AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finner du en vinnende plan?
EM for nasjonslag ble spilt på Madeira i perioden 12. til 22. juni. Norge stilte i alle de fire klassene åpen, damer, veteran og mix.
 
I åpen klasse var Norge tittelforsvarere etter å ha vunnet EM i Ostende i 2018. Siden den gang har pandemien sørget for avlysninger og utsettelser av mesterskap, men Norge har tatt bronse i begge verdensmesterskapene som har vært gjennomført etter det, henholdsvis i Wuhan i 2019 og i Salsomaggiore tidligere i år.
 
Nok en gang hevdet det norske laget, bestående av det nykomponerte makkerparet Geir Helgemo og Tor Eivind Grude, samt Boye Brogeland–Christian Bakke og Allan Livgård–Terje Aa, seg godt. Laget lå komfortabelt innenfor topp åtte, som gir plass i neste års VM, gjennom hele mesterskapet.
 
Før de to siste dagene var det en liten luke opp til medalje, men Norge hadde på papiret et relativt lett program igjen. Etter en serie med solide kamper på slutten klatret Norge forbi Italia og opp på bronseplass. Dermed ble det nok en medalje til det norske laget.
 
Også i veteranklassen og i dameklassen kunne Norge juble for billett til VM etter å ha sikret plasseringer like innenfor topp åtte. På veteranlaget, som til slutt ble nummer syv, spilte Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Lars Erik Eide, Odd A. Frydenberg, Jan Mikkelsen og Arve Farstad.
 
For damelaget spilte Marianne Harding–Ann Karin Fuglestad, Torild Heskje–Gunn Tove Vist og Liv Marit Grude–Bodil Nyheim Øigarden. Der levde spenninga helt til siste kort var lagt. Norge hadde en sving inn i siste spill da motparten gikk beit i slem, og med fasit i hånd viste det seg at laget faktisk var avhengig av disse IMPene for ikke å falle utenfor topp åtte.
 
Denne gang gikk det tungt for det norske mixlaget. De var aldri i nærheten av å kjempe om VM-plass.
 
Vi skal ta en nærmere titt på et spill som dukket opp da Norge møtte Italia til BBO-overført kamp i åpen klasse. Hvilke muligheter ser du i 4 hjerter etter kløver ess ut fra vest fulgt av ny kløver til østs dame?

 
E 8 6 5 4 3
K 6 4
8 7
10 2
 
 
kn 10
E D kn 8 7
E D 6 4 2
kn
 


Det ser ut til at man har fem trumfstikk i tillegg til to ess. De manglende stikkene må komme fra enten spar- eller ruterfargen. Om du velger å bruke syd som hovedhånd, kan man spille på å trumfe god ruteren. Et annet alternativ er å godspille nords sparfarge i stedet.
 
Det kan virke som man trenger en noenlunde grei sits. Angrep i kløver bidrar til å korte syd i trumf. Velger man å godspille sparen, er det ingen inntak til nords hånd utenom trumfen, og dermed kan det synes som både trumfen og sparen må sitte 3–2. Etter å ha gitt bort et sparstikk kan man spille spar ess og spar til stjeling, og så ta ut trumfen i tre runder med hjerter konge som inntak til sparen.
 
Meldingsforløpet gikk slik der Geir Helgemo ble spillefører i hjerterutgangen:
 
Vest                     Nord                    Øst                       Syd
Donati                  Grude                  Percario              Helgemo
                                                        pass                     1 hj1)
dbl                        2 ru2)                  pass                     4 hj
pass                     pass                    pass
 
1) Minst 5-korts hjerter
2) God høyning i hjerter, cirka 8–11 poeng
 
Geir fikk altså kløver ess ut fra vest fulgt av kløver til dama. Hvordan ville den opplysende doblinga fra vest virket inn på din spilleplan?
 
Geir valgte å kaste en spartaper på den andre kløverrunden for å unngå å bli trumfkortet på hånda. En spartaper hadde han jo uansett. Øst skiftet så til ruter knekt, og Geir la liten. Vest var klar favoritt til å ha ruter konge etter den opplysende doblinga, og dermed hadde det ikke så mye for seg å prøve finessen.
 
Ny ruter fra øst stakk Geir med esset, og kongen kom beleilig på fra vest. Deretter fulgte ny ruter fra spillefører. Vest stjal med hjerter 9, men Geir kunne trumfe over med kongen og deretter trekke ut trumfen i tre runder og kreve resten. Ti stikk og vunnet utgang da hele spillet så slik ut:

 
E 8 6 5 4 3
K 6 4
8 7
10 2
 
K D 2
10 9 2
K 5
E K 7 6 4
9 7
5 3
kn 10 9 3
D 9 8 5 3
 
kn 10
E D kn 8 7
E D 6 4 2
kn
 

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:
 
Vest                     Nord                    Øst                       Syd
Brogeland           Duboin                Bakke                  Versace
                                                        pass                     1 hj1)
dbl                        1 gr2)                  pass                     4 hj
pass                     pass                    pass
 
1) Minst 5-korts hjerter
2) Viser hjerterstøtte
 
Som du ser valgte også Boye å doble opplysende med vests hånd, og dermed hadde Alfredo Versace samme informasjon som Geir hadde da han skulle planlegge spilleføringa.
 
Innledninga på spillet ble imidlertid annerledes da Boye spilte ut hjerter 10. Spillefører vant med dama på hånda. Deretter fulgte ruter dame, som Boye vant med kongen, og spilte en ny trumf som gikk til syveren hos spillefører. Ruter ess og ruter til stjeling med kongen avslørte rutersitsen, og dermed kunne ikke italieneren vinne kontrakten lenger. 12 IMP til Norge.
 
Med den aktuelle sitsen ville det fungert å spille liten ruter i stedet for dama, som i praksis var det Geir gjorde. Alternativt ville det også fungert å godspille sparen siden begge majorfargene er jevnt fordelt. Men det hadde kanskje ikke spilleførerne tro på etter vests opplysende dobling?

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger