AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Lønnsom lasjering
Nordisk mesterskap for U16-par ble spilt i Varberg, Sverige langfredag og påskeaften med tolv par på startstreken. Helt til topps gikk Christian Fredrik Johnsen fra Målselv Bridgeklubb og Magnus Sætre fra Lyngseidet Bridgeklubb. De to nordnorske guttene kunne juble etter en meget spennende avslutning hvor de spurtet godt og passerte svenskene Markus Bertheau og Andreas Abragi. Den siste pallplassen gikk til det danske brødreparet Aron og Daniel Tylvad.
 
Vi skal se på et av spillene som dukket opp i mestrenes internoppgjør mot Marius Dalemark Austad og Thomas Tøsse. Magnus Sætre ble spillefører i 3 grand på syds hånd:

 
10 9 2
E D kn
K D kn 6
K 7 2
 
 
E 6
8 5 2
10 8 7 2
E D 9 8
 
 
VestNordØstSyd
AustadJohnsenTøsseSætre
1 spdblpass1 gr
pass2 grpass3 gr
passpasspass


Utspillet fra vest er spar konge. Hvilke tanker gjør du deg om spillet?
 
Det er helt klart at det ikke ser spesielt lyst ut. Med 10 hp på hånda og 16 i bordet betyr det at motstanderne ikke disponerer mer enn 14 hp til sammen. Dermed er det svært sannsynlig at vest har ruter ess. I så fall vil han ha inntak til å hente sparstikkene som blir satt opp i utspillet.
 
Selv om kløveren skulle gi fire stikk og hjerter konge være riktig plassert, kan ikke spillefører hente mer enn åtte stikk utenom ruterfarga.
 
Skal man over hodet ha sjanse til å få hjem kontrakten, bør utspillet lasjeres. Den eneste varianten som kan gi hjemgang, er at øst har ruter ess og samtidig ikke mer enn dobbel spar. Det har da skjedd før at ei åpning på 1-trinnet har inneholdt bare 10 hp, så helt umulig er det ikke.
 
Denne gangen var det da også nettopp sånn. Hele spillet så slik ut:   

 
10 9 2
E D kn
K D kn 6
K 7 2
 
K D kn 5 4 3
K 4 3
4
kn 10 6
8 7
10 9 7 6
E 9 5 3
5 4 3
 
E 6
8 5 2
10 8 7 2
E D 9 8
 


Magnus lasjerte utspillet, før Marius fortsatte med nok en høy spar, som gikk til esset. Magnus lukket øynene og spilte en ruter. Sannelig var det øst som kom inn på esset. Nå gjensto det bare å se om han hadde mer spar å spille. Da Thomas gikk i tenkeboksen, så det med ett lyst ut.
 
Han fortsatte med kløver. Nå kunne Magnus lese spillet som ei åpen bok. Vest måtte jo ha hjerter konge, så hjerterfinessen kunne trygt tas to ganger. Da kløveren også satt pent, ble det hele elleve stikk. Det ga +4 og delt topp i protokollen. 3 grand med to overstikk ble kopiert av det siste norske paret som deltok, Kaja Brekke og Are Landsvik, med førstnevnte som spillefører.
 
Lasjering er en teknikk du får nytte av titt og ofte, både i spilleføring og motspill. I ukas spill var lasjeringa avgjørende for resultatet. Da bordet kom ned, så det altså ikke lyst ut, men det gjaldt som alltid ikke å gi opp, men heller sette seg i en best mulig posisjon. I det lange løp vil du få belønning for den slags!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Kristian B. Ellingsen Dato: 9.4.2018
E-post: kristian.ellingsen@hotmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Det skal sies at det finnes en alternativ variant som går ut på å stikke første sparen for å satse på at farga er blokkert (knekten dobbel hos øst).
Uansett var det riktig vurdert av Magnus ved bordet. :)