AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Avgjørende øyeblikk
Nok en gang ble den svenske bridgefestivalen spilt i Örebro i månedsskiftet juli/august. Mange spillere finner veien dit. Det ble blant annet satt ny rekord med hele 525 par i ei av sideturneringene!
 
Høydepunktet for mange er likevel Chairman’s Cup, ei åpen lagturnering som denne gang trakk hele 167 lag. Blant deltakerne var det også mange nordmenn.
 
Turneringa starter med to dagers kvalifisering etter Monrad-prinsippet. Deretter går de 32 beste lagene videre, mens lagene på plassene fra 33 til 64 går til den såkalte bonuscupen med fortsatt mulighet til å bli nummer tre totalt. Lag som taper i hovedcupen, går inn i bonuscupen etter hvert som man blir utslått. Topp 32-lagene har altså to liv.
 
Blant de 32 lagene som gikk videre, var det ti lag med norske innslag. Blant disse var det laget som kalte seg Zorro (Ole Marius Myrvold, Terje Lie, Christian Bakke, Sven-Olai Høyland og Bjørn Olav Ekren) som hang lengst med. De ble slått ut i semifinalen og tapte senere kampen om tredjeplassen.
 
Vi skal se på et spill fra kvalifiseringa der Harald Eide ble spillefører i 4 spar på syds hånd: 

 
8 5 4
9 7 2
D 6
E D 10 9 6
 
 
E K kn 10 9 6
6 4
K 9 4 2
K
 
 
VestNordØstSyd
L. EideH. Eide
pass1 sp
dbl2 sppass3 sp1)
4 hjpasspass4 sp
passpasspass
1) Ikke invitt


Mot 4 spar startet vest med å ta for ess–konge i hjerter. Øst fulgte med treeren og åtteren. På hjerter dame saket øst kløver 8 (små kort som styrke). Hvordan ville du planlagt spilleføringa om du var i Harald Eides sko?
 
Motparten har altså hentet to hjerterstikk og har også esset i ruter. Dermed må trumfen løses uten taper. I tillegg trenger man å bli kvitt rutertaperne på hånda. Det er mulighet for avkast i kløver, og kanskje kan man få trumfet ruter i bordet?
 
Faktisk kommer det viktigste poenget i spillet allerede i stikk tre. Hvilken spar trumfer du med?
 
Her bør du trumfe med nieren for å ha mulighet til å fange opp dama fjerde i spar i øst. 4–0-sits i trumf er ikke veldig sannsynlig, men slik meldingsforløpet har gått, er det litt mer trolig enn ellers at det faktisk kan sitte nettopp slik. Dessuten har du så god trumf at du har råd til å bruke nieren. Poenget er altså at du skal ha mulighet til å dra spar 8 fra bordet og legge sekseren for på den måten å få gjentatt finessen i trumf.
 
Hele spillet så slik ut, og trumfen var fordelt akkurat slik at det var nødvendig å gardere seg:

 
8 5 4
9 7 2
D 6
E D 10 9 6
 
-
E K D kn 10 5
E kn 7 5
kn 5 3
D 7 3 2
8 3
10 8 3
8 7 4 2
 
E K kn 10 9 6
6 4
K 9 4 2
K
 
 
Harald Eide trumfet med nieren og la ned spar ess. Da trumfsitsen kom for en dag, innkasserte han kløver konge før en ruter mot bordet fulgte. Vest stakk med esset, men nå var det ikke flere stikk å få tak i for forsvaret. Ruter dame var inntak til å spille spar 8, som sikret muligheten for en gjentatt trumffinesse. Dermed ble det ikke noe trumfstikk på øst. Spillefører fikk seks trumfstikk, to hjerterstikk og to kløverstikk.
 
Øst kunne også bidratt til å gjøre spillet mer spennende ved å sake ruter i stedet for kløver på den tredje hjerterrunden. Da vil ikke lenger spilleplanen som aktuelt ble valgt ved bordet (inkludert en høy trumf i stikk fire) føre fram. Årsaken er at vest kan stikke opp på ruter ess og spille hjerter til trippelrenons. Øst får da saket sin siste ruter, og spillefører mangler den nødvendige kommunikasjonen for å komme til ti stikk.
 
Etter denne innledninga er det som fungerer å spille kløver konge til esset fulgt av gjentatt sparfinesse og alle trumfstikkene. Det oppstår en form for skvis mot vest idet trumfen spilles til bunns. Han må enten gå ned på ess–knekt dobbel i ruter eller sake en kløver.
 
Posisjonen er slik idet den siste trumfen spilles:
 
 
-
-
D 6
D 10 9
 
-
-
E kn 7
kn 5
-
-
10 8
8 7 4
 
10
-
K 9 4 2
-
 
 
Om vest saker kløver, vil bordets kløverfarge bli god. Ruter dame er inntak til å hente kløverstikkene. Med ruteravkast kan spillefører spille ruter til dama for så å spille vest inne på ruter ess. Han må avslutte med kløver fra knekten, og det vil være mulig for spillefører å vinne kontrakten ved å legge tieren i bordet.
 
Som vi så var det altså et avgjørende øyeblikk allerede i stikk tre. Om spillefører hadde trumfet med sekseren i stedet for nieren, måtte øst ha fått et trumfstikk, og det ville blitt beit i kontrakten.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger