AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Fint meldt utgang fra skolemesterskapet
Skolemesterskapet skulle vært arrangert på Storefjell, men ble på grunn av Corona-viruset gjennomført som online-turnering på Bridge Base Online (BBO) lørdag 6. juni. Hele landet var representert gjennom de åtte lagene som deltok.
 
Lagene ble delt i to puljer i grunnspillet. Rød pulje besto av Leirfjord/Ura (Nordland), Flekkefjord (Agder), Trondheim/Orkanger (Trøndelag) og Korsvoll (Oslo). I gul pulje konkurrerte Ranaskolene (Nordland), Trondheim (Trøndelag), Asker vgs (Viken) og Høyland og Øygard (Rogaland). Majoriteten av spillerne er ungdomsskoleelever, men det var også innslag fra både barneskolen og videregående.
 
Grunnspillet besto av full serie, altså tre runder, og det ble spilt åtte spill i hver kamp. Scoringsformen var Board-a-match (BAM, der vunnet spill gir 1 poeng, uavgjort ½ poeng og tapt spill 0 poeng). De to puljevinnerne gikk direkte til finalen, mens toerne gikk til bronsefinalen.
 
Det skulle vise seg å bli jevnt i kampen om finalebillettene. I rød pulje måtte det loddtrekning til mellom Leirfjord/Ura og Flekkefjord da begge lagene endte på 14,5 poeng (12 er middels), og det innbyrdes oppgjøret attpåtil endte 4–4! Etter loddtrekninga var det Flekkefjord som kunne juble for finaleplass, mens helgelendingene måtte ta til takke med å spille om bronsen.
 
I den andre pulja var det Trondheim som trakk det lengste strået med 16 poeng, og de ble dermed Flekkefjords finalemotstander. Høyland og Øygard kapret andreplassen like foran Asker, og ble med det det andre laget som skulle spille om bronsen.
 
Før vi avslører hvordan finalekampene endte, skal vi se nærmere på et spill som dukket opp i tredje innledende runde i oppgjøret mellom vinnerlaget fra Trondheim og Ranaskolene:

 
K 7 6 4
E K kn
5
kn 9 8 7 5
 
 
10
10 9 6 5 4 2
E 4 3 2
K D
 
 
VestNordØstSyd
HermanIda
1 kl1)pass1 hj
pass1 sppass2 hj2)
pass3 hj3)pass4 hj
passpasspass
1) Minst 3-korts kløver
2) Spillemelding
3) Utgangsinvitt


Syds hånd har bra potensial om makker har støtte i hjerter. Innledninga på meldingsforløpet tydet imidlertid ikke på særlig god tilpasning. Med en litt annen honnørplassering og bedre hjerterfarge kunne man kanskje ha vurdert en invitt, men slik hånda så ut, var det naturlig at Ida Malene Andersen slo av med 2 hjerter i andre melderunde.
 
Herman Ørn Walbye Mikkelsen meldte godt da han høynet til 3 hjerter. Han har allerede benektet 4-korts hjerterstøtte og kan nesten ikke ha bedre hjerter enn dette. En singleton er også ofte verdifull, og selv om kløverfarga er tynn, kan man kanskje leve av den også dersom makker har litt å hjelpe med i den farga?
 
Ida Malene hadde absolutt maks og høynet til utgang. Ved det andre bordet ble det spilt 2 kløver i syd med åtte stikk. Dermed ville Trondheim vinne spillet dersom hun fikk hjem 4 hjerter, mens poenget ville gå til Rana dersom det ble beit. Hvordan ville du planlagt spillet med ruter ut fra vest?
 
Om vi teller tapere, får vi ikke øye på så mange. De to svarte essene mangler, og i tillegg kan det bli en trumftaper. Likevel er det langt fra sikkert at ti stikk er i boks. Det er nemlig hele tre rutertapere å bli kvitt på hånda, og etter ruterutspillet er man litt sårbar i den farga.
 
Ryggmargsrefleksen sier deg kanskje at du etter å ha vunnet utspillet med esset skal trumfe ruter hos blindemann, der det er færrest trumf. Problemet er imidlertid at det går med én stor trumf for hver ruter du skal trumfe. I verste fall kan du etter hvert risikere to trumftapere og beit i kontrakten dersom en av motstanderne har dama tredje i hjerter.
 
Dette kan tilsi at man må ha flere tanker i hodet samtidig. Sagt på en annen måte betyr det at du må sette opp stikk i de svarte fargene før bordet er tømt for trumf. Merk at det ikke er inntak hos blindemann utenom trumfen.
 
Én mulighet er å spille kløver i stikk to. Du risikerer at motparten presser i ruter når de kommer inn, noe som tvinger deg til å bruke en trumf i bordet. En annen fare som truer, er at motparten kan få ei stjeling (eventuelt ei trumfhøyning) ved å kontre i kløver. Men du har råd til å tape tre stikk, og tåler sånn sett også en trumftaper.
 
3–3-sits i kløver, eller eventuelt 4-korts kløver sammen med hjerter dame, kan gjøre det mulig å trumfe kløverfarga god.
 
Ved å spille på kløveren tidlig er det gode sjanser for at du ved en kombinasjon av godspilte kløverstikk og ruterstjeling(er) i bordet kommer til ti stikk så lenge ikke både kløveren og hjerteren skulle være fordelt altfor surt hos motparten.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
K 7 6 4
E K kn
5
kn 9 8 7 5
 
E D 8 5 3
D 3
K 10 8 7
10 2
kn 9 2
8 7
D kn 9 6
E 6 4 3
 
10
10 9 6 5 4 2
E 4 3 2
K D
 


Ida Malene vant elleve stikk, og dermed ble det vunnet spill for trønderne.
 
Tilbake til finalen, som besto av to sett av åtte spill. Hvordan endte den?
 
Jo, den ble også jevn og spennende. Trønderne koblet grepet om seieren da de gikk opp i en to poengs ledelse etter tredje siste spill i andre sett. Dermed måtte Flekkefjord vinne de to siste spillene for å berge ekstraomganger. Innspurten startet bra da Flekkefjord spilte 4 hjerter med elleve stikk, mens Trondheim vant ni stikk i 3 grand. For publikum bidro dette til å holde liv i kampen helt inn i siste spill!
 
Laget fra Trondheim sikret imidlertid seieren ved å hente 140 i 3 hjerter, mens Flekkefjord spilte 2 spar med åtte stikk for scoren 110 i siste spill. Gratulerer til Thomas Tøsse, Alijan Nazari, Ida Malene Andersen og Herman Ørn Walbye Mikkelsen, som dermed er vinnere av årets skolemesterskap!
 
Bronsefinalen var også jevnspilt. Til slutt var det Sandnes-laget Høyland og Øygard som gikk seirende ut av den kampen. Lagene på pallen vant henholdsvis kroner 10.000, 5.000 og 2.500. Premiene skal brukes på junioraktiviteter i de respektive juniormiljøene.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger