AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Feil avkast Publiseringsdato: 01.02.2011

Denne ukes Ukens spill er også hentet fra TGR''''''''s Auction Pairs og runden hvor Tone T. Svendsen og jeg møtte Artur Malinowski og Janet De Botton. I første spill fikk Artur inn 89 % for å være i rett kontrakt (se forrige ukes Ukens spill), og i dette spillet hadde han igjen sjansen til å få et godt spill.

Jeg satt i Vest og åpnet i 1 kløver, som i systemet viser minst tre kort. Janet meldte inn 1 ruter, og Tone i Øst sa 1 spar som viser en 6-10-grand (vi bruker overføringer). Artur meldte 2 hjerter, og det gikk pass rundt:

 
10 8 5
K 6
K D 9 6 3
E 9 8
 
E K 6 4
10 7 2
E 4
D kn 6 4
D 7 2
D 5
kn 10 8 5
K 5 3 2
 
kn 9 3
E kn 9 8 4 3
7 2
10 7
 
 
VestNordØstSyd
1 kl1 ru1sp*2 hj
passpasspass

Jeg hadde et enkelt utspill i spar ess. Jeg ble litt forundret da jeg så bordet, her kunne det stå mange stikk, ja kanskje til og med utgang... På spar ess fikk jeg styrkekast fra makker, så jeg fortsatte med kongen og en ny spar til damen hos Tone. Hun vred til en liten kløver (invitt) som gikk til min knekt og bordets ess. Hvordan ville du spilt kontrakten fra her?

Artur fortsatte med ruter konge fra bordet, som jeg stakk med esset. Jeg tok for kløver dame, og dette var stillingen:

 
-
K 6
D 9 6 3
9
 
4
10 7 2
4
6 4
-
D 5
kn 10 5
K 5
 
-
E kn 9 8 4 3
2
-
 

Ser du en måte du kan bete kontrakten på om du tar over min plass i Vest?

Med åpne kort er det umulig å ta beten, men du må jo sette spillefører på prøve. Dersom din makker i Øst har to høye hjerter - de trenger ikke å være annet enn et bildekort og åtteren - så får du høynet din tier til et stikk om du fortsetter med den fjerde sparen til trippelrenons. Har hun en honnør og en liten i hjerter, må spillefører finne tieren hos meg. Så tenkt, så gjort.

Artur brukte litt tid før han la på til neste stikk. Han så vel hva jeg prøvde å gjøre, og bestemte seg for å spille på at jeg hadde 10xx i hjerter. I bordet kastet han en kløver, og da Tone stjal med damen, stjal han over med esset. Deretter seilte han hjerter 9, spilte hjerter til kongen, tok for ruter dame og forsøkte å stjele seg inn på hånden i ruter. Jeg kunne imidlertid stjele over med hjerter 10, og vi fikk en bet.  

Ser du hva Artur gjorde feil?

Han kunne ha gått på trumfen omgående etter å ha fått på kløver ess i stikk fire. Da er det enkelt å ta seks trumfstikk siden hjerter dame sitter dobbel i kapp. Artur ønsket imidlertid å sjekke plasseringen av ruter ess først; hvis den befant seg hos Øst. ville Vest være markert med hjerter dame, og en "backward finesse" i trumf (spille hjerter knekt, for deretter å kutte på nieren dersom vest dekker) ville gitt størst sjanse for å unngå en trumftaper.

Så det var slettes ikke dumt tenkt å spille ruter konge fra bordet, men Artur gjorde en tabbe da jeg spilte den fjerde sparrunden og han saket en kløver i bordet. Det er vesentlig større sjanse for å stjele seg hjem i kløver (med fem kort til sammen) enn i ruter (med sju kort til sammen), så han burde bevart kløveren som kommunikasjon til hånden.

Én bet i 2 hjerter ga ga oss 73 %. Til sammen greide vi dermed å få 42 % på runden.

Den observante leser klarer kanskje å se at Tone og jeg kunne fått hjem 2 spar... det hadde gitt ren topp det! Men der var vi altså ikke!

Har du et spill du vil fortelle om? Send en mail til tonje@bin.no