AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Lilleslem fra lagfinalen
Lagfinalen gikk av stabelen på Clarion Hotel Air på Sola med Rogaland bridgekrets som arrangør i perioden 30. mai til 1. juni. I et sterkt finalefelt stilte følgende åtte lag på startstreken: Heimdal BK 1, Heimdal BK 3, Nesodden BK, Sortland BK, Stavanger BK, Studentenes BK, TopBridge BC 5 og TopBridge BC 8.
 
Mange mente at Heimdal BK 1 måtte bære det største favorittstempelet på forhånd. Men det var mange lag som ville ha et ord med i laget når medaljene skulle fordeles.
 
Det skulle vise seg at laget fra Heimdal ikke levde opp til forventningene. De som imponerte aller mest, var Studentenes BK. De gikk seirende ut av alle kamper bortsett fra én i finalen, og vant til slutt suverent. Gratulerer til Håkon Kippe, Kristoffer Hegge, Tor Eivind Grude, Lars Arthur Johansen og Petter Eide!
 
Etter en høydramatisk innspurt der fire lag lå praktisk talt likt før siste kamp, var det til slutt TopBridge BC 5 (Kåre Bogø, Steffen Fredrik Simonsen, Fredrik Helness, Odin Svendsen, Olav Ellestad og Bjørnar Halderaker) som stakk av med sølvet, mens bronsen gikk til Sortland BK (Olav Ellingsen, Ståle Digre, Stig Arne Iversen, Gunnar Harr, Silje Helen Rasmussen og Håkon Arild Bergsrud).
 
Arrangørlaget Stavanger BK og Heimdal BK 3 lå på medaljeplass etter halvspilt siste kamp, men måtte til slutt ta til takke med henholdsvis fjerde- og femteplass.
 
I andre halvrunde av nest siste kamp dukket følgende spill opp. Hvordan ville du og din makker meldt følgende kort?

 
7 2
E K 10 4 3 2
K 7 2
9 5
 
 
K 9 8
D
E D kn 9 5 4
E 6 2
 


Som du ser kan 6 ruter være en spennende kontrakt, men kanskje ikke så enkel å melde? Øst melder seg på med et svakt innhopp i form av 2 spar og får sågar støtte fra makkeren.
 
Gjermund Rekstad og Are Nesdal på Stavanger BK var det eneste paret i finalefeltet som meldte lilleslemmen i ruter. Det skjedde på følgende måte:

 
                   Vest                     Nord                    Øst                        Syd         
                                                Rekstad                                            Nesdal
                                                                                                           1 ru1)
                   pass                      1 hj                      2 sp2)                  3 ru3)
                   3 sp                       4 sp4)                 pass                     4 gr5)
                   pass                      5 hj6)                   pass                     6 ru
                   pass                      pass                    pass

1) Minst 4-korts ruter
2) Svakt innhopp
3) Gode kort
4) Godt løft i ruter
5) Spørsmål etter nøkkelkort
6) To av fem ess uten trumfdama
 
Betydninga av 4 spar var ikke diskutert, men det var både ment som og oppfattet som godt løft i ruter.
 
Nord har «bare» 10 honnørpoeng, men likevel svært spennende kort. Kongen tredje i ruter og en solid 6-kortsfarge i hjerter som kan la seg godspille er ikke å forakte.
 
Det lille usikkerhetsmomentet er knyttet til om man rekker både å godspille og få hentet hjerteren. Det hadde vært kjekt å ha en ruter til, men når makker viser tillegg med minst 6-korts ruter, er det uansett grunn til å få forhåpninger.
 
Are fikk spar dame ut til esset. Øst skiftet så til kløver knekt. Hva tenker du om veien videre idet spillefører er inne på kløver ess i andre stikk?
 
Are kunne kreve resten da begge motstanderne fulgte farge på esset og dama i trumf. Hele spillet så slik ut:

 
7 2
E K 10 4 3 2
K 7 2
9 5
 
D 10
9 8 6 5
10 6
D 8 7 4 3
E kn 6 5 4 3
kn 7
8 3
K kn 10
 
K 9 8
D
E D kn 9 5 4
E 6 2
 
 
Etter å ha trukket ut trumfen kunne han ta for hjerter dame før spar konge og spar til stjeling i bordet fulgte. Håndas to kløvertapere forsvant på ess–konge i hjerter.
 
Det hadde straks blitt mer spennende dersom trumfen ikke hadde vært jevnt fordelt hos motspillerne. Med 3–1-sits i trumf måtte spillefører ha tatt et valg.
 
Den ene muligheten er å ta for hjerter dame for så å spille spar konge og spar til stjeling. Man blir så avhengig av at å kaste de to kløvertaperne på ess–konge i hjerter uten at den av motstanderne som har en trumf igjen er i stand til å trumfe. Det fungerer i teorien når hjerteren er fordelt 3–3 eller hjerterlengden og trumflengden er på samme hånd.
 
En ulempe med denne spilleplanen er at vest etter alt å dømme får kaste et kort på den tredje sparrunden. Om han har trumflengden og samtidig bare 3-korts hjerter, vil han få en kjærkommen mulighet til å kaste seg ned til dobbel hjerter.
 
Den andre muligheten er å stikke over hjerter dame for så å spille hjerter til stjeling. Deretter spilles bordet inn på ruter konge, og den siste trumfen trekkes ut i samme slengen. For at kontrakten skal stå nå, må hjerteren være godspilt, enten takket være 3–3-sits eller knekten dobbel hos en av motstanderne.
 
Da trumfen var fordelt 2–2 hos motspillerne, slapp Are Nesdal å ta stilling til dette valget.
 
Dessverre for hjemmelaget og deres fans glapp medaljen så vidt. Med to spill igjen lå de like bak Sortland BK i kampen om bronsen. Etter IMP inn i nest siste spill smatt de forbi og lå 0,05 VP foran idet de tok fatt på mesterskapets siste spill. Da det ble et tapsspill der, gikk Sortland forbi igjen og kapret med det den siste medaljen. Ingen kan hevde noe annet enn at innspurten var høyst publikumsvennlig!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger