AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Tilbakeblikk på storeslem fra VM
2022 ble året da bridgen kunne åpne opp for internasjonale mesterskap igjen etter et par års nedstengning på grunn av pandemien. I mars-april ble VM for nasjonslag spilt i Italia, mens EM ble spilt på Madeira i juni. Norges lag i åpen klasse hevdet seg helt i toppen i begge mesterskapene, og kunne reise hjem med bronsemedaljer, både fra VM og EM.
 
Vi skal se tilbake på et av de interessante spillene som dukket opp i andre runde av grunnspillet i VM da det var duket for prestisjeoppgjør i åpen klasse mellom Norge og Sverige:

 
E K D
E 10 8 7 4
E kn
E K 6
 
 
kn 8 6 5 4 3
K kn
9 7 4
D 8
 


7 spar var en populær kontrakt, og den hadde gode sjanser. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med ruter ut fra vest?
 
Det er tolv toppstikk i kontrakten (6+2+1+3). Syd kan kaste én rutertaper på det tredje kløverstikket, men mangler altså likevel ett stikk. Det ser ut til å måtte komme fra hjerterfargen.
 
Det er svært gode sjanser for å kunne sette opp det manglende stikket i hjerter. Én mulighet er å ta finessen, men det er langt bedre å prøve å stjele god fargen, i og med at antallet inntak hos blindemann i nord er betydelig. Med hjerteren 33 eller 42 (84 % sannsynlighet), eller eventuelt dama singel, vil det gå fint å sette opp det nødvendige stikket i hjerter.
 
I kampen mellom Norge og Sverige i åpen klasse ble det meldt 7 spar ved begge bord. Fredrik Nyström fikk ruter ut, og stakk med esset. Deretter fulgte spar ess, og begge motstanderne fulgte lavt. På spar konge kastet øst ruter.
 
Nå er man framme i en avgjørende posisjon i spillet. Med kun ett inntak igjen utenom trumfen etter at ruter ess ble røvet fra deg i utspillet, er det viktig å gå i gang med hjerteren. Selv om man har både esset og kongen i kløver, er det bare ett inntak siden man kaster bort et stikk ved å stikke over kløver dame. Man må altså ikke se seg blind og regne esskonge i kløver som to inntak.
 
Nyström fortsatte med hjerter til kongen og ny hjerter til esset. Da både øst og vest fulgte farge begge gangene, var kontrakten i havn. Ny hjerter til stjeling med knekten (vest saket ruter) ble fulgt av spar til dama. Hjerter til stjeling godspilte det nødvendige stikket. Etter kløver dame og kløver til esset forsvant den ene rutertaperen på kløver og den andre på hjerter.
 
Hele spillet:

 
E K D
E 10 8 7 4
E kn
E K 6
 
10 7 2
5 2
8 6 5 3
10 9 4 3
9
D 9 6 3
K D 10 2
kn 7 5 2
 
kn 8 6 5 4 3
K kn
9 7 4
D 8
 

 
Ved det andre bordet fikk Tor Helness kløver ut til dama. Dermed fikk han beholde ett inntak mer i nord, men vant kontrakten etter ei tilsvarende spilleføring som svensken. Vunnet storeslem ved begge bord ga buttspill for Norge i kampen mot svenskene i åpen klasse. Norge vant til slutt kampen med IMP-scoren 4736 og fikk dermed med seg drøyt 13 VP fra nabooppgjøret.
 
Faktisk var det flere bord som gikk beit i storeslem, trolig etter å ha trukket for mange runder trumf før man gikk i gang med å jobbe med hjerterfargen.
 
I 2023 står et nytt VM for nasjonslag for tur. Mesterskapet finner sted i Marrakech, Marokko i slutten av august, og Norge er kvalifisert i åpen klasse, dameklassen og veteranklassen. Forhåpentligvis blir det mer norsk jubel der.
 
Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger