AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finn riktig fortsettelse
World Bridge Series, eller åpent VM som vi gjerne sier på norsk, arrangeres i disse dager i Orlando i den amerikanske delstaten Florida. Første uka var det henholdsvis lag- og parturneringer i klassene åpen, damer og veteran. Norske spillere var med å prege lagturneringene. Sølvi Remens lag spilte seg helt fram til finalen i dameklassen. Der måtte de dessverre gi tapt, men VM-sølv er uansett strålende! Med seg på laget hadde hun spillere fra Sverige, Skottland og England.
 
I åpen klasse var Geir Helgemo og Tor Helness nok en gang med å prege turneringa. Selv om de representerer Monaco og spiller for Zimmermann-laget, er det mange i Norge som følger spent med når de er i aksjon. De hanglet seg videre fra de første sluttspillskampene, men i finalen mot Lavazza-laget var de helt suverende. Dermed nok en tittel til «Helgeness» og kompani.

Vi skal se på et spill fra fjerde sesjon av VM-finalen i åpen klasse, da lag Zimmermann for alvor begynte å feste grepet om kampen og VM-tittelen:
 

 
3
E 7 6 4 2
3
E D kn 6 3 2
 
10 9 8 7 6 4 2
3
E D 7
8 7
E D kn
K 10 9 8
K 10 5 4
10 4
 
K 5
D kn 5
kn 9 8 6 2
K 9 5
 
 
VestNordØstSyd
SementaHelgemoBocchiHelness
1 gr1)
2 ru2)3 sp3)dbl4 hj
passpassdblpass
passpass
1) 10-13 hp, jevn hånd
2) Svak med ei langfarge i major
3) Utgangskrav med minst fem hjerter


Forsvaret har to ess å ta for i majorutgangen. Om man ser på trumffarga isolert sett, kan den i teorien løses for én taper ved å spille opp mot dame–knekt to ganger. I praksis vil imidlertid spillefører miste kontrollen over spillet dersom motspillerne starter med å innkassere sine to ess. Det er rett og slett ikke god nok forbindelse mellom hendene til at bordet kan spilles inn to ganger for å spille trumf mot hånda, for så å komme seg inn på bordet en tredje gang for å få tatt ut trumfen.
 
Så lenge øst ligger unna første gang det spilles trumf, og deretter stikker med kongen andre gang, vil spillefører bli trumfmatt idet øst spiller nok en ruter.
 
Tor Helness slapp imidlertid dette motspillet. Sementa spilte ut en spar til Bocchis ess. Da han fortsatte med ny spar, forsvant bordets rutertaper. Dermed hadde Tor råd til å tape to trumfstikk. Aktuelt spilte han kløver til dama, og hjerter til dama som sto. Deretter ny kløver til knekten, fulgt av hjerter ess og hjerter.
 
Øst kom inn på hjerter konge, og hadde hjerter 10 igjen som sto, men Tor hadde to trumf og stående kløver igjen på bordet, og kunne bare trumfe ruterreturen for så å pøse på med høye kløver. Ti stikk og doblet utgang i hus.

Ved det andre bordet stoppet Lavazza-laget i 4 kløver etter at syd passet i åpning og vest åpnet med 2 ruter Multi. Dermed 10 IMP til lag Zimmermann.
 
Bocchi burde nok ha funnet ruterskiftet da man i praksis er avhengig av ruter ess hos makker for at det skal være beit i kontrakten.

I skrivende stund er VM for mixlag i gang i Orlando. 108 lag deltar, og ni av disse har norske innslag.
I og med at hele 64 av lagene går videre, har nok alle disse forhåpninger om å få være med i sluttspillet.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger