AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Grunn til å lyve

Hamar Bridgeklubb feiret i helga sitt 80-årsjubilem med både turnering og påfølgende jubileumsmiddag. Tjue par deltok i turneringa, og helt til topps gikk Ellen Margrethe Moldal og Hans Erik Andreassen.

Turneringa ble for øvrig spilt med det nye handikap-systemet som Norsk Bridgeforbund akkurat har innført. Denne turneringsformen bygger på at alle spillere har sitt nasjonale handikap. Når to spillere sammen danner et makkerpar, vil de få gjennomsnittet av de to spillernes handikap.

Kort fortalt innebærer det at det paret som, ut fra handikapet, er forventet å gjøre det best i turneringa, får tildelt det største handikapet i form av et gitt antall minuspoeng per spill. Hvor mye beregnes ut fra handikapet. På samme måte får det paret som er forventet å gjøre det dårligst, tildelt et gitt antall plusspoeng. Tanken er at alle skal kunne konkurrere på like vilkår ut ifra sine forutsetninger.

Tradisjonen tro dukker det opp en del interessante spill i løpet av en hel dag med bridge. Vi skal her se på ett av dem:

E 8
7 6 5
D 7 5 3
E D 9 5
 
VestNordØstSyd
Du
1 hjpass1 sp
pass1 grpass2 sp
passpasspass


Fra østs posisjon ser du motstanderne melde seg opp i 2 spar. Du velger å passe ut, selv om det er litt passivt. Her kan kanskje ei balanseringsdobling være verdt å vurdere? Det bør være lønnlig håp om å finne makker med ei minorfarge på minst fire kort. Da kan det i beste fall være spill for kontrakt egen vei. Men ikke minst kan det tenkes at man klarer å presse motparten opp ett hakk ved å være med.

Vel, nok om det. Nå er det en gang sånn at kontrakten er 2 spar, og din oppgave er å bidra til så mange stikk som mulig i motspillet.

Makker spiller ut ruter ess, og blindemann kommer ned i bordet:

 
D 9 6
E D 9 4 2
kn 9 2
K 8
 
E 8
7 6 5
D 7 5 3
E D 9 5


Hvordan planlegger du motspillet? Hvilken ruter følger du med, og hvorfor?

I norsk standard er dette en styrke-/svakhetsposisjon, og de fleste bruker små kort som styrke. Da er det vel bare å følge med ruter 3 og fortelle makker at du har noe bra i ruter?

Nei, vent nå litt. Her trenger vi å tenke litt lenger. Om du legger din minste ruter, kommer makker høyst sannsynlig til å fortsette med ruter konge og atter en ruter. Da risikerer du at makker aldri får spilt kløver gjennom bordets konge, og kanskje får spillefører kastet sine kløvertapere på godspilte hjerterstikk.

Du bør heller følge med ruter 7, ditt nest høyeste kort i farga. Det er et svakhetskast og indikerer interesse for at makker skal skifte farge. I og med at det ligger ei lang og solid hjerterfarge i bordet, er det nok gode muligheter for at makker finner kløverskiften som du håper på.

Hele spillet så slik ut:

 
D 9 6
E D 9 4 2
kn 9 2
K 8
 
4 3
K 10 8 3
E K 4
7 6 4 3
E 8
7 6 5
D 7 5 3
E D 9 5
 
K kn 10 7 5 2
kn
10 8 6
kn 10 2
 


Denne gang var det fortsatt mulig å beite kontrakten selv om ikke vest skulle skifte til kløver, men det er uansett et instruktivt poeng at du som øst ikke bør legge styrke i ruter i første stikk når du så åpenbart ønsker kløverskift.

Det er betimelig å reflektere over hvilket budskap som ligger i et styrkekast. Ved å spille et lite kort (om du bruker små kort som styrke), gir du makker ei oppfordring om å fortsette i sorten.

Men det er ikke dermed sagt at du i et hvert tilfelle skal legge et styrkekast selv om du har topphonnør i utspillsfarga. I ukas spill så vi altså et eksempel på at det kan lønne seg å lyve litt. Selv om du har en topphonnør i makkers utspillsfarge, kan det nemlig finnes en bedre skift.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger