AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hold tellinga

Steinkjer Open ble arrangert i helga med parturnering lørdag og lagturnering søndag. For mange spillere markerer denne turneringshelga starten på en ny bridgesesong.

I år ble det ny deltagerrekord begge dager med henholdsvis 52 par og 22 lag. I parturneringa gikk Kurt-Ove Thomassen og Svein Gunnar Karlberg fra Båsmo Bridgeklubb til topps, mens det ble en populær hjemmeseier til lag Kvaran på søndag. På laget spilte Bjørn Kvaran, Rune Kvaran, Geir Enge og Anders Holmen Gundersen.

Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp i parturneringa:

 
kn 7 6 4
K 10 5
D 10 8
kn 8 4
 
 
E D 9 3
E D 8
9 7 6
E 5 2
 
 
VestNordØstSyd
ØigardenGrude
1 kl1)1 gr2)
passpasspass
1) Minst 2-korts kløver
2) 15-18 hp, jevn hånd


Oppgaven er altså å få så mange stikk som mulig i grand etter utspill av ruter 2 (norsk fordeling) fra vest. Liv Marit Grude var én av mange som ble spillefører i akkurat denne kontrakten. Hvilke tanker gjør du deg om spilleplanen?

Etter åpning i øst er det ingen tvil om at han må ha minst én av de høyeste ruterne. Dermed prøvde Liv Marit en liten ruter fra bordet. Øst vant med knekten og fortsatte med å ta for kongen i farga.

Deretter skiftet han til kløver konge. Spillefører vant med esset og gikk inn på bordet på hjerter konge for å spille spar mot hånda. En liten spar til dama fulgte begge motstanderne lavt på. Under spar ess kom tieren på fra vest. Nå var det tid for å sette opp den siste sparen, eller var det noe som måtte gjøres først?

For å få maksimalt ut av spillet er det viktig å ta med seg de to hjerterstikkene først. Om man ikke gjør det, kan øst fri seg med hjerter inne på spar konge. Da blir spillefører tvunget til enten å spille ruter til vest eller åpne kløveren slik at øst får mange stikk der etter at majorstikkene er innkassert. Spillefører kan da ikke få tak i mer enn syv stikk (3+3+0+1).

Spillet så slik ut:

 
kn 7 6 4
K 10 5
D 10 8
kn 84
 
10 2
7 6 4
E 5 4 3 2
7 6 3
K 8 5
kn 9 3 2
K kn
K D 10 9
 
E D 9 3
E D 8
9 7 6
E 5 2
 


Med nøyaktig spilleføring vil det imidlertid bli ett ekstra stikk da øst blir spilt inn i spar i følgende posisjon:

 
kn 7
-
D
kn 8
 
-
-
E 5 4
6 3
K
kn
-
D 10 9
 
9 3
-
9
5 2
 


Øst kan etter å ha innkassert sparstikket også ta for hjerter knekt, men må deretter åpne kløveren og gi blindemann stikk for knekten.

Ett overstikk kan utgjøre mange poengs forskjell i parturnering, så det gjelder å være på utkikk etter muligheter for ekstrastikk hele veien. Denne gang ble det +7 for Liv Marit og makker Bodil Nyheim Øigarden, mens syv stikk ville gitt -20.
Merk at sparfarga isolert sett kan løses uten taper ved å spille spar knekt fra bordet første runde farga spilles. Men det er ingenting å tjene på det i og med at man da ikke vil kunne spille øst inn på spar senere! Det blir rett og slett bare bytting av stikk – ett sparstikk mer og ett kløverstikk mindre.

Dessuten er det farlig å spille på en måte som risikerer at vest får inntak til ruterstikkene dersom han skulle ha tieren tredje i spar.

Dette spillet er nok et eksempel på hvor stor nytte vi kan ha av å holde telling på hvilke honnører som er gått og se dette i sammenheng med meldingsforløpet. Nord–syd disponerer til sammen 23 honnørpoeng. Etter de to første stikkene er vest (høyst sannsynlig) markert med esset femte i ruter. Dermed må øst ha flesteparten av de resterende poengene, og uten tvil spar konge. I tillegg vet vi at det er farlig å slippe inn vest. Alle disse opplysningene har vi god nytte av når vi tar fatt på jakten på flest mulig stikk!

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger