AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Tellende ekstrastikk
Åpent EM ble avsluttet forrige helg med parfinale i åpen klasse. To norske par kvalifiserte seg for finalen. Peter Marstrander og Kristian Barstad Ellingsen ble nummer 22, og Roar Voll og Asbjørn Kindsbekken nummer 33 i finalefeltet som telte 52 par.

Noen dager tidligere ble parfinalene for henholdsvis damer og veteraner spilt. Siv Thoresen og Virginia Chediak var det norske innslaget i damefinalen, hvor de ble nummer 13 av 18 par.

I veteranklassen var det to norske par som kvalifiserte seg for finalen. Der ble det norsk storeslem med suveren seier til Sverre Johnsen og Åsmund Stokkeland, mens Rune B. Anderssen og Helge Hantveit sørget for norsk dobbeltseier med sin sølvmedalje. Dermed har Norge tatt EM-gull tre år på rad!
 
At ekstrastikkene er verdifulle i parturnering, er en klisjé. Det følgende spillet er hentet fra siste sesjon av parfinalen i åpen klasse. Om du makter å hente maksimalt ut av spilleføringa, venter en hyggelig score på drøyt 80 %. Men om det blir ett stikk mindre, faller scoren helt ned til 30 %! 

 
E D 10 5
D 6
D 6 5 3
D 8 7
 
 
kn 9 6
K kn 7 5
E 2
E kn 4 2
 
 
VestNordØstSyd
MarstranderEllingsen
1 kl1)pass1 ru2)
pass1 sp3)pass2 ru4)
pass2 hj5)pass3 gr
passpasspass
1) Minst 2-korts kløver (enten 11-14-grand eller ubalansert med kløver)
2) Minst 4-korts hjerter
3) 4-korts spar, benekter 3-/4-korts hjerter
4) Kunstig utgangskrav
5) Topphonnør dobbel i hjerter


Utspillet fra vest var ruter 4, fjerde høyeste. Hvordan ville du planlagt spilleføringa?
 
Kristian Barstad Ellingsen la liten i bordet, øst fulgte med knekten, og stikket ble vunnet med esset på hånda. Fortsettelsen var spar 9 som fikk beholde stikket. Deretter spar knekt via kongen til esset. Med det var fire sparstikk i boks. Hva nå?
 
Aktuelt fortsatte spillefører med hjerter dame. Øst stakk med esset og returnerte ruter 9. Nå lå alt i vests hender da hele spillet så slik ut:

 
E D 10 5
D 6
D 6 5 3
D 8 7
 
K 7
10 9 8 3
K 10 7 4
10 6 5
8 4 3 2
E 4 2
kn 9 8
K 9 3
 
kn 9 6
K kn 7 5
E 2
E kn 4 2
 
 
Ville du stukket eller lasjert den andre ruterrunden om du satt i vests stol?
 
Ved bordet stakk vest og fortsatte med en ny ruter. Spillefører vant med dama i bordet og var nå oppe i totalt ni stikk (4+2+2+1). Kløverfinessen var den gjenstående muligheten for ekstrastikk. Om den røk, ville vest kunne forsyne seg med forsvarets fjerde stikk i ruter, men det fantes vel ikke så mange andre muligheter for spillefører?
 
Jo, det finnes en mulig innspillsvariant der spillefører innkasserer to hjerterstikk og to sparstikk før vest settes inn på det siste ruterstikket og må åpne kløveren. Aktuelt ville det ikke fungert da vest har et stikk å hente i hjerter i tillegg til ruterstikket.
 
Ellingsen spilte nå kløver til knekten. Da den holdt stikk, lå alt til rette for en skvis i og med at det fantes trusselkort i hjerter, ruter og kløver. Det meste tydet på at vest måtte holde ruteren og øst kløveren. Hvem skulle da holde hjerteren gardert?
 
For at skvisen skal fungere, er det viktig å ta for kløver ess i følgende posisjon. Da blir kløvertrusselen isolert til blindemann:
 
 
D 10
6
6
D 8
 
-
10 9 8
10
10 6
8 4
4 2
-
K 9
 
6
K kn 7
-
E 4
 
 
Tanken er å kaste den lille kløveren fra hånda på det siste sparstikket. Et annet viktig kriterium for å lykkes med en skvis, er at man kan ta alle de gjenstående stikkene bortsett fra ett. Det er oppfylt her da spillefører har to sparstikk, to hjerterstikk og ett kløverstikk idet det er seks kort igjen.
 
Denne gang skulle det vise seg at det var vest som ble skvist i de røde fargene. Han kunne følge farge på kløver ess og kaste sin siste kløver på sparrunde nummer tre. Men hva skulle han gjøre da det siste sparstikket ble innkassert?
 
Uansett hvilken farge han valgte å kaste, ville spillefører få resten. I praksis kastet han en hjerter da eneste reelle håp var at makker hadde hjerter knekt.
 
Elleve stikk ga som tidligere antydet mer enn 80 % score for nord–syd, mens ti stikk ville gitt bare 30 %. Har du lagt merke til hva vest måtte gjort for å holde kontrakten nede på ti stikk?
 
Han har to muligheter. Den ene er å lasjere idet makker spiller ruter inne på hjerter ess. Da får ikke spillefører skvistempo. Den andre muligheten er å spille hjerter inne på ruter konge. Da brytes forbindelsene til skvisen.

Av Kristian Barstad Ellingsen  
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger