AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Får du hjem 3 grand?
Denne ukas spill er hentet fra Høstsingelen i Sortland Bridgeklubb. Hvordan planlegger du spilleføringa i 3 grand etter ruter dame ut fra vest?

 
K 10 6 2
3
K 9 6 2
E K 5 4
 
 
E 5 4
E D kn 9 6
7 4
kn 6 2
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 hj
pass1 sppass1 gr
pass3 grpasspass
pass
 
Du har fem sikre stikk (2+1+0+2) og muligheter for ekstra stikk i samtlige farger. Selv om du gjerne ønsker flest mulig spilleføringer selv, ville det denne gang vært en fordel å ha spilleføringa på makkers hånd for å beskytte ruteren i utspillet. Imidlertid var det en helt naturlig sekvens som førte fram til 3 grand, og det er uansett for seint å gjøre noe med det nå. Nå gjelder det å få mest mulig ut av spilleføringa.
 
Det har neppe noe for seg å dekke ruter dame. Man kan i alle fall utsette å bruke ruter konge inntil videre. Motparten bruker små kort som styrke, og øst følger med femmeren på utspillet. Vest fortsetter så med ruter knekt. Hva nå?
 
Det er ikke helt godt å si hva som er beste plan nå. I teorien kan utspillet være fra dame-knekt-tre. I så fall er det best å dekke. Hvis ikke kan vest spille nok en ruter som gjør at øst kan hente to stikk til i fargen for esset og tieren. Om motparten henter de fire første stikkene i ruter, skal det svært mye til for å vinne kontrakten i og med at ingen av fargene er tette og man ikke har råd til å gi bort ett eneste stikk til.
 
Jeg var en av dem som fikk prøve seg i 3 grand, og jeg valgte å legge liten ruter også på den andre runden fargen ble spilt, og sannelig måtte øst på med esset. Dermed var kongen godspilt. Øst fortsatte med liten hjerter. Hva nå?
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
K 10 6 2
3
K 9 6 2
E K 5 4
 
kn 9 3
K 8 7 4
D kn 10 8 3
10
D 8 7
10 5 2
E 5
D 9 8 7 3
 
E 5 4
E D kn 9 6
7 4
kn 6 2
 


I og med at ruteren var fordelt 5-2 med lengden i vest, var sjansen størst for hjerterlengden i øst. Med denne begrunnelsen valgte jeg å ta dyppvannskutten i hjerter med nieren. Selv om ikke kartet stemte helt med terrenget når det kom til hvem av motstanderne som var lengst i hjerter, gikk det fint. Vest stakk med kongen, og fortsatte i hjerter. Tieren kom på, og nok en hjerterrunde avslørte at fargen satt rundt.
 
Med ruter konge godspilt og tre ekstra langfargestikk i hjerter var jeg i havn med prosjektet. Ni stikk var sikret, og i og med at motparten hadde fått tre stikk, betød det samtidig at jeg kunne hente alle de resterende stikkene bortsett fra ett. I situasjoner som dette er det vel verdt å undersøke skvismulighetene. Med trusselkort i alle fargene var det grunn til å se om noen av motstanderne fikk svette litt ekstra.
 
Det ble spilt til sammen fire hjerterrunder med avkast av to kløver og én spar fra bordet. Deretter fulgte de to toppstikkene i kløver (vest saket en ruter på kløverrunde nummer to etter å ha fulgt med tieren på den første) og ruter konge med avkast av en spar fra hånda (øst kastet en kløver). Så var det på tide å gå inn på hånda på spar ess for å innkassere det siste hjerterstikket.
 
Her er posisjonen idet begge motspillerne måtte kapitulere:
 
 
K 10
-
9
-
 
kn 9
-
10
-
D 8
-
-
D
 
5
6
-
kn
 


Når hjerter 6 spilles fra spilleførers hånd, har ikke vest annet valg enn å oppgi sparholdet siden hun vet hun er alene om å holde ruteren. Men det er egentlig bare en utsettelse av det uunngåelige i og med at sparholdet med det blir isolert til øst. Fra blindemann saker spillefører ruter 9, som har utspilt sin rolle idet vest er blitt tvunget til å holde fargen. Øst kan i sin tur velge mellom pest og kolera. Sakes kløver dame, vil spilleførers knekt bli god, og sakes sparen, vil bordets spar 10 sikre overstikket.
 
Merk viktigheten av ikke å innkassere den siste hjerteren før man har fått hentet ess-konge i kløver og ruter konge i bordet fordi bordet da blir skvist.
 
Ti stikk ga rein topp, men faktisk var ikke overstikket verdt mer enn ett poeng da kun én annen spillefører hadde fått hjem 3 grand. Uansett har jo en tosidig skvis noe eksotisk ved seg.
 
Blant de 24 spillerne som deltok i singelturneringa var det til slutt ringreven Rolf Jostein Lehn som trakk det lengste strået med den solide scoren 63,8 %, et hestehode foran bridgeskribenten i salen, som uansett var fornøyd med å sørge for et spill som kunne brukes i denne spalten.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger