AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Terjes mix-triks

I mix-turneringen Ladies Invitational i Mo i Rana i helgen, ledet Terje Aa og Inger Hjellemarken nesten fra start til mål. Men flere par var oppe og pustet dem i nakken, så de hadde ikke råd til å ta noen hvileskjær.

 
E 9 4
5 3 2
6 3 2
kn 9 8 4
 
 
VestNordØstSyd
Jack HolandTerje AaBerit G EliassenInger Hjellemarken
passpass1 rux
pass?

Hva melder du nå? 1 spar eller 2 kløver?

 

Ingen av delene, for Terje brøt to av reglene i nybegynnerboka, både den som sier at for å svare 1 grand på makkers opplysende dobling må man ha 8-10 honnørpoeng, og den som sier at man må ha hold i motpartens farge for å melde grand. Makker lettet da gladelig til 3 grand, som denne gangen lett ble vunnet. Derfor skal du ikke få spilleprøven i 3 grand, men derimot i 2 hjerter, som var normalkontrakten. Husk at det spilles parturnering:

 

 
E 9 4
5 3 2
6 3 2
kn 9 8 4
 
 
K 10 8
K D kn 8 4
K 10 4
E K
 
 
VestNordØstSyd
passpass1 rux
1 sppass2 kl2 hj
passpasspass

 

Vest spiller ut ruter ess, og fortsetter med en ruter til Østs knekt. Spilleplan?

 

Øst kan ha åpnet tynt i tredjehånd i gunstig sone, men han har likevel nesten garantert hjerter ess. Vest har spilt ut fra Ex i ruter, og faren er at du får to trumftapere, enten ved at Vest får en trumfhøyning, eller hvis Øst har hjerter ess singel. Derfor blir det rett å spille seg inn i bordet på spar konge og spille en liten hjerter mot hånden, som får med seg begge variantene. 

 

På spar til kongen faller Østs dame. På hjerter fra bordet legger Øst 10'eren, og din konge vinner. Hva nå?

 

Vest ville sannsynligvis ha konkurrert med 2 spar om hun hadde hatt honnør sjette i spar i tillegg til esset i makkers farge, så det ligner på at Øst har Dkn-blokk i spar. Derfor; liten hjerter fra hånden!

 

 
E 9 4
5 3 2
6 3 2
kn 9 8 4
 
7 6 5 3 2
9 7 6
E 5
10 6 5
D kn
E 10
D kn 9 8 7
D 7 3 2
 
K 10 8
K D kn 8 4
K 10 4
E K
 

 

Tilbake til 3 grand som Terje Aa spilte. Ser du det beitende utspillet? Om Øst spiller ut ruter dame kan Aa bare dukke denne, og med ruterfortsettelse er fargen blokkert, og Aa vil få hele ti stikk. I praksis står 3 grand alltid, for det er ingen som vil finne liten ruter ut fra Dkn987, som er eneste beitende utspill. I praksis unngikk Eliassen ruter dame ut, som ville servert kontrakten på et sølvfat, og spilte kløver ut. Da hadde hun sjansen til å sette Aa på en vanskelig prøve da hun kom inn på hjerter ess, om hun hadde greid å skifte til liten ruter. Mon tro om Terje hadde greid å legge 10'eren? Men hun hadde tillit til at Europamesteren hadde hold i åpningsfargen hennes for grandsvaret sitt, så da ble det hjemgang i kontrakten.

 

Har du sett et godt spill? Bruk BINs spillmal og fortell om det!

 

Eventuelt send en mail med spillet og en kort beskrivelse til marianne@bin.no.