AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finner du beita?
23. til 28. august arrangerte European Bridge League (EBL) nettbasert VM-kvalifisering på den etter hvert hyppig benyttede plattformen Realbridge. VM arrangeres annethvert år, og vanligvis gjelder EM som kvalifisering for verdensmesterskapet. Imidlertid har Covid-19-pandemien satt en stopper for det planlagte europamesterskapet på Madeira både i 2020 og 2021. Nå håper man å kunne gjennomføre VM i månedsskiftet mars/april neste år, men hvilke nasjoner skulle få delta?
 
Uten noe europamesterskap som grunnlag for å avgjøre dette, besluttet EBL å gjennomføre ei online kvalifisering. Norge stilte med lag i alle de fire klassene åpen, damer, veteran og mix.
 
De åtte beste nasjonene i hver klasse ville kvalifisere seg for VM (ni hvis Italia var blant de ni beste siden Italia vil ha friplass i VM som vertsnasjon).
 
Norge fikk en meget god start i åpen klasse, og lå innenfor topp tre gjennom første halvdel av kvalifiseringa. En litt tyngre periode midtveis sendte laget litt nedover på resultatlista, men de lå hele tida innenfor topp åtte, og endte til slutt på nettopp åttendeplass. Dermed er Norge klare for VM i åpen klasse. På laget spilte Geir Helgemo, Tor Helness, Allan Livgård, Terje Aa, Christian Bakke og Tor Eivind Grude. Tolle Stabell er lagets kaptein.
 
I veteranklassen fikk Norge en tyngre start, og lå helt sist etter seks av 23 runder. Heldigvis spilte laget seg opp utover i turneringa. Da siste kort var lagt, sto tallet syv framfor Norge på resultatlista, og dermed var også de norske veteranene klare for VM. Spillerne på laget var Sverre Johnsen (spillende kaptein), Åsmund Stokkeland, Arve Farstad, Jan Mikkelsen, Odd A. Frydenberg og Lars Erik Eide.
 
Det norske damelaget med Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Bodil Nyheim Øigarden, Liv Marit Grude og kaptein Anne-Lill Hellemann var godt med i kampen om VM-billett gjennom hele turneringa, men endte til slutt på den sure niendeplassen, ett drøyt vinnerpoeng fra topp åtte. Imidlertid er det håp om VM-deltagelse likevel da Norge står øverst på reservelista.
 
I mix-klassen leverte det norske laget ikke varene denne gangen, og endte på en skuffende 17. plass, langt bak VM-plassene. På laget spilte Kristian Barstad Ellingsen (spillende kaptein), Astrid Steen Lybæk, Marian Grude, Lars Arthur Johansen, Gunn Helness og Fredrik Helness.
 
Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp i mix-klassen, nærmere bestemt i runde åtte da Norge spilte mot England. Hva ville du spilt ut fra vests hånd mot 4 spar?

E kn 9
E D 7 4 3
D 8 7
6 3
 
VestNordØstSyd
Du
passpass
1 hj1)dbl2)2 hjpass
passdbl3)pass2 sp
pass4 sppasspass
pass
1) Minst 5-korts hjerter
2) Opplysende dobling
3) Opplysende dobling, ekstra styrke
 
Det er kanskje ikke noe klinkende klart utspill som peker seg ut, siden du ikke har vært så heldig å få utdelt noen sekvens. Meldingsforløpet tyder på at spillefører ikke har noe særlig å rutte med. Det øker i så fall muligheten for to trumfstikk. I tillegg er det forhåpninger om (minst) ett hjerterstikk. Men kanskje må det et minorstikk til for å beite kontrakten. Har du landet på valg av utspill?

La oss si du velger hjerter ess. Følgende blindemann kommer til syne:
 
 
K D 7 5
8
E K 10
E K D 9 5
 
E kn 9
E D 7 4 3
D 8 7
6 3


Vi kan med andre ord si at nord hadde dekning for meldingene sine. Makker følger med sekseren og spillefører med femmeren. Hvordan planlegger du motspillet videre for å kunne få beit i kontrakten, som jo er det du må gå etter når det spilles lagkamp?

Hele spillet:

 
K D 7 5
8
E K 10
E K D 9 5
 
E kn 9
E D 7 4 3
D 8 7
6 3
10 4
K 10 6 2
kn 6 5 4
kn 8 4
 
8 6 3 2
kn 9 5
9 3 2
10 7 2
 
 
For å beite kontrakten kan det se ut som det må skiftes ruter i stikk to slik at forsvaret får satt opp et ruterstikk før spillefører får saket sin rutertaper på kløveren. I og med at syd er ribbet for inntak, må vest få to trumfstikk.
 
Med ruterskift blir det beit, men det finnes også en annen måte å beite kontrakten på. Kan du se den?
 
Vest kan fortsette med hjerter i andre stikk. Spillefører kan ikke gjøre annet enn å trumfe. Det virker som en naturlig fortsettelse å spille spar konge. Nå må du være på høyden som vest! Skal det bli beit i kontrakten, må sparen lasjeres.
 
Om du stikker og spiller ny hjerter, kan spillefører trumfe, ta for spar konge og spille kløver fra toppen. Du kan stjele den tredje kløverrunden, men får ikke hentet noe hjerterstikk siden spillefører nå er tom for hjerter på hånda også. Håndas rutertaper kan kastes på kløver, og det blir ikke mer enn to trumfstikk og ett hjerterstikk på motspillerne.
 
For å holde liv i håpet om beit må altså spar konge lasjeres. Spillefører kan ikke spille mer trumf nå, siden du da kan ta ut bordets siste trumf og hente beita med et hjerterstikk. Dermed må spillefører kontre med å spille tre runder kløver. Den siste av dem har du anledning til å trumfe. Men det må du ikke gjøre! Da er nemlig spillefører ovenpå igjen.
 
Du må heller sake ett rødt kort. Spillefører har fortsatt behov for å få saket sin hjertertaper, og fortsetter med en fjerde runde kløver. Nå kan din makker stjele med spar 10. Deretter kan makker fortsette i ruter, som låser spillefører i bordet. Forsvaret må få to stikk til, enten et ruterstikk eller et trumfstikk ekstra, i tillegg til spar ess etter å ha lagt ned en solid innsats i motspillet.
 
Norge måtte notere 6 IMP ut etter å ha spilt ut kløver mot 4 spar. Spillefører stakk med esset og fortsatte med spar konge. Nå var det for seint både å skifte ruter og hjerter. Ved det andre bordet stoppet Norge i 3 spar. 13 av 20 bord vant utgang, mens seks av bordene gikk beit.
 
I tillegg til at spillet inneholder interessante motspillspoeng, er det også interessant meldemessig. Nord har ei så spillesterk hånd at det bør meldes utgang når makker melder spar. Som vi så kan utgang i spar stå selv mot ingenting hos makker (aktuelt om motparten ikke finner motspillet). Så lite som knekten i spar eller ett ekstra kort i farga kan også gjøre at kontrakten er urokkelig.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger