AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Mot i brystet, vett i pannen

Norge ledet sluttspillet i EM med suverene 14 vinnerpoeng da 13 av 17 kamper var spilt. Men så glapp det mot slutten, slik at Tyskland gikk forbi og ledet med 6 vinnerpoeng før siste kamp. Men Tyskland skulle møte desperate italienere, som garantert ville kjempe med nebb og klør for en VM-billett. Italienere på krigsstien er ikke gode å ha med å gjøre, så med en god norsk kamp og litt hjelp fra våre erkefiender ville det være mulig å hente hjem seieren.

Slik var stillingen for de syv beste før den avgjørende kampen:

 1.  Tyskland  281
 2.  Norge  275
 3.  Bulgaria  274
 4.  Russland  271
 5.  Danmark  263
 6.  Nederland  256
 7.  Italia  254

Vi som fulgte med kampene på direkten, kunne ganske tidlig se at kampbildet utviklet seg i norsk favør. Men husk at spillerne ikke har noen informasjon om hvordan verken de selv, eller noen av de andre kampene, ligger an.


Det tredje siste spillet

Boye Brogeland og Espen Lindqvist sitter i åpent rama. Vi er kommet til spill 18. Det er kun tre spill igjen å gjøre det på. 

En kort oppsummering av de 17 første spillene er at Boye har truffet det beitende utspillet mot en 3 grand, men kan se ut til å ha bommet et også. De har tatt en rett avgjørelse på 5-trinnet, og Espen spilte pent for å få hjem kontrakten. Sannsynlig plusspill. Motparten har kommet i en feil utgang, men har også vunnet en knallhard 3 grand i sonen. Boye og Espen har meldt en 7'er som sto på en kutt, det bør bli et bra plusspill, men har også kommet i feil 7'er, som er nødt til å være en katastrofe. Heldigvis har motparten også bommet en slem.

Vi kan gjette at de på dette tidspunktet i kampen har en følelse av at dette kanskje kan gå, men at de langt fra føler seg sikre.

Har du mot og vett som en Europamester? Her er Syds hånd i spill 18:

 
kn 9 3
10 9 8 7
K kn 10 4
D 8
 

Ikke all verdens å jobbe med. Det går tre passer før makker åpner i 1 grand (15-17). Det går pass til høyre og pass hos deg, før motstanderen til venstre balanserer med 2 kløver som betyr begge major. Pass hos makker, og 2 spar til høyre. Du er i ugunstig sone. Melder du noe nå?

De fleste sier vel bare pass og håper på en beit. Var det noen som kopierte Brogeland sin melding her? Med kun ett og et halvt motspillsstikk dro han til kontrakten!

 
kn 9 3
10 9 8 7
K kn 10 4
D 8
 
 
VestNordØstSyd
passpass
pass1 grpasspass
2 kl*pass2 spx
passpasspass
*Begge major

Og har du først doblet, så får du følge opp i like bra stil: Hva spiller du ut?

Dere besitter brorparten av honnørstyrken, så skal motparten vinne kontrakten, må de ha mange trumfstikk. Beste måten å forhindre dette på, er å spille trumf ut.

 
10 8 6
E K 2
E 7 6 2
E 7 5
 
E 7 4 2
D kn 6 3
D
kn 4 3 2
K D 5
5 4
9 8 5 3
K 10 9 6
 
kn 9 3
10 9 8 7
K kn 10 4
D 8
 

Trumf ut forhindret spillefører i å få utnyttet trumfen ved å stjele ruter i bordet. Utspillet gikk til kongen på hånda, og en hjerter ble spilt til damen og esset. Espen returnerte mer trumf, som spillefører også vant på hånden for å fortsette hjerterspillet. Overraskende nok hadde Espen fremdeles trumf å spille da han kom inn på hjerter konge, og legg merke til at spillefører nå er trumfmatt! Kun én trumf ligger igjen i bordet, og da han nå spilte kløver til finesse, så hadde forsvaret bare stående røde kort, og alt spillefører fikk var fire trumfstikk: +800 til the good guys.

Danskens spilleplan var kanskje ikke urimelig, men han burde nok ant uråd og gått for sin beste farge først. Ved å gå på kløveren i stedet for hjerteren rekker spillefører å få godspilt to stikk til seg selv, og slipper med 300 i beit. 

Vi fikk den etterlengtede hjelpen fra italienerne, som i sitt oppgjør gruste Tyskland. Italienerne, som har vunnet EM sju ganger på rad, viste nesten større glede over 5. plassen og VM-billetten enn de har gjort over noen av de tidligere seierne. Men mest glede var det i det norske laget, som for første gang i historien fikk stå øverst på pallen i et EM.

Sluttstillingen:

 1.  Norge  299
 2.  Russland  287
 3.  Tyskland  286
 4.  Bulgaria  285
 5.  Italia  279
 6.  Nederland  273
 7.  Danmark  269