AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Is i magen
Denne uka ser vi på et spill som er hentet fra Stokmarknes Bridgeklubb tidligere i vår. Gunnar Harr fikk til et fint motspill sammen med makker Stig Arne Iversen.
 
Kontrakten ble 4 spar etter meldingsforløpet du ser under. Hva ville du spilt ut om du satt i Gunnars stol i vest?

D 10 6
K D kn 8 3 2
K kn 7
D
 
VestNordØstSyd
HarrIversen
1 kl1)pass1 hj
2 hj2)3 klpass3 sp
pass4 sppasspass
pass
1) Minst 2-korts kløver
2) Naturlig


Selv om valg av utspill ofte kan være vanskelig, er det flere instruktive poenger i dette spillet som kan sette deg på sporet. Singletonutspill anbefales ofte på det sterkeste i trumfkontrakt. Mange vil gå så langt som å si at det er påbudt å spille det ut. Som en god bridgespiller sa for noen år siden: «Det er en grunn til at du har fått utdelt singleton, og ikke renons. Det er for at du skal spille ut singletonen!»
 
Men det finnes unntak også fra denne regelen. Motparten har meldt utgang, og du ser selv ned på 14 honnørpoeng. Dermed virker det usannsynlig at makker har noe inntak til å kunne gi deg stjeling. Faren ved å spille ut kløver fra honnør singel er at du bidrar til å løse den farga for spillefører uten å få noe igjen for det. Med D-10-6 i trumf har du uansett et lønnlig håp om å få et trumfstikk.
 
Et annet poeng er at meldingsforløpet tyder på at motparten har meldt 4 spar på 4-3-tilpasning. Om motparten har bare sju trumfer til sammen, kan det være lønnsomt å angripe sin lengste og beste farge med det mål for øyet at spillefører skal bli kort i trumf og miste kontrollen over spillet.
 
Gunnar Harr spilte ut hjerter konge og fikk se følgende blindemann i nord:

 
E 8 2
10
E D 9 4
K kn 8 5 2
 
D 10 6
K D kn 8 3 2
K kn 7
D


Spillefører stakk utspillet med esset, mens makker fulgte med sekseren. I stikk to tok spillefører for kløver ess før en hjerter til stjeling i bordet fulgte. Makker fulgte farge med hjerter 5.
 
Spilleførers neste trekk var kløver konge med avkast av en hjerter. Gunnar trumfet med spar 6 og fortsatte med en høy hjerter. Spillefører trumfet med åtteren i bordet, og Stig saket ruter 8.
 
Spillefører tok så for spar ess, før kløver knekt fulgte med ruteravkast fra hånda. Hva ville du gjort som vest i følgende posisjon?

 
-
-
E D 9 4
kn 8 5
 
D
kn 3 2
K kn 7
-

Det kan være fristende å trumfe kløver knekt. Kanskje er det din siste sjanse til å få stikk for spar dame?
 
Ved nærmere ettertanke er det nok bedre å la spillefører beholde dette kløverstikket, og så kan vi senere bruke trumfdama til å stikke en av spilleførers trumf i stedet. Da kan vi kanskje få mer ut av motspillet totalt sett.
 
Det er ikke helt uvanlig at du som motspiller møter posisjoner der det på kort sikt kan virke fristende å vinne det neste stikket om du har sjansen. I en del av disse tilfellene kan det faktisk lønne seg å ha is i magen. Det er jo tross alt antall stikk til slutt som teller!
 
Merk at spillefører vil være innspilt i bordet om du lar ham beholde for kløver knekt. Om han fortsetter med kløver, kan makker stikke, og du vil få muligheten til å stikke over spilleførers trumf. Om han i stedet spiller ruter, vil du kontrollere den farga i sistehånd.
 
Gunnar Harr hadde is i magen og kastet en hjerter i stedet for å trumfe. Spillefører valgte nå å fortsette med en liten ruter fra bordet. Makker fulgte med toeren, spillefører med tieren og Gunnar vant stikket med knekten.
 
Spillefører var markert med fordelinga 4-4-4-1, og dermed måtte makker i øst ha 3-2-2-6. Makker hadde kastet en ruter på den tredje hjerterrunden, så dermed kunne Gunnar fortsette med ruter til stjeling. Stig kunne så spille kløver for å gi Gunnar trumfhøyning. Spillefører trumfet aktuelt lavt, og nå kom Gunnars oppsparte trumfdame til sin rett. Han kunne trumfe over og spille sin siste ruter til stjeling hos Stig for to beit i kontrakten.
 
Hele spillet så slik ut:

 
E 8 2
10
E D 9 4
K kn 8 5 2
 
D 10 6
K D kn 8 3 2
K kn 7
D
7 4 3
6 5
8 2
10 9 7 6 4 3
 
K kn 9 4
E 9 7 4
10 6 5 3
E
 

Selv om spillefører hadde sjansen til å vinne kontrakten fra start, var det et avgjørende trekk fra Gunnar å unngå å trumfe kløverknekten da han hadde sjansen. Hvis han hadde trumfet, ville spillefører faktisk fått sjansen til å vinne kontrakten!
 
Gunnar har kun røde kort igjen og må dermed gi spillefører hjelp til å få tatt ruterfinessen, enten direkte ved å spille ruter eller indirekte ved å spille hjerter som spillefører kan trumfe på hånda og dermed få tatt ruterfinessen for egen maskin etter å ha tatt ut trumfen. Uansett kan ikke motspillerne få tak i mer enn to trumfstikk og ett ruterstikk om spillet går slik.
 
Et fint motspill av Gunnar Harr ga oss muligheten til å få se et klassisk eksempel på at det ikke alltid lønner seg å ta stikkene sine så fort man har sjansen. Det er jo tross alt den som ler sist som ler best!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger