AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hva forventer du av makkers sperremelding?
NM par gikk av stabelen helga 22. til 24. september på Forus travpark like utenfor Stavanger. Finalen ble arrangert av NBF Rogaland i samarbeid med Paa Forus. 54 par sto på startstreken. De fleste hadde kvalifisert seg via kretsene, mens noen tok vare på siste mulighet og snappet en av de siste plassene som ble delt ut i løpet av bridgefestivalen på Lillehammer i august.
 
De som gjorde det klart best i årets NM-finale, var Boye Brogeland og Christian Bakke fra arrangørkretsen. Landslagsparet sikret et suverent NM-gull med den meget solide scoren 61,72 %. Poengscoren var +969, mens paret som ble nummer to hadde 350 poeng og prosentscoren 54,24. Dette er både en av de største vinnerscorene og en av de største seiersmarginene i NM par gjennom tidene.
 
Asbjørn Kindsbekken og Jan Roger Strømsvåg fra Møre og Romsdal sikret sølvet med en margin på nesten 100 poeng. Kampen om bronsen ble et rotterace av de sjeldne. Kun 13 poeng skilte mellom tredje- og åttendeplassen, og i tillegg fulgte flere par ikke langt bak der igjen. Til slutt var det Terje Lie og Erik Syvertsen fra Vestfold som trakk det lengste strået i kampen om den siste medaljen.
 
Vi skal se nærmere på et spill fra tredje sesjon av finalen. Hva ville du meldt med følgende kort over makkers sperremelding i første hånd utenfor sonen?

 
K 6 3 2
E 5 3
E K kn 4 2
D
 
 
VestNordØstSyd
Du
3 klpass?


Dette kommer selvsagt an på avtaler og stil. Vanligvis bør man ha tilpasning til makkers farge for å melde 3 grand etter ei sperreåpning som dette, rett og slett fordi det kan bli vanskelig å få nok stikk om man ikke kan leve av den fargen.
 
I dette tilfellet hadde syd en grei ruterfarge som kunne gi en del stikk dersom man ikke kunne leve av kløveren, men spørsmålet er om syd har nok til å melde 3 grand. Hva tenker du?
 
Her ser du også nords hånd og meldingsforløpet ved ett av bordene i NM-finalen:

 
10 4
10 2
7 5 3
E K kn 10 6 4
 
 
K 6 3 2
E 5 3
E K kn 4 2
D
 
 
VestNordØstSyd
MarstranderEllingsen
3 klpass3 gr
passpasspass


Som du ser er den gode nyheten at kvaliteten på makkers kløverfarge er meget god. Det vil si at fargen gir seks stikk så lenge den ikke er fordelt verre enn 4–2 hos motparten. I tillegg gir ruteren potensial for mange stikk. Sparutspill var også hakket mer gunstig enn hjerterutspill siden det setter opp et ekstra stikk.
 
Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar 7 ut fra vest?
 
Et ørlite tilleggspoeng er at man kan prøve spar 10 i bordet på utspillet. Man har svært liten tro på at den vil holde stikk, men samtidig skader det ikke å prøve da den uansett ikke vil gjøre annen nytte.
 
Det skulle vise seg at tieren faktisk fikk beholde stikk denne gang da hele spillet så slik ut:

 
10 4
10 2
7 5 3
E K kn 10 6 4
 
E D kn 8 7
9 8 7
9 6
9 7 5
9 5
K D kn 6 4
D 10 8
8 3 2
 
K 6 3 2
E 5 3
E K kn 4 2
D
 

 
Utspillet kan selvsagt diskuteres. Spar dame er nok det mest normale utspillet fra denne beholdninga, men det kan selvsagt bli riktig med liten ut om makker har kongen eller tieren dobbel. Da vil dama ut kunne blokkere fargen om spillefører har 4-kortsfarge.
 
Et annet poeng er at man i parturnering kan vurdere å styre unna sparutspill i spill som dette fordi det kan bli kostbart å gi bort stikk for spar konge. Men det er en hårfin balansegang. Oppsida med sparutspill er at det er der sjansen for beit er størst, mens ulempen er at det i en del tilfeller gir bort et mulig overstikk som kan bli kostbart.
 
Etter å ha vunnet første stikk for spar 10 fortsatte spillefører med en ruter til knekten. Det er ufarlig å ta denne finessen, i og med at spar konge er beskyttet om finessen skulle ryke. I tillegg er det viktig å spille på ruteren før kløveren fordi hånda blir skvist dersom man innkasserer alle kløverstikkene på direkten.
 
Med ruter dame gunstig plassert og fargen fordelt 3–2, ble det hele tretten stikk (1+1+5+6). Det ga rein topp i parfinalen. 3 grand med tolv stikk ga +21 av 26 mulige, mens 3 grand med ti stikk, som man gjerne får med spar dame ut hvis man ikke tør å ta ruterfinessen, ga +13.
 
Nøyaktig en tredjedel av bordene, 9 av 27 bord, meldte 3 grand på spillet, mens resten av salen stoppet i delkontrakt i kløver.
 
Jeg må innrømme at første tanke var å passe makkers 3 kløver, men så kom jeg til å tenke på at det tross alt ville være visse muligheter for 3 grand med en ruterfarge å falle tilbake på. I tillegg tenkte jeg at en større andel av salen kom til å melde utgang. Det viste seg altså ikke å stemme.
 
Enkelte av dem som passet makkers 3 kløver, tok til orde for at nord hadde for gode kort til å sperremelde, nærmere bestemt at fargen faktisk var for god. Dette viser at det er greit å ha gode avtaler om hva man kan forvente av sperreåpninger i ulike posisjoner og soneforhold. Samtidig går frekvensen av sperreåpningene ned om man har strenge regler å forholde seg til.

Av Kristian Barstad Ellingsen 

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger