AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Dagens spill fra VM (dag 8)

Riktig timing

Både i åpen klasse og dameklassen hadde Norge et svært godt utgangspunkt før den siste dagen av grunnspillet i VM. Mye skulle gå galt om ikke begge lagene skulle gå videre, men det var likevel knyttet spenning til hvor lagene ville ende på tabellen. Det har nemlig noe å si for hvilken motstander man får i en eventuell kvartfinale.


I åpen klasse startet dagen med en komfortabel seier mot Australia, før det ble tap mot Hong Kong. Norge ble til slutt nummer fire, og kvartfinalemotstander ble Italia. Det ligger an til et spennende oppgjør!


Damene startet med et knepent tap mot lederlaget Kina, før det ble storseier mot Frankrike. Det så lenge ut til å bli andreplass, men Polen smatt så vidt forbi helt til slutt. Norge hadde to lag å velge mellom da kvartfinalene skulle sette opp. Nederland ble foretrukket foran Sverige.


Vi skal se på et spill som dukket opp i nest siste runde av Round Robin (grunnspillet). I Norges kamp mot Australia ble Espen Lindqvist spillefører i 4 hjerter i nord:

 
K 5 4
E K 5 3
D kn 5 4
E 5
 
 
10 9 7 3
kn 9 8 7 2
9
K D 8
 
 
VestNordØstSyd
LindqvistBrogeland
pass
pass1 gr1)pass2 kl2)
pass2 hjpass4 hj
passpasspass
1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Stayman


Hvordan ville du planlagt spilleføringa med kløver 10 ut fra øst?

Kontrakten står alltid om trumfen er fordelt 2–2. Da har spillefører tre toppstikk i kløver og syv trumfstikk ved å stjele to spar på hånda etter å ha kastet en spar på det siste kløverstikket.

Men hva om trumfen er fordelt 3–3 hos motparten?

Da kan det faktisk bli mangel på stikk om man ikke timer spilleføringa riktig.

Hele spillet så slik ut:

 
K 5 4
E K 5 3
D kn 5 4
E 5
 
E D 6
10
K 8 7 6
kn 7 6 3 2
kn 8 2
D 6 4
E 10 3 2
10 9 4
 
10 9 7 3
kn 9 8 7 2
9
K D 8
 


Espen slapp utspillet til esset på hånda før han la ned hjerter ess og fikk se tieren komme på fra vest. Deretter tok han for bordets to kløverstikk og saket en spar fra hånda. Fortsettelsen var en spar fra bordet som ble stukket med esset av vest.

Espen hadde nå kontroll på spillet siden han bare hadde tatt en runde trumf. Øst måtte få for trumfdama på et eller annet tidspunkt, men ett sparstikk og ett ruterstikk var det eneste motspillerne fikk i tillegg. De to små trumfene på hånda tar hånd om de resterende spartaperne i bordet. Etter å ha åpnet stjeleforbindelsen til bordet i ruter, kan den andre trumfhonnøren legges ned.

Hva skjer om spillefører trekker to trumfrunder tidlig i spillet?

Ved første øyekast kan det se ut til at man blir berget av at sparen sitter 3–3. Sparen i bordet kan nemlig trumfes god. Men med beste motspill blir man faktisk trumfmatt før man har fått hentet sparkvisten, som i teorien er det tiende stikket.

La oss si at det spilles eksakt som Espen gjorde, bare at man tar for både esset og kongen i trumf før man innkasserer kløverstikkene og spiller spar mot kongen. Vest stikker med esset og spiller ruter til makkers ess. Øst tar for hjerter dame, og vi er framme i følgende posisjon:

 
K
5
D 5 4
-
 
D 6
-
K 8 7
-
kn 8
-
kn 3 2
-
 
10 9 7
kn 9
-
-
 


Idet øst fortsetter med ruter, har spillefører allerede gitt bort tre stikk. Dermed må han stjele ruterreturen i bordet. Spar til kongen følger, og deretter ruter til stjeling i bordet med bordets siste trumf. Sparen kan så trumfes god, men spillefører er inne på hånda etter nest siste stikk, og kan ikke annet å gi bort siste stikk til ruter konge.

På tross av 9-korts trumf til sammen mistet man altså kontrollen ved å trekke to trumfrunder tidlig i spillet.

Det skal imidlertid sies at det kunne ha vært riktig å spille to trumfrunder med en gang. Om spar ess sitter bak og kongen og sparen er fordelt 4-2, kan man i teorien pådra seg ei trumfhøyning som gjør at motparten får to sparstikk, ett ruterstikk og ett trumfstikk. Da vil som nevnt det å legge ned ess–konge i trumf sørge for at spillefører får syv trumfstikk og tre kløverstikk.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger