AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finner du vinnervarianten?
NM-finalen for par spilles i disse dager på Storefjell Resort Hotel på Gol i Hallingdal, 1001 meter over havet. 54 par har kvalifisert seg for årets finale, og disse gjør opp om medaljer og hederlige plasseringer gjennom ei serieturnering der alle møter alle i runder på tre spill.
 
Så langt har finalen vært svært jevn, og før siste spilledag med de resterende ni rundene er det rundt ti par som fortsatt har realistiske forhåpninger om å vinne.
 
Spesielt imponerende er det at Nicolai Heiberg-Evenstad (13), som er tidenes yngste deltager i en NM-finale, leder sammen med pappa Stian André Evenstad når det er spilt 132 av 159 spill.
 
Vi skal ta en nærmere titt på et av de interessante spillene som dukket opp i løpet av andre spilledag:

 
D 8 7
6 5 3
D kn 10 8 2
10 4
 
 
K 3
E K 2
E
E K D kn 8 6 5
 
 
Som vi ser har syd fått utdelt ei meget spillesterk hånd. Imidlertid kan det i spill som dette være vanskelig å få styring på hvor høyt man skal melde. Om nord hadde hatt hjerter dame i stedet for ruter dame, eller eventuelt dobbelton hjerter, ville lilleslem i kløver vært praktisk talt sikker.
 
Men det er sannelig ikke så greit å finne ut hvilken av de røde damene nord har. I spill som dette blir det som oftest involvert en viss grad av gjettverk, men evnen til å vurdere kortenes verdi kommer selvsagt alltid godt med.
 
Kan du se for deg hvordan meldingsforløpet ville gått etter tre innledende passer om du selv satt med syds kort, og hvilken kontrakt ville du helst vært i?
 
Det er elleve sikre stikk i kløverkontrakt (1+2+1+7), og man har de samme stikkene i grandkontrakt så lenge ikke motparten får satt opp ruter konge i utspillet. Ser du noen mulighet til å lure til deg det tolvte stikket?
 
Drømmeutspillet er spar ess. Da får du med hjelp fra motparten satt opp både kongen og dama i spar, og dermed har du det nødvendige avkastet til syds hjertertaper. Nøkkelkortet kløver 10 er inntak til å hente spar dame. I parfinalen ble det meldt 6 kløver ved elleve av 27 bord. Spar ess ble spilt ut ved seks av disse bordene.
 
La oss si motparten ikke er hjelpsomme i utspillet. Du får i stedet hjerter ut. Hvordan planlegger du spillet da?

Her er hele spillet:
 
 
D 8 7
6 5 3
D kn 10 8 2
10 4
 
E 10 9 6 2
8 7 4
7 6 3
7 2
kn 5 4
D kn 10 9
K 9 5 4
9 3
 
K 3
E K 2
E
E K D kn 8 6 5
 


Kan du se vinnervarianten med alle fire hender kjent?
 
Det ser unektelig ut til at det må bli én taper i hver av majorfargene. Det finnes imidlertid en mulighet for å få saket hjertertaperen dersom øst har ruter konge. Ruter dame kan i så fall spilles fra bordet, og øst kommer på mellomhånd. Om han legger liten, kaster du bare hjertertaperen. Hvis han i stedet stikker med kongen, trumfer du og går inn i bordet og saker hjertertaperen på det godspilte ruterstikket.
 
Men vent nå litt. Har du nok inntak i bordet til både å få godspilt ruterstikket og å få hentet det?
 
Ikke sånn uten videre, men kanskje kan du få laget det nødvendige ekstra inntaket i tillegg til kløver 10?
 
Hjerterutspillet vinnes med esset. Deretter innkasserer du kløver ess og ruter ess, før spar konge spilles fra hånda. Hva skal vest gjøre?
 
Om han lasjerer, kan du bare spille en ny spar som setter opp dama i bordet. Kløver 10 er inntak til å hente sparstikket og få saket hjertertaperen.
 
Dersom vest stikker spar konge, får du bare tak i ett sparstikk, men nå er spar dame blitt det verdifulle inntaket som gir deg muligheten til å nyttiggjøre deg av ruteren. La oss si at vest fortsetter med hjerter. Du vinner med kongen og spiller kløver til tieren. Så fortsetter du med ruter dame.
 
Det blir akkurat det samme hva øst gjør. Du får uansett det nødvendige avkastet du trenger for å parkere hjertertaperen med spar dame som inntak. Dermed kan du fornøyd notere vunnet lilleslem.
 
6 kløver med tolv stikk ga +16 (av 26 mulige). Alenetoppen gikk til en heldig spiller som var i 6 grand med spar ess i utspill.
 
Å vinne 6 kløver med noe annet enn spar ut krever at man er fantasifull nok til å få øye på vinnervarianten. I praksis må øst ha ruter konge og vest spar ess for at man skal kunne få hjem lilleslemmen da. Merk at øst med spar ess kan lasjere spar konge, og på den måten forhindre at spar dame blir et sårt tiltrengt inntak i bordet for spillefører.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Boye Brogeland Dato: 5.10.2021
E-post: boye@bin.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
For å få med beste teoretiske sjanse, må ruter ess innkasseres før man spiller spar. I praksis kan det muligens fungere å trekke spar konge i andre stikk og håpe at øst (eller vest) stikker og returnerer en hjerter slik at du har to inntak til å teste ruteren.

Tar man for ruter ess først (som er temmelig avslørende for hva du tenker å gjøre), bør man nok spille en liten spar fra hånden. Går vest opp med esset, har du to sparstikk, og legger han lavt, kan du stikke med damen og trekke ruter dame med avkast av spar konge! En fiffig variant av Morton's Fork.