AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Innbringende motspillspoeng
Arendalsturneringa gikk av stabelen siste helga i juni som den første større turneringa på nesten fire måneder her til lands. Turneringa ble tidlig fulltegnet, så det er tydelig at det er mange som har sett fram til at det skulle åpnes opp for bridgeturneringer igjen.
 
Turneringa ble spilt som Monrad og besto av 94 spill. 54 par stilte til start. Av disse var det Terje Lie og Nils Kvangraven som gjorde det aller best. De vant suverent med den pene scoren 62,1 %.

Det var mer jevnt i kampen om de to siste pallplassene. Til slutt var det Stig Martinussen og Dag Heldal Paulsen (TopBridge BC) som trakk det lengste strået i kampen om andreplassen, mens Sam Inge Høyland (TopBridge BC) og Jim Høyland (Bergen Akademiske BK) ble nummer tre. Børre Lund og sønnen Markus (20) fra Heimdal BK havnet akkurat utenfor pallen. De tre sistnevnte parene endte alle på 59 % eller mer, også det er solide scorer.
 
Vi skal se nærmere på et fint motspill fra turneringa signert Stig Drangsholt:

 
-
K kn 8 5 3
K kn 8
10 8 7 6 4
 
9 5 4
D 6 4
D 3 2
E K kn 3
 
VestNordØstSyd
M. ReinertsenJ. L. UndheimS. DrangsholtJ. H. Herland
passpass1 kl4 sp
passpasspass
 
Vest spiller ut hjerter 10. Spillefører ber om knekten fra blindemann. Du følger med dama, før spillefører vinner med hjerter ess. Hvordan ville du planlagt motspillet?

Forhåpentligvis var du mer snartenkt enn som så!

Stig Drangsholt kjenner igjen en posisjon når den dukker opp ved bordet. Som øst la han elegant liten hjerter da spillefører John Helge Herland ba om knekten fra blindemann. Det var motspillet sitt. Kortene så nemlig ut som dette:
 
 
-
K kn 8 5 3
K kn 8
10 8 7 6 4
 
kn 7 3
10
E 10 9 6 5 4
D 9 2
9 5 4
D 6 4
D 3 2
E K kn 3
 
E K D 10 8 6 2
E 9 7 2
7
5
 


Hva skulle spillefører gjøre da hjerter knekt beholdt stikket?

Hvis knekten vinner stikket, har ikke syd hjemkomst til å ta ut trumfen, og risikerer at vest får to stjelinger hvis øst kommer inn på minoressene. Da kan det altså i verste fall bli beit i kontrakten.

Spillefører måtte derfor stikke over med hjerter ess, ta ut trumfen og spille hjerter som fikk løpe til dama hos Stig. Martin Reinertsen i vest la styrkekast i ruter på den andre hjerterrunden. Drangsholt–Reinertsen gjorde ingen feil og hentet sine to ess da Stig vridde ruter til Martins ess fulgt av kløver tilbake.
Det betydde ti stikk til spillefører, noe som ga Drangsholt–Reinertsen hele 12 av 27 mulige plusspoeng. Hadde Stig lagt i hjerter dame i første stikk, ville det gitt spillefører tolv stikk og 15 poeng i minus til øst–vest.

Nok et eksempel på hvilken brutal forskjell ett stikk kan utgjøre når man spiller parturnering. Spillet understreker også hva som er hensikten bak motspillsregelen «honnør på honnør». Målet med den regelen er å forfremme stikk for enten seg selv eller makker. I dette tilfellet er hjerteren i bordet såpass god at det ikke kan bygge stikk for egen side å dekke med hjerter dame, selv ikke om makker skulle ha hjerter 9. Som vi så er det derimot langt mer å hente på å legge liten!

Takk til turneringsvinner Nils Kvangraven, som tipset om spillet!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger