AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
De norske damene til topps i Neighbour Challenge
Første helga i mai inviterte Nederland til firenasjonersturneringa Neighbour Challenge i Utrecht. I tillegg til vertsnasjonen stilte Tyskland, Danmark og Norge med ett lag i åpen klasse og ett i dameklassen, og det ble spilt dobbel serie.
 
I åpen klasse var det årets seriemestere Siv Thoresen, Tolle Stabell, Jo-Arne Ovesen og Sam Inge Høyland som skulle forsvare de norske fargene. I dameklassen stilte Norge med to av de VM-uttatte parene, nærmere bestemt Marianne Harding–Ann-Karin Fuglestad og Liv Marit Grude–Bodil Nyheim Øigarden.
 
Det norske laget i åpen klasse endte sist av de fire lagene etter at de blant annet gikk på stortap i begge oppgjørene mot Tyskland. Laget innkasserte knapt 45 vinnerpoeng på seks kamper. Nederland vant denne klassen med en samlet VP-score på drøyt 80.
 
I dameklassen var det temmelig jevnt før siste runde. Mellom første- og fjerdeplassen skilte det tolv vinnerpoeng. Norge lå dårligst an før den siste og avgjørende kampen mot lederlaget Nederland.
 
Der ble det imidlertid spill mot ett mål, og etter 14 spill var IMP-scoren hele 75–8 i norsk favør! Det var nok til å få med seg alle vinnerpoengene og passere vertsnasjonen med god margin. Da Danmark og Tyskland spilte uavgjort i den andre kampen, innebar det at Norge avanserte fra siste- til førsteplass i løpet av bare én runde! Et fint resultat å ta med seg videre i VM-forberedelsene.
 
Vi skal ta en nærmere titt på et av spillene som dukket opp i første kamp. Hvordan vurderer du denne hånda etter at makker har åpnet med 1 kløver, du har svart 1 hjerter og makker har gjenmeldt 1 spar?

 
K
D 7 3 2
9 3 2
E K 9 6 4
 


Har du gode nok kort til å kreve til utgang, eller nøyer du deg med en invitt?
 
Det er lite fristende å melde grand med tre små ruter, så uansett hva du velger, bør du få sagt fra til makker om at du har kløverstøtte. For det første kan det være at dere skal i kløverkontrakt heller enn i grand. For det andre er det slik at det kan være grunn til å få en eventuell grandkontrakt på makkers hånd slik at ruterhonnøren(e) er beskyttet.
 
Bodil Nyheim Øigarden og Liv Marit Grude meldte seg fram til toppkontrakten 6 kløver på følgende måte:

 
K
D 7 3 2
9 3 2
E K 9 6 4
 
 
E kn 10 3
E
E kn 6
8 7 5 3 2
 
 
VestNordØstSyd
ØigardenGrude
pass1 kl1)
pass1 ru2)pass1 sp3)
pass2 ru4)pass2 gr
pass3 klpass3 ru5)
pass3 grpass4 kl
pass4 sp6)pass6 kl
passpasspass
1) Minst 3-korts kløver
2) Minst 4-korts hjerter
3) 4-korts spar, maks dobbel hjerter
4) Kunstig utgangskrav
5) Verdier
6) Cuebid
 
I spill som dette blir det meste avgjort i meldingsforløpet. Liv Marit hadde riktignok tynn kløverfarge, men kortene vokste veldig da makker støttet kløveren. Essverdiene i sidefargene, singleton hjerter og den solide sparfarga bidro til at det var grunn til å få tro på slem. Etter å ha fått 4 spar over 4 kløver hadde Liv Marit et relativt godt bilde av makkers hånd. At Bodil hadde kontroll i spar, var en fordel, og at hun manglet kontroller i begge de røde fargene, kunne ikke bety annet enn at hun måtte ha god kløver.
 
Da trumfen oppførte seg, var spilleføringa en formalitet, og det ble tolv enkle stikk i lilleslemmen. Hele spillet så slik ut:
 
 
K
D 7 3 2
9 3 2
E K 9 6 4
 
8 7 5 4
K 5 4
K 8 7 5 4
kn
D 9 6 2
kn 10 9 8 6
D 10
D 10
 
E kn 10 3
E
E kn 6
8 7 5 3 2
 

 
Etter å ha trukket ut trumfen tar man for spar konge og spiller seg inn på hånda for å kaste en rutertaper i bordet på spar ess. Alt motparten får er ett ruterstikk. I bordet kan man stjele håndas tre gjenværende tapere i spar og ruter.
 
Selv med 3–0-sits i trumf finnes det en mulighet for å vinne kontrakten. Da blir man avhengig av å få kastet to rutere i bordet på spar uten å gi bort stikk for spar dame.
 
1370 på bok ga 12 IMP til de norske damene da nederlenderne stoppet i 3 grand ved det andre bordet. 6 kløver ble meldt kun ved to av de åtte bordene, begge klassene sett under ett.
 
Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger