AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norske juniorer i aksjon i Lyon
For ei drøy uke siden ble VM i franske Lyon avsluttet. Dessverre var ikke Norge kvalifisert verken i åpen klasse, dameklassen eller veteranklassen. Likevel var nordmenn med å sette sitt preg på mesterskapet.

Geir Helgemo og Tor Helness stilte som vanlig for Monaco, men laget hadde ikke sin beste turnering og måtte se seg utslått før sluttspillet. GeO Tislevoll overbeviste imidlertid sammen med resten av laget fra New Zealand. De kom helt til semifinalen, men der ble imidlertid Frankrike flere numre for store. Til slutt endte New Zealand på en sterk fjerdeplass.
 
Det var ikke bare de «voksne» som var samlet for å kjempe om stikk i Lyon. Parallelt ble også åpent Junior-VM arrangert i samme by. Dette er et mesterskap som er åpent for spillere under 26 år fra hele verden. Norge stilte med fire spillere i U16-klassen, mens Christian Bakke deltok i U26-klassen.
 
Det følgende spillet dukket opp i den fjerde runden av lagturneringa. Ida Marie Øberg (15) ble spillefører i den litt hardmeldte kontrakten 3 grand i vest etter at syd hadde innledet med en sparåpning og makker Marius D. Austad (14) balanserte med 2 hjerter. Hva er din plan med spar dame ut fra nord? 

K 10 4 3
6 5
K D 6
K kn 9 5
8
K D kn 8 7 4
E kn 4
10 7 2
 
VestNordØstSyd
ØbergAustad
1 sp
passpass2 hjpass
2 grpass3 grpass
passpass


En av de mest åpenbare farene som truer i dette spillet, er at nord-syd får tak i mange sparstikk i tillegg til de tre essene.
 
Ida så faren som truet, og dukket elegant utspillet. Med den aktuelle sitsen fantes det ingen vei til beit da hele spillet så slik ut:

 
D kn 7
10 9 2
9 5 2
D 8 6 4
 
K 10 4 3
6 5
K D 6
K kn 9 5
8
K D kn 8 7 4
E kn 4
10 7 2
 
E 9 6 5 2
E 3
10 8 7 3
E 3
 


Aktuelt fortsatte nord med spar knekt som gikk til spilleførers konge. Ida gikk direkte på hjerteren, og syd kom inn på esset. Han fortsatte med en liten spar. Ida stakk med tieren og kunne så kreve ti stikk (2+5+3+0) da hjerteren satt 3-2 hos motparten.
 
Om spillefører stikker spar dame i første stikk, blir resultatet et helt annet! Da er forsvarets vei til to beit åpnet. I praksis går spillefører også da direkte på hjerteren. Syd vinner med esset og fortsetter sparangrepet gjennom spilleførers ugarderte tier. Nord tar to stikk for knekt-sju i spar før han spiller kløver til makkers ess. Syd kan fullføre motspillet ved å innkassere ytterligere to sparstikk.
 
På det andre bordet satt Christian Fredrik Johnsen (13) og Sofie G. Sjødal (15) mot 4 hjerter på østs hånd. Da det er én taper i hjerter og én i spar, må spillefører unngå to tapere i kløver for å vinne kontrakten.
 
Aktuelt spilte Christian Fredrik Johnsen ut kløver ess og ny kløver. Nå var det kritisk for spillefører å gjøre rett, og det bør vel ikke være så vanskelig?
 
Det er svært liten sjanse for at utspillet er fra ess-dame. Dermed må beste sjanse være at syd har esset dobbel i kløver, og dessuten de to andre uteværende essene. Da kommer ikke nord inn for å hente stikk for kløver dame, og spillefører kan godspille spar konge til avkast av den siste kløveren.
 
Spillefører la imidlertid liten kløver i stikk to. Da vant Sofie med dama, før en kløver til stjeling fulgte. Christian Fredrik måtte også få for sine to resterende ess. Dermed ble det to beit og elleve IMP til det norske laget.
 
Norges U16-lag var hele tida med i kampen om å avansere til sluttspill, men et stortap i nest siste kamp gjorde at de endte to plasser bak den viktige åttendeplassen. Det var likevel et par resultater å glede seg over. I Board-a-match-turneringa endte det norske laget på fjerdeplass, mens Sofie og Christian Fredrik ble nummer 11 av 78 par i parturneringa.
 
Christian Bakke stilte denne gangen med engelsk makker og lagkamerater fra Argentina. Han kom hjem med to VM-medaljer etter bronse i lagturneringa og sølv i Board-a-match.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger