AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hvordan få tak i det niende stikket?
Ukens spill stammer fra Nyttårscupen på Jessheim i starten av januar. Anne Birgitte Fossum satt syd og ble spillefører i 3 grand etter at vest hadde meldt inn 1 hjerter. Utspillet var hjerter knekt som gikk via dama i øst til din konge. Hvilke muligheter ser du?

 
E kn 7 6
7 6 5 4
K 6 2
E 7
 
 
10 9 5
K 9
E kn 3
K D 9 4 2
 
 
VestNordØstSyd
LarsAnne Bi.
EideFossum
pass1 kl
1 hjdbl1)pass1 sp
pass2 hj2)pass2 gr
pass3 grpasspass
pass
1) Negativ dobling, lover fire spar
2) Spørsmål etter hjerterstopper


Anne Birgitte startet med kløver til esset og ny kløver til kongen på hånda. Da kom det for en dag at farga var fordelt 5-1 hos motstanderne med lengden i øst. Dermed var det ikke noen ekstrastikk å hente der, og det var tid for å skifte fot. Vest saket forøvrig ruter 7.
 
Spillefører gikk over på sparen. Spar 10 ble dekket av dama før esset vant stikket. Ny spar til nieren fikk Anne Birgitte beholde for. Når øst ikke har det travelt med å stikke sparen, kan det tyde på at han ikke har mer hjerter. Om han hadde hatt det ville det vært naturlig å stikke andre sparrunde for så å returnere hjerter til makker som da kunne tatt beita ved å forsyne seg med fire hjerterstikk.
 
Spillefører har dermed dannet seg et rimelig godt bilde av hvordan kortene sitter. Vest er markert med singel kløver, to eller tre spar og trolig eksakt 6-korts hjerter. Spillefører har åtte stikk å hente. Om øst har ruter dame kan man enkelt få det niende ved å ta finessen i ruter. Da blir det imidlertid beit om vest har dama.

Anne Birgitte tok for kløver dame. Da vest kastet en stående hjerter, ble mistanken om at han hadde dama i ruter styrket. Ruter til kongen fulgte før vest ble spilt inn i hjerter i denne posisjonen:


 
kn 7
7 6
6 2
-
 
-
E 10 8 3
D 10
-
K 8
-
9 8
kn 10
 
5
9
E kn
9 4
 


Han kunne ta fire hjerterstikk før han måtte avslutte med ruter opp i saksa og gi spillefører det niende stikket for ruter knekt. Anne Birgitte Fossum kunne dermed notere vunnet utgang etter ei fin spilleføring. Ved 24 bord var kontrakten 3 grand, men det var kun fem av spilleførerne som vant kontrakten.
 
Forutsatt at vest ikke har spar igjen, vil den aktuelle spilleplanen alltid fungere, uavhengig av hvem som har ruter dame. Men når man først vinner en kontrakt på et innspill, er det jo aller mest stas når det ikke hadde fungert å ta finessen.
 
Hele spillet så slik ut:

 
E kn 7 6
7 6 5 4
K 6 2
E 7
 
D 2
E kn 10 8 3 2
D 10 7 5
3
K 8 4 3
D
9 8 4
kn 10 8 6 5
 
10 9 5
K 9
E kn 3
K D 9 4 2
 

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger