AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
En fargebehandling Publiseringsdato: 02.11.2010

1. og 2. divisjon gikk av stabelen i Trondheim for to helger siden, og mange sitter nok fremdeles og gremmer seg over en del spill. For min egen del var jeg ikke i slaget i det hele tatt. Å spille alle kampene (en mann på laget ble syk og kunne ikke reise) var derfor ingen god idé, noe resultatene sterkt viser. At man i tillegg var uheldig og bodde i nærheten av noen som holdt koken med piker, vin og sang hele natten til søndag (tror de ga seg cirka halv ni søndags morgen), ble en ekstra utfordring.

I dette spillet meldte jeg nok litt for hardt da jeg kvantet mot makkers 20-21 grand. Men spørsmålet som kom i ettertid, var hvordan man skulle løse sparfargen for å få tre stikk. Se på spillet og finn ut hvordan du ville spilt kontrakten:

 
D 9 8 5
K kn 5 3
8 6
K D 3
 
 
E 10 3
E D 9
E K 5 3
E 7 2
 
 
VestNordØstSyd
2 gr
pass3 kl*pass3 gr
pass4 gr*pass6 gr
passpasspass

Tone ble spillefører i 6 grand og brukte lang tid på å finne ut hvordan hun skulle spille kontrakten. Dessverre valgte hun feil variant og gikk bet. Usikker på hvordan sparfargen teknisk bør spilles, spurte vi en rekke "stjernespillere" (altså de i 1. divisjon) om dette, men svarene var ikke særlig behjelpelige. Noen ville spilt spar dame fra bordet, noen ville spilt spar til tieren, og andre ville spilt spar til esset for så å seile spar 10. Den eneste som kunne gi oss et prosenttall på hvordan fargen skulle spilles, var Tor Helness. Har du bestemt deg?

Det er en liten spar til tieren som får med flest vinnende sitser. Hvis den taper til knekten, må du håpe på Kx eller Kxx i øst, og du går inn i bordet for å ta en ny sparfinesse. Hvis spar 10 står eller vest stikker med kongen, går du inn i bordet og seiler spar 8). Denne måten å løse fargen på gir faktisk hele 69% sjanse for å få tre stikk. Spiller du derimot spar til esset og seiler spar 10, er du nede i 54%. En vesentlig forskjell.

Hele spillet så slik ut:

 
D 9 8 5
K kn 5 3
8 6
K D 3
 
kn 7 4 2
7 6 4
D 10 9
kn 10 9
K 6
10 8 2
kn 7 4 2
8 6 5 4
 
E 10 3
E D 9
E K 5 3
E 7 2
 

Lurer du på hvordan jeg fant disse prosentene (uten hjelp av Tor Helness sitt nesten nøyaktige anslag)? Jeg kan fortelle deg at jeg ikke har brukt timer på å skrive ned alle mulige kombinasjoner for hånd. Nei, jeg har rett og slett matet fargekombinasjonen inn i et program som heter Suit Play av nederlenderen Jeroen Warmerdam (du kan skaffe deg dette gratis ved å gå inn på denne siden: http://home.planet.nl/~narcis45/SuitPlay/ ). Programmet gir meg et raskt svar (men uten de kommentarene man får når man spør de store stjernene). Fantastisk, er det ikke? Det er nettopp noe slik jeg ønsker meg til jul dersom jeg kan installere programmet i lillehjernen. Det kunne ha kommet godt med neste gang jeg skal spille en kontrakt!

Vet ikke du hva du ønsker deg til jul? Har du alt? For en relativ stor bunke dollar kan du nå kjøpe deg verdens høyest rangerte bridgepar, Fantoni-Nunes fra Italia. På grunn av ettervirkninger av finanskrisen står de nemlig uten lag til Nationals i Orlando, USA som begynner den 24. november. Det hadde vært julepresangen sin det!!

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger