AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Nicolai (10) i sjanserik storeslem

3. og 4. februar ble andre og avgjørende helg av seriemesterskapets (SM) 3. og 4. divisjon spilt rundt omkring i hele landet. Det er gledelig at mange av våre yngste spillere er blant deltagerne i SM.

I 4. divisjonspulja som ble spilt i Tromsø, deltok hele seks spillere under 15 år. En av dem var Nicolai Heiberg-Evenstad (10). Sammen med makker Christian Heiberg meldte han seg opp i storeslem på dette spillet:

 
E kn 5 3 2
10
D 5 4 3
E kn 9
 
 
-
E K kn 7
E K kn 10 2
K 10 8 6
 
 
VestNordØstSyd
C. HeibergN. Heiberg-Evenstad
1 sppass2 ru
pass3 rupass4 gr1)
pass5 sp2)pass5 gr3)
pass6 rupass7 ru
passpasspass
1) Spørsmål etter ess
2) To av fem ess med trumfdama
3) Storeslemsinvitt (bekrefter alle essene)


Selv om Nicolai ikke fikk noen oppmuntrende melding på 5 grand, valgte han å ta sjansen på storeslem. Kontrakten var litt hardmeldt, men samtidig sjanserik.

Hvordan vil du planlegge spilleføringa i 7 ruter når vest spiller ut ruter 9, og øst følger med ruter 6?

Du har ti sikre stikk (1+2+5+2). Det er flere sjanser til å få tak i ekstrastikkene du trenger. Finessemuligheter finnes både i hjerter og kløver. Men i og med at du spiller storeslem, er det altså ikke rom for å gi bort ett eneste stikk!

En annen mulighet er å ta for ess–konge i hjerter og kaste en kløver hos blindemann. Deretter kan det stjeles både hjerter og kløver i bordet etter at man har tatt for ess–konge i kløver. Imidlertid har du såpass mange kort du trenger å stjele, at du må gå i gang med dette uten at motpartens trumf er trukket ut.

Mens du tenker på hvilken spilleplan du vil velge, kan vi ta en titt på hvordan Nicolai aktuelt spilte ved bordet.

Han fikk hjerter ut til tieren i bordet. Dermed var ett ekstrastikk sikret allerede, men det manglet fortsatt to stikk før kontrakten var i hus. Nicolai gikk direkte på trumfen. Vest var fri andre gang, og dermed måtte det en tredje runde til for å ta ut motpartens siste trumf. Nicolai spilte så på kløverfinessen, og valgte riktig da han satset på dama i vest. Dermed kunne han fornøyd notere vunnet storeslem og 2140 på bok. Det ble meldt 7 ruter ved tre av tolv bord, og ved alle disse ble kontrakten vunnet.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk hjem kontrakten, forteller Nicolai.

Hele spillet så slik ut:

 
E kn 5 3 2
10
D 5 4 3
E kn 9
 
D 10 8 6 4
D 6 4 3
9
D 7 2
K 9 7
9 8 5 2
8 7 6
5 4 3
 
-
E K kn 7
E K kn 10 2
K 10 8 6
 


Vi går tilbake til oppgaven i starten av spalten, nemlig 7 ruter med trumfutspill fra vest. Om du planlegger å stjele syds tapere hos blindemann, har du strengt tatt ikke råd til å ta en trumfrunde til. På syds hånd er det to tapere i hjerter og to i kløver, totalt fire. Den ene av disse kan kastes på spar ess, mens du i verste fall trenger resten av trumfene i bordet til å trumfe de tre siste taperne.

Den nevnte planen med å ta for esskonge i hjerter med kløveravkast i bordet, fulgt av kløver ess, kløver konge og ny kløver til stjeling, fungerer aktuelt fint når kløveren sitter 33. Dermed er den trettende kløveren godspilt, og man trenger bare stjele en hjerter før siste trumfen tas ut. Denne planen kan også fungere med 42-sits i kløver, men da blir man avhengig av at ikke øst på noe tidspunkt er i stand til å stjele over bordet.

Hvilken plan valgte du? Og har du funnet ut hva som gir best odds? Legg gjerne igjen ditt forslag i kommentarfeltet under.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Jo-Gaute Dato: 9.2.2018
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Ruter ut til ess. AK hjerter med kløveravkast, hjerter til lav stjeling. Hjemme hvis dama faller. Hvis ikke, AK kløver og kløver til stjeling (hvis dama ikke har dukket opp) med ruterdame. Hjemme hvis kløver 3-3. Hvis ikke, spar til stjeling, hjerter til stjeling, hjemme hvis hjerter 4-4 og den som ikke fulgte kløver ikke har igjen trumf. Hvis ikke....bet.....
 
Navn: Kristian Dato: 8.2.2018
E-post: kriksti@gmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Dette handler vel mye om å kombinere muligheter. Tenker vi lar utspillet gå til hånda og tar for begge honnørene i kløver. Når dama ikke faller tar vi to høye hjerter og kaster kløver i bordet før vi røffer en kløver høyt. Her sitter kløvern 3-3 og vi er i praksis hjemme. Hvis kløvern ikke løser seg så kaster vi en kløver på spar ess, røffer en spar, røff hjerter. Da er vi hjemme med Dxx i hjerter på en av hendene. I motsatt fall må hjertern sitte 4-4 og vi krysser resten.