskene har imidlertid spilt svært solid gjennom hele turneringen, så det ville være en sensasjon om de skulle kollapse helt på slutten.

Og det begynte for sikkerhets skyld bra for Sverige den siste finaledagen. Nord satt med:

                                                10

                                                K D 8 4

                                                E K 5

                                                D 10 6 4 3

                                                N/I

 
Per-Ola Cullin og Cesary Balicki skulle begge spille ut mot 3 grand etter at de hadde åpnet selv, og vest underveis viste en sterk grand. Cullin visste også at det ville komme ned minst fire spar hos blindemann. Hva ville du spilt ut?

Balicki valgte hjerter konge, mens Cullin spilte ut en kløvertass. Svensken fikk rett. Begge utspillene var favør, men svensken fikk i alle fall satt opp kløverstikk til slutt, og da ble det en bet og 11 IMP til Sverige siden polakkens aggressive utspill var fatalt.

Da samme Cullin like etter vant 3 grand doblet, var det vel mange som tenkte at nå er det game over, og som om ikke det var nok, noterte Upmark +850 for å vinne 5 hjerter doblet i spill 6! Ved det andre bordet meldte Sverige 5 spar over 5 hjerter, doblet av polakkene. Med perfekt motspill ville det vært 800 i bet, men resignerte polakker traff ikke motspillet og fikk ikke tak i en eneste ruterstjeling der de kunne fått to stykker. Med bare 300 i bet var det nye 11 IMP til Sverige. Nå tillater jeg meg å si GAME OVER, for nå – med 26 spill igjen – er ledelsen på 105 IMP!

Etter en liten redusering for Polen rant det bare på med IMP i svensk favør, og settet ble vunnet med massive 77-3! Med 154 IMPs ledelse til Sverige var det mange som trodde Polen ville gi opp slik at de 16 siste spillene ikke ville bli spilt, men så sannelig satte de seg til bordene igjen klokken to for å gjennomføre de spillene også.

Ute på gaten møtte jeg en utlending og snakket litt om finalen, og jeg uttalte at hvis Sverige taper denne kampen nå, skal jeg gå til New Zealand. Det kan da ikke være mulig å tape så mye på seksten spill?

Det siste settet startet med to kjappe svingspill i favør Polen, +14 og +10.

25-0 til Polen i de fire første spillene. Men det er fortsatt 129 IMP å ta igjen. Det er feil å si at dette er spennende.

33-0 til Polen i dette settet etter åtte spill. De fleste kveler fortsatt en gjesp eller to.

Så endelig kom svenskene på papiret i dette helt uinteressante settet da Nyström–Upmark vant 4 hjerter hvor det så ut som om både 4 hjerter og 4 spar stod, men Buras gikk tre bet i sonen, 14 IMP til Sverige.

Resten ble bare en slags parademarsj, og Sverige vant til slutt kampen med 371-234, som er ren utklassing.

Sveriges gullvinnere er Peter Bertheau, Per-Ola Cullin, Johan Upmark, Fredrik Nyström, Jonas Petersson og Krister Ahlesved. De fire førstnevnte har vært fast inventar på det svenske landslaget de siste årene, men så sent som i fjor byttet de makkere og dannet to nye makkerpar. De to sistnevnte gullvinnerne er debutanter som ikke så mange har hørt mye om før, og det må sies at det er svært imponerende med en slik debut. Non-playing captain var Matz Axdorph, og Jan Lagerman var coach.

Verd å merke seg er at Sverige ikke kvalifiserte seg til neste års Bermuda Bowl da de bare ble nummer åtte i EM i Dublin i sommer.

På sølvlaget Polen spilte Cezary Balicki, Krzysztof Buras, Grzegorz Narkiewicz, Piotr Zak. Jerzy Zaremba og Adam Zmudzinzki (tilgi meg om jeg ikke traff med absolutt alle c’ene, y’ene og z’ene...).

Bronsevinnerne Monaco, som slo Irland i bronsekampen i går, bestod av Geir Helgemo, Tor Helness, Fulvio Fantoni, Claudio Nunes, Franck Multon og Pierre Zimmermann.

Som nevnt i forrige rapport var det England som vant gull i dameklassen som de også gjorde tidligere i sommer i EM. Laget bestod av Sally Brock, Fiona Brown, Heather Dhondy, Nevena Senior, Nicola Smith og Susan Stockdale.


Transnationals Mixed Teams

I Transnationals-finalen var det mer spenning. Kampen mellom Canada og et flernasjonalt lag (Milner) med fire amerikanere og to damer fra Nederland og Italia lå og vippet hele tiden. Med få spill igjen ledet Canada, men så fikk Hemant Lall en gratis sjanse som spillefører da utspilleren hadde:

 

 

 

D 10

 

 

S/A

10 7 4

 

 

 

kn 10 8 7 6 4

 

 

 

9 4


Hva ville du spilt ut med disse kortene etter 1 grand til høyre, 2 kløver – Stayman – til venstre, 2 ruter fra høyre og 3 grand fra svarhånden?

Meike Wortel fant ingen grunn til å være oppfinnsom her og spilte ut ruter knekt. Den fargen satt ED dobbel hos spillefører og Kx hos blindemann, så nå var spillefører sjanseløs.

Ved det andre bordet forsøkte den kanadiske utspilleren hjerter 10, men det var stikk- og tempotap av dimensjoner, så Lall vant sin kontrakt, sågar med overstikk. Dermed tok lag Milner ledelsen med 1 IMP da det var ni spill igjen.

Alt kunne skje, og det ble en veldig spennende avslutning, men det var igjen Hemant Lall og hans makker Petra Hamman som fikk inn en siste treffer, og den gjorde at lag Milner fikk et avgjørende overtak:

 

 

K D kn 9 8 5 2

 

 

 

kn 3

 

 

 

-

 

 

 

K 10 4 2

 

 

10

 

7 6

 

7 5 2

S/I

D 10 4

 

kn 10 9 6

 

E K D 8 7

 

kn 8 7 6 3

 

E D 9

 

 

E 4 3

 

 

 

E K 9 8 6

 

 

 

5 4 3 2

 

 

 

5

 


Ved det ene bordet spilte Canada 4 spar med elleve stikk nord-syd, pluss 450.

Lall stod på helt til 6 spar og fikk ruter konge i utspill som han stjal. Så spilte han hjerter til kongen og kløver mot hånden. Hadde esset sittet foran, ville det vært omtrent over, men da øst stakk kløver konge med esset, måtte mer til.

Øst fortsatte med trumf som nord stakk, så hjerter til damen og esset. Lall tok nå for trumfesset før han spilte hjerter 9. Nå måtte det velges om han skulle spille på tieren fjerde hos vest og opprinnelig damen dobbel hos øst, eller om fargen satt 3-3 slik at tieren falt. Lall stjal og kunne like etter notere +980 og 11 IMP inn da hjerter 10 falt.

Noen små-IMP til gikk i favør av lag Milner før de vant en utgangsving i det siste spillet slik at de til slutt stod som vinnere av denne finalen med sifrene 179,3-159 (inklusiv +5,33 i Carry-Over). På vinnerlaget spilte Petra Hamman, Hemant Lall, Reese Milner, Jacek Psczcola (alle USA), Gabriella Olivieri (Italia) og Meike Wortel (Nederland). Et kinesisk lag tok bronse i Transnationals Mixed Teams.
Christer Kristoffersen og Allan Livgård var med på et lag sammen med Jason Hackett og to latviere i Coupe de Ville, en sideturnering som ble spilt som Board-a-Match. De kvalifiserte seg der til sluttspillet fr 14 lag, og det endte med en sterk fjerdeplass like bak tredjeplassen.

For flere detaljer resultater, bulletiner og masse annet stoff bruker du denne linken til mesterskapssiden: