AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Progressiv skvis

Det er stadig noen interessante spill på klubbkveldene i Bergen Akademiske BK. Her er et spill der Tor Bakke spilte 4 hjerter med 12 stikk etter en progressiv (trippel) skvis:


 
E K
K D 10 8 6 4 2
K 2
kn 3
 
kn 4 3
E 9 7 5
D 9 8 7
10 2
D 8 7 6 5
-
E kn 6 4
D 9 8 7
 
10 9 2
kn 3
10 5 3
E K 6 5 4
 
 
VestNordØstSyd
1 hj1 sp1 gr
pass4 hjpasspass
pass


Utspillet var en liten kløver som ble stukket med esset. Hjerter ble spilt, som vest stakk med esset andre gang og vred til spar. En del hjerterstikk ble innkassert, og stillingen var:


 
K
4 2
K 2
kn
 
kn
-
D 9 8 7
10
D 8
-
E kn
D 7
 
10 9
-
10
K 6 5
 


Da en ny hjerter ble spilt, var øst skvist og kastet ruter knekt. Etter øst sin innmelding var det klart at ruter ess satt hos øst, og ruter konge kunne nå godspilles ved å spille en liten ruter. Men det var tydelig at øst var presset, og siste trumf satte ytterligere press på øst. Han håpet makker hadde ruter konge og kastet ruter ess (bordet la en ruter og en kløver). Ruter konge skviste da øst for tredje gang! Vest hadde kastet en spar på hjerterne, og øst kastet også en spar siden han var nødt til å holde to kløver. Den lille kløveren på bordet hadde gjort sin funksjon og kunne kastes. Spar konge, kløver konge og spar 10 tok de tre siste stikkene!

Vest kunne ha reddet makkeren ved å holde alle sine spar. Da kan øst kaste begge sparene sine og blir aldri presset, slik at spillefører må nøye seg med 10 stikk.

 

Har du lyst til å dele et spill med våre lesere? Send det på mail eller bruk BIN spillmal.

 

Ønsker du deg sommerlektyre om skvis? Da er disse tre bøkene å anbefale:

For deg som skal skvise for første gang: Squeezes made simple av David Bird og Marc Smith
For deg som har skvist litt og for dem som ikke er så glad i å lese på engelsk: Boken om skvis av Jannersten
For deg som virkelig vil fordype deg i temaet: Boken Kelsey on squeeze play av Hugh Kelsey tar for seg alt som er verdt å kjenne til i skvisens verden.