AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
God og uventet lasjering

 Denne uken skal vi ta et tilbakeblikk på World Bridge Games (Bridge-OL) som ble spilt i den polske byen Wroclaw i september i fjor. Høydepunktet sett med norske øyne var damelagets femteplass (utslått i kvartfinalen).

Spillet vi skal se på, stammer imidlertid fra parturneringa for veteraner. De to norske parene som kvalifiserte seg for finalen, var Peter Marstrander – Rune Brendeford Anderssen og Tor Bakke – Helge Hantveit. Det førstnevnte paret var med og kjempet om medaljer, men måtte til slutt ta til takke med den litt sure fjerdeplassen. Tor og Helge endte på ellevteplass i finalefeltet som telte 18 par.

I finalens aller siste spill møtte Tor og Helge det polske paret Romanski – Kowalski, som for øvrig endte på femteplass. Romanski ble spillefører i 3 grand i vest etter å ha vist en 18-19-grand med 4-korts hjerter. Vi kaster like godt et blikk på alle fire hendene med en gang. Kan du se for deg at det blir beit i kontrakten med liten ruter ut fra nord?

 
K 5 3
kn 8 4 3
E kn 5 4
10 9
 
E kn 2
E K 10 7
D 9 6 3
E 7
10 8 6
9 5
K 8 7
K kn 8 6 3
 
D 9 7 4
D 6 2
10 2
D 5 4 2
 


Det ser unektelig ut til at spillefører må få tak i fire kløverstikk, to i ruter, to i hjerter og ett i spar. Slik skulle det ikke gå for polakken, noe nordmennene bidro til med godt motspill.

Ruter 4 ut fra Tor gikk via liten i bordet og tieren fra Helge, før spillefører vant stikket med dama på hånda. Fortsettelsen var kløver ess og en ny kløver til knekten. Helge lasjerte i tempo, og da han i neste stikk fulgte farge på kløver konge, regnet spillefører med fem stikk i farga. Spillefører var imidlertid uforsiktig da han kasta en spar på kløver konge. Nord kasta styrke i spar, og Kowalski, som var blindemann, spurte humoristisk: «Where is the queen of clubs?»


Etter at spillefører hadde saka en spar, var det ikke lenger trygt å slippe syd inn fordi et gjennomspill i spar ville medføre bare ett hold i farga. Spillefører gikk over til å spille på hjerteren. Nieren fra bordet dekket Helge med dama, før spillefører stakk med kongen. En ruter mot kongen i bordet fulgte. Tor stakk med esset og spilte ny ruter.

Inne på ruter konge i bordet spilte spillefører en hjerter til tieren og nords knekt. Nord kunne innkassere det godspilte ruterstikket før han fortsatte med spar konge. Spillefører stakk og tok for hjerter ess, men kunne så ikke få tak i flere stikk. Helge fikk de to siste stikkene for de svarte damene, og kunne fornøyd notere ei beit.

Hvis spillefører leser sitsen, kan kontrakten vinnes selv etter at han saket en spar fra hånda. Om han spiller en spar til knekten siste gang han er inne i bordet, vil nord etter hvert bli sluttspilt. Nord kan i første omgang ta for ruter knekt for så å fri seg i spar. Med tre kort igjen blir nord innspilt og må gi spillefører et ekstra hjerterstikk i følgende posisjon:

 
-
kn 8 4
-
-
 
-
E 10 7
-
-
10
5
-
kn
 
D
2
-
D
 


En god og uventet lasjering fra Helge kombinert med litt uforsiktighet fra spilleførers side, gjorde at nordmennene fikk et meget godt resultat på det siste spillet i World Bridge Games 2016. Dette spillet viser at den minste uforsiktighet fra spillefører kan bli skjebnesvanger. Samtidig ser vi at man som motspillere kan skape illusjoner som bidrar til at spillefører legger feller for seg selv.

Takk til Tor Bakke som rapporterte om spillet. 
Om du har et interessant spill du vil dele med BINs lesere, send det gjerne til kristian.ellingsen@hotmail.com

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger