AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Hardmeldt slem med muligheter
Det ble en litt variabel dag i Ostende for våre landslag. Vårt lag i åpen klasse kom best ut av det med et snitt på nesten 14 VP per kamp. De startet med to fine seiere mot henholdsvis Skottland (17,17 VP) og Ukraina (18,97 VP), før det ble tap mot vertsnasjonen Belgia (5,82 VP) i dagens siste kamp. I sammendraget, når det gjenstår seks kamper, er Norge nå på tredjeplass med to poeng opp til Russland på andreplass og ti poeng opp til lederlaget Israel, men med 7,5 poeng ned til Nederland på fjerdeplass. Ned til Ungarn, som er første lag under VM-streken, er det nå 24 poeng. Morgendagens motstandere er Danmark, Østerrike og Frankrike. De to siste kampene sendes på BBO klokka 13.20 og 16.10.
 
Damelaget hadde en tøff dag med fire kamper. Det startet med tap mot England (5,82 VP), før det ble to fine seire mot Portugal (15,19 VP) og Finland (13,28 VP). I dagens siste kamp mot vertsnasjonen Belgia ble det et knepent tap, og 8,24 VP til Norge. I sammendraget ligger de norske damene på en finfin tredjeplass før de to siste spilledagene. Ledende Sverige har fått en luke på 15 poeng ned til Polen, mens Norge følger ti poeng bak der igjen. Ned til Danmark på fjerdeplass er det nesten fem vinnerpoeng, mens det er 34 poeng ned til Tyrkia som ligger på første plassering under VM-streken. I morgen venter Polen, Tyrkia og Serbia for damelaget.
 
I veteranklassen var det på forhånd klart at Norge skulle møte tøff motstand i dag. Det var likevel skuffende at de ikke fikk med seg mer enn drøyt 18 VP fra dagens tre kamper. Dagen åpnet bra mot England. Fra den kampen fikk Norge med seg drøyt 13 VP. Men mot Nederland ble det ikke mer enn 3,58 VP, og i det BBO-overførte oppgjøret mot Frankrike gikk det enda verre. Derfra fikk de norske veteranene bare med seg halvannet vinnerpoeng. I sammendraget har det norske laget falt til femteplass, men det er mindre enn tre poeng opp til bronsen. Imidlertid har avstanden ned til VM-streken krympet til 10,5 vinnerpoeng. Vi får håpe det blir en bedre dag i morgen! Da venter Sverige, Østerrike og Portugal.
 
Spillet vi skal se på i dag, er hentet fra dagens tredje kamp. I det BBO-overførte oppgjøret mellom Norge og Belgia i åpen klasse meldte Allan Livgård og Terje Aa seg opp i en litt hard lilleslem i spar. Hvilke tanker gjør du deg om spilleføringa i den kontrakten?

 
K 4 2
kn 10 4 3
K kn 8 3
6 2
 
 
E D 10 9 7
8
E 6
E K 10 9 8
 
 
VestNordØstSyd
S. de RoosA. LivgårdS. de DonderT. Aa
passpass1 sp
pass2 kl1)pass3 hj2)
pass3 sppass4 gr3)
pass5 ru4)pass6 sp
passpasspass
1) Toronto (8-11 hp, 3-korts støtte)
2) Kortfarge i hjerter, minst utgangskrav
3) Spørsmål etter ess
4) Ett av fem ess


Terje fikk en liten ruter ut. Det var en fordel å slippe hjerterutspillet, og nå fantes det plutselig en potensiell mulighet til å få kastet hjertertaperen. Terje prøvde det som virker å være den teoretisk beste varianten, nemlig ruter knekt. Om den holdt stikk, kunne han senere kaste hjertertaperen på ruter konge med forbindelse til bordet i trumf.
 
Aktuelt stakk vest knekten med dama, før Terje vant med esset. Selv om dette ikke var den starten spillefører hadde håpet på, var det fortsatt muligheter for å vinne kontrakten. Terje fortsatte med ess–konge i kløver, fulgt av nok en kløver. Da hele spillet så slik ut, måtte det nå bli beit:

 
K 4 2
kn 10 4 3
K kn 8 3
6 2
 
kn 6 3
E 7 6 2
10 5 4 2
kn 7
8 5
K D 9 5
D 9 7
D 5 4 3
 
E D 10 9 7
8
E 6
E K 10 9 8
 
 
VestNordØstSyd
S. de RoosA. LivgårdS. de DonderT. Aa
passpass1 sp
pass2 kl1)pass3 hj2)
pass3 sppass4 gr3)
pass5 ru4)pass6 sp
passpasspass
1) Toronto (8-11 hp, 3-korts støtte)
2) Kortfarge i hjerter, minst utgangskrav
3) Spørsmål etter ess
4) Ett av fem ess

 
Vest stjal den tredje kløverrunden med sekseren. Terje kunne stjele over med kongen, og måtte deretter tilbake på hånda for å prøve å få stjålet kløveren god. Han spilte aktuelt en trumf til esset og ny kløver. Vest kunne stjele med knekten og innkassere hjerter ess for ei beit.
 
Om vest hadde hatt knekten dobbel i stedet for knekten tredje i trumf, ville kontrakten stått. Da har han nemlig ikke mer trumf igjen idet Terje spiller den fjerde runden kløver. Terje får stjålet god kløveren, og kan deretter for eksempel spille ruter konge og ny ruter til stjeling på hånda, før den siste trumfen trekkes ut og den godspilte kløveren innkasseres. Alt forsvaret får, er ett hjerterstikk til slutt.
 
Ei beit i 6 spar ga 11 IMP ut da Belgia stoppet i utgang ved det andre bordet. Dette skulle også vise seg å tilsvare omtrent hele IMP-differansen i kampen. Belgia vant nemlig 30–14 til slutt, og Norge fikk da altså med seg knapt 6 VP fra dette oppgjøret. I åpen klasse var det faktisk ett lag som fikk hjem 6 spar, mens lilleslemmen gikk beit ved seks bord. Resten av bordene stoppet i utgang.
 
Slik det satt, finnes det en vei til å vinne kontrakten etter å ha unngått hjerterutspillet. Utspillet må slippes til hånda. Før trumfen er ute må man spille ruter til kongen og ruter til stjeling. Dama kommer på, og dermed er knekten satt opp som et avkast for hjertertaperen. Etter å ha tatt for esset og dama i trumf, spilles bordet inn på spar konge, og hjertertaperen forsvinner på ruterknekt. Det som gjenstår nå, er å løse kløveren med en taper. En praktisk måte å løse dette på er å spille farga fra toppen. Da får man med seg alle 3–3-sitser, samt honnør dobbel på ei av hendene.

Av Kristian Barstad Ellingsen
 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger