AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hvilken variant er best?
Trondheim Cup er ei svært populær turneringshelg som arrangeres av Studentenes Bridgeklubb i trønderhovedstaden. Årets utgave gikk av stabelen siste helga i april, og tradisjonen tro var det parturnering på programmet lørdag, og lagturnering søndag. Nok en gang var turneringene fulltegnet med henholdsvis 59 par og 30 lag.
 
Trondheim Cup appellerer både til topp og bredde fordi både selve bridgen og det sosiale står i fokus. Fredag kveld var det quiz, og lørdag kveld var det felles middag på bridgehuset etter spillinga.
 
Parturneringa ble gjennomført som Monradturnering med 20 runder à tre spill. Brødrene Erik og Ivar Berg (Lillehammer BK/Berkåk BK) tok en relativt klar seier. Andreplassen gikk til John Kristen Våge og John Helge Herland (Studentenes BK/Klepp BK), mens Eivind Tore Hansen og Daniel Ueland (Lillehammer BK/Klepp BK) kapret den siste pallplassen.
 
Lagturneringa ble også spilt som Monrad, med syv runder à syv spill. Lag Bakke (Christian Bakke, Steffen Fredrik Simonsen, Bjørn Olav Ekren og Ole Arild Berset) så ut til å ha seieren i sin hule hånd før siste runde da de ledet med 17 vinnerpoeng ned til lag nummer to. I siste kamp møtte de laget «topp og bunn» (Ludvig Kristoffersen, Lars Arthur Johansen, Bo Andreas Berg og Tor Eivind Grude). «Topp og bunn» vant kampen 19,8–0,2 (44–6 i IMP), og det holdt akkurat til å passere Bakke-laget og kapre seieren i turneringa.
 
Det var tett i kampen om den siste pallplassen. Der trakk til slutt «Opp og ned» (Asgeir Langen, Stein Bjerkset, Pål Nilsgård og Ola Melå) det lengste strået.
 
Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp under lagturneringa. Du blir spillefører i 3 grand på syds hånd. Vest spiller ut hjerter 10, som går via knekten i øst, til din dame. Hva er din plan?

 
E 6 4 2
8
E D kn 9 2
10 8 4
 
 
K D 3
E D 5 4
8 6 4 3
K 7
 
 
VestNordØstSyd
Du
pass1 ru
1 hjdbl1)1 sp1 gr
pass3 grpasspass
pass
1) Eksakt 4-korts spar


Du har tre sikre stikk i spar og, etter utspillet, to i hjerter. Dermed vil du komme til ni dersom ruteren gir fire stikk. Akkurat det å få fire ruterstikk vil jo løse seg i de aller fleste tilfeller, men ser du noen farer som truer?

I praksis ble det spilt ruter til dama ved de fleste bord. Øst kom inn på kongen og måtte velge hva han skulle fortsette med fra følgende hånd:   

kn 10 9 8 7
kn 3
K
D 9 6 5 2


Som du kanskje har lagt merke til, vil det bli beit om øst skifter til kløver. Etter kløver gjennom kongen, kan motspillerne forsyne seg med fem kløverstikk i tillegg til ruter konge. Om øst derimot fortsetter i hjerter, vil spillefører raskt kunne forsyne seg med ni stikk (3+2+4+0) for hjemgang i kontrakten. Hele spillet så slik ut:

 
E 6 4 2
8
E D kn 9 2
10 8 4
 
5
K 10 9 7 6 2
10 7 5
E kn 3
kn 10 9 8 7
kn 3
K
D 9 6 5 2
 
K D 3
E D 5 4
8 6 4 3
K 7
 


Etter hjerter ut til dama er det altså gjennomspill i kløver som kan true kontrakten. Så lenge du får fire ruterstikk, vil du vinne kontrakten, bare ikke motparten får spilt kløver gjennom kongen og kan hente fire stikk eller mer i den farga.
 
Det innebærer at det vil være ufarlig å slippe vest inn på ruter konge siden kongen i kløver da er beskytta mot gjennomspill. Det gjør at safespilling av ruteren, nemlig ruter til esset, bør vurderes seriøst. Slik det aktuelt satt, ville denne spilleplanen gitt deg de ti første stikkene (og mulighet for innspill av vest for et ellevte stikk).
 
Det som imidlertid taler imot ruter til esset, er at det kan være veldig avslørende og hjelpe motparten til å forstå at du har et svakt punkt. I praksis vil det si at dersom øst har kongen dobbel eller kongen tredje i ruter, vil trolig sjansen for at han skifter til kløver når han er inne på ruter konge, øke.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger