AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Is i magen
Dagens spill er hentet fra oppgjøret mellom Danmark og Island i midtkampen. I kampens aller siste spill ble norgesvennen Dennis Bilde spillefører i 4 spar på østs hånd:

 
5 3
kn 10 9 6
K D 9 4 2
6 4
 
E D 6 4
2
E kn 10 8 5
E 9 8
 
VestNordØstSyd
BlaksetThorvaldssonBildeJorgensen
1 rupass1 sppass
2 gr1)pass3 kl2)pass
4 ru3)pass4 hj4)pass
4 sppasspasspass
1) Sterk hånd, enten 3-6 eller 4-5 i spar og ruter
2) Spørsmål om hånda
3) 4-korts spar og singel hjerter
4) Last train


Syd startet med ruter 7. Spillefører la knekten fra bordet, og nord vant stikket med dama. Hva ville du fortsatt med i stikk to om du satt i Thorvaldssons stol?
 
Ruterfarga virker å være tegnet. Spillefører ville vel stukket med esset dersom han hadde bare én på hånda? Dermed må det være makker som har singelton. Blir du fristet til å gi makker ei stjeling, eller har du en annen resept?
 
Hele spillet så slik ut:

 
5 3
kn 10 9 6
K D 9 4 2
6 4
 
E D 6 4
2
E kn 10 8 5
E 9 8
K 10 7 2
E 7 3
6 3
D 7 3 2
 
kn 9 8
K D 8 5 4
7
K kn 10 5
 
 
VestNordØstSyd
BlaksetThorvaldssonBildeJorgensen
1 rupass1 sppass
2 grpass3 klpass
4 rupass4 hjpass
4 sppasspasspass


Da islendingen fortsatte med ruter i andre stikk, fikk makkeren ei stjeling. Men jubelen ble kortvarig for vårt broderfolk fra Sagaøya. Dennis fikk nå nemlig muligheten til å briljere. Syd fortsatte med en trumf, som gikk til tieren på hånda, før en ny trumf til esset i bordet fulgte. Dennis innkasserte ruter ess med kløveravkast fra hånda, før en ruter ble stjålet. Syd saket en hjerter og en kløver. Inne på hånda fulgte hjerter ess og hjerter til stjeling, før bordets siste ruter ble stjålet på hånda. Da var vi framme i følgende posisjon:

 
-
kn 10
-
6 4
 
D
-
-
E 9 8
-
7
-
D 7 3
 
-
K
-
K kn 10
 


Da Dennis spilte sin siste hjerter fra hånda, og kongen kom på, fikk syd beholde stikket. Han måtte nå åpne kløveren, og dermed fikk Dennis tak i seks trumfstikk, to røde ess og to kløverstikk. Vunnet utgang ga 12 IMP til danskene da kontrakten gikk beit ved det andre bordet.
 
Merk at det ikke hadde hjulpet syd å avblokkere hjerteren. Om han hadde hatt igjen en liten hjerter i stedet for kongen, kunne Dennis ha stjålet og spilt liten kløver fra begge hender. Da ville syd også vært innspilt. Heller ikke det å holde en hjerter mer og en kløver mindre ville hjulpet. Da kan Dennis bare gi bort et kløverstikk, og med det få satt opp sitt tiende stikk.
 
Skulle det blitt beit i kontrakten måtte nord hatt mer is i magen etter første stikk. Denne gang var det nemlig ikke det å gi makker stjeling som skulle til. Spillefører fikk overtaket etter denne innledninga siden han både fikk tatt ut trumfen og krysstjålet et par runder etterpå. Om nord spiller noe annet enn ruter i stikk to, vil spillefører rett og slett ikke få muligheten til dette, og det må bli beit.
 
Ved det andre bordet spilte Jonas Houmøller ut hjerter konge. Forsvaret fikk ett ruterstikk, to kløverstikk og ett hjerterstikk etter at spillefører på et tidlig tidspunkt tok tre runder trumf og etter hvert måtte konstatere at ingen av minorfargene satt fint.
 
Dette spillet bidro til at danskene, som lå under med ett IMP før siste spill, vant kampen 48-37. Etter to spilledager ligger både Island og Danmark an til VM-billett, på henholdsvis sjette- og åttendeplass.
 
I Norges kamp mot Irland ble det henholdsvis to og ei beit i 4 spar på dette spillet. Dennis Bilde var én av kun fem spilleførere som fikk hjem denne kontrakten. Men som vi altså så, blir det fort beit dersom nord unngår fristelsen av å gi makker stjeling i andre stikk.
 
Etter den forrykende åpninga i går, ble det en dag litt under pari for Norge. 14,39 VP mot Irland er absolutt godkjent, men stortap mot Ungarn i ettermiddagskampen gjør at dagens samlede VP-sanking ble drøyt 17 VP på to kamper. (Norge hadde oversitt i dagens første kamp. Det gir 12 VP.) Med det er Norge på fjerdeplass etter dag to, med 0,22 VP opp til medalje og 13 VP ned til niendeplassen (første plassering som ikke gir VM-billett).
 
I morgen venter Nederland, Spania og Polen. De er plassert som henholdsvis nummer fem, 30 og tre. Det blir dermed to toppoppgjør å følge i morgen, og begge sendes direkte på BBO. Heia Norge!
 
I dag ble også kvalifiseringa i åpent EM for damepar fullført. Fire av de fem norske dameparene som deltar kvalifiserte seg for finalen, som går i morgen og lørdag:

11. Stine Holmøy – Maja Rom Anjer
15. Virginia Chediak – Ranja Sivertsvik
20. Astrid Steen Lybæk – Kari-Anne Opsal
24. Gunn Helness – Lise Blågestad
 
Ettersom 24 par gikk til finalen, var det altså et norsk par som kapret den siste finaleplassen. Ann Karin Fuglestad og Marianne Homme endte like bak kvalifiseringsgrensa på 26. plass.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger