AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Svingspill Publiseringsdato: 12.10.2009

I dette spillet fra en treningskamp for damelandslaget før sommeren skjedde det en del merkelig, men uansett ble det et typisk avispoeng til slutt.

 

 
D kn 10 2
9 8 2
E D 10 6
E 8
 
E 9 8 7 6 5
kn 10
3 2
10 9 3
4 3
7 6 5 4
kn 9 8 7
K 7 6
 
K
E K D 3
K 5 4
D kn 5 4 2
 

 

Ved det ene bordet åpnet syd med 1 kløver, og vest meldte inn 1 spar. Det var nok til at nord-syd ikke riktig fant ut hvor sterke de var til sammen, og de stoppet i 3 grand spilt av nord. Det er da heller ingen opplagt slem med 31 hp til sammen.

 

Spar kom ut til esset, fulgt av spar tilbake til damen. Så hjerter til esset og en kløvefinesse, som spillefører nok håpet ville ryke, så det ikke skulle være så lett spill i slem. Hun ble bønnhørt – kløverfinessen røk – og nord-syd noterte 660 for elleve stikk.

 

Ved det andre bordet fikk nord-syd melde i fred. Det gikk 1 kløver - 1 ruter, og nå hoppet syd til 2 grand. Det er ikke en korrekt melding. 1 eller 2 hjerter er det riktige. Mange ville nok ha reversert med 2 hjerter, men 1 eller 2 er vel avhengig av om reversmelding er definert som utgangskrav eller ikke. Uansett, 2 grand viste i alle fall omtrent riktig styrke, og det endte i 6 grand spilt av syd. Det var en ganske god kontrakt, men er det ikke noe mer som skurrer i disse meldingene?

 

Jo, vest har da til en sperremelding med 2 spar i gunstig sone, har hun ikke? Vel, det at vest ikke meldte i det hele tatt, kunne gitt spillefører den nødvendige informasjonen om hun hadde tenkt på det.

 

Mot 6 grand ble spar ess spilt ut, fulgt av et hjerterskift til esset. Kløver 10 i utspill ville dømt kontrakten til bet direkte. Med denne innledningen på motspillet var det imidlertid bra sjanser. Spillefører tok også for hjerter konge og registrerte at nieren var blitt stor. En hjerter til nieren ble fulgt av sparstikkene. Nå var det først og fremst to sjanser, enten at ruteren ga fire stikk, eller at kløveren ga to ved en enkel finesse.

 

Spillefører tok sparstikkene og kastet selv tre kløver. Deretter ville hun sjekke om ruteren ga fire stikk, eller om hun måtte ty til kløverfinessen til slutt. Derfor ruter ess, ruter dame og ruter til kongen, men øst viste seg å ha hold. Kløverfinessen ble forsøkt etter å ha tatt for hjerter dame (både nord og øst kastet da ruter). En trist bet ble resultatet. Hvorfor var dette feil spilt?

 

Det var merkelig nok at vest ikke meldte noe slik kortene var. Men enda merkeligere ville det vel ha vært av vest å ikke melde i gunstig sone om hun hadde hatt kløver konge sammen med esset sjette i spar? Og sparsitsen åpenbarte seg jo idet spillefører tok sparstikkene. Følgelig bør kløver konge plasseres hos øst. Derfor spilles kløver ess (kalles Vienna Coup) før ruter ess og ruter til kongen setter inn syd. Dette er igjen:

 

 
-
-
D 10
8
 
9
-
-
10 9
-
-
kn 9
K
 
-
D
5
D
 

 

Sitter ruteren jevnt (eller knekten hadde falt dobbel), er alt over, men slik sitter det i så fall hele tiden. Å ta kløver ess fordi kongen på sett og vis er plassert hos øst øker imidlertid vinnersjansene. På hjerter dame fra syd kan nords kløver 8 sakes, og øst er skviset. Enten må hun kaste kløver konge, slik at syds dame gir stikk, eller gå ned på singel ruter slik at bordets dame-10 tar de to siste stikkene. Tolv stikk og vunnet slem ville vært verd 13 imp, en sving på hele 26 imp!

 

Hvis ikke kløver ess innkasseres før syd spilles inn for å ta for hjerter dame, fungerer ikke skvisen. Når kløver 8 kastes på hjerter dame, blir kløver ess liggende igjen singel og blokkerer. Da kan øst single sin konge siden det ikke lenger er inntak til syds kløver.

 

GeO Tislevoll

 

Har du et spill du vil fortelle om? Send en mail til tonje@bin.no