AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Valgets kvaler
I slutten av april ble siste helg av 1. og 2. divisjon spilt på Scandic Hamar (kjent som Olrud Hotell for bridgespillere). Hordaland 1, Charlsen (Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska, Martin Andresen og Geir Helgemo) gikk til topps, og forsvarte med det seriemester-tittelen fra 2019/20-sesongen.
 
Nord-Trøndelag 1, Kippe (Håkon Otieno Kippe, Kristoffer Hegge Berg, Sverre Johan Aal, Petter Aulid Eide, Ivar Berg og Jørn Arild Ringseth), som ledet etter første helg, avsluttet med to store seiere og tok sølv, knapt 4 VP bak vinnerne. Bronsemedaljen gikk til Midt-Trøndelag 1, Johansen (Lars Arthur Johansen, Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Tor Eivind Grude, Espen C. Fasting og Terje Lie).
 
De tre lagene som rykket ned fra 1. divisjon, var Romerike og Glåmdal 1, Grime, Lofoten og Vesterålen 1, Ellingsen og Hordaland 2, Høyland.
 
De tre avdelingsvinnerne i 2. divisjon som rykket opp i toppdivisjonen, var Oslo 2, Thoresen (Siv Thoresen, Erik Eide, Sam Inge Høyland og Jo-Arne Ovesen), Buskerud 1, Smith (Vidar Smith, Geir Brekka, Sigurd Evjen, Øyvind Saur og Jon Aabye) og Rogaland 4, Austad (Geir Austad, Jostein Austad, Marius Dalemark Austad, Boye Brogeland, Kjetil Myhre og Svein Skarpenes).
 
Vi skal se nærmere på et spill fra andre halvrunde i kamp seks, halvrunden som åpnet andre spillehelg. Dette spillet understreker virkelig at man som bridgespiller kan bli stilt overfor valgets kvaler, både i meldingsforløp og motspill. Du får ta plass i Marianne Hardings stol i vest, og finne ut hva du vil spille ut mot 5 spar doblet etter meldingsforløpet du ser referert under:

6 2
kn 3
E D 10 9 7 5 4
7 4


Vest                     Nord                    Øst                       Syd
M. Harding          A. Veseth            A. Fuglestad        I. Hansen
                                                                                     1 sp
2 ru                        4 ru1)                  4 sp2)                 5 sp
pass                      pass                    dbl                      pass
pass                      pass
 
1) Splinter, sparstøtte og kortfarge i ruter
2) Godt løft i ruter
 
Før du bestemmer deg, kan vi legge til at det var en tenkepause før nord meldte 4 ruter. Hva velger du å spille ut, og hvorfor?
 
Marianne hadde ikke så mye å gå etter, annet enn at det sto mellom hjerter og kløver ut. Men hvilken av disse fargene?
 
Det er et mulig scenario at nord har en solid langfarge i én av de nevnte sortene, og at det dermed haster å få hentet stikk i den motsatte fargen. Uavhengig av om 4 ruter lover renons eller ikke, er det store sjanser for at det ikke er noe ruterstikk å hente, og dermed står valget mellom hjerter og kløver.
 
Marianne tenkte at tenkepausen kunne være basert på at nord hadde lengde i motsatt major, og vurderte å introdusere denne. I tillegg er det et lite tilleggspoeng at makker hadde muligheten til å ta med seg 4 hjerter dersom hun hadde solid hjerterfarge med tanke på et eventuelt utspill.
 
Med denne begrunnelsen valgte Marianne å spille ut kløver, og det ble blink da hele spillet så slik ut:

 
E 10 7
E D 9 7 6 4
-
D 10 8 3
 
6 2
kn 3
E D 10 9 7 5 4
7 4
-
10 8 5 2
kn 8 6 3 2
E K kn 2
 
K D kn 9 8 5 4 3
K
K
9 6 5
 


Det er altså kun kløver ut som beiter kontrakten, mens alle andre utspill gir (minst) tolv enkle stikk. Ann Karin Fuglestad kunne hente de tre første stikkene, før spillefører hadde resten, og det holdt altså til å få med seg den viktige første beita.
 
Vi skal se på hvordan meldingsforløpene gikk ved et par av de andre bordene som var i sving:
 
Vest                     Nord                    Øst                       Syd
S. J. Aal               A. Øberg             P. Eide                 S. Hogstad
                                                                                      1 sp
pass                      2 hj                       pass                    2 sp
pass                      2 gr                      pass                    4 sp
pass                      6 sp                     pass                    pass
pass
 
Her gikk kontrakten hjem etter ruter ess i utspill.
 
Vest                       Nord                    Øst                       Syd
O. A. Frydenberg K. Hegge Berg   G. E. Bergheim  H. Kippe
                                                                                        1 sp
2 ru                        2 hj                       4 sp                      pass
5 ru                        5 sp                      6 kl                       6 sp
pass                      pass                     pass
 
Her fant Odd Alfred Frydenberg kløver ut. Dermed ble det to beit i kontrakten, og slemsving inn for Telemark mot sølvvinnerne fra Nord-Trøndelag.                        
                  
Vest                     Nord                     Øst                       Syd
K. B. Ellingsen    T. v. Overbeeke  P. Marstrander    K. Bogø
pass                     6 sp                      pass                     4 sp
pass                     6 sp                      pass                     pass
pass
 
Etter et raskt overstått meldingsforløp falt valget av utspill på ruter ess, og dermed gikk slemmen hjem.
 
Det ble meldt slem ved 20 av de 44 bordene som var i aksjon. Ved 13 av disse bordene gikk kontrakten hjem. Ved to av bordene var kontrakten doblet, og ved begge disse ble hjerter knekt spilt ut, og det ble 13 stikk for den nette scoren av 1310 til nord–syd! Hjerteren lar seg godspille ved ei stjeling, og man har forbindelse til bordet i trumf.
 
Ved brorparten av bordene hadde nord–syd scoren på spillet, med unntak av de som klarte å beite 5 spar og 6 spar. Ved ett bord vant øst–vest sågar 6 ruter doblet. Som du kanskje har lagt merke til står det tolv stikk i ruter øst–vest om ikke motspillerne får med seg to hjerterstikk i utspillet. En vellykket kløverfinesse gir et avkast for den ene hjertertaperen.
 
Som vi så ble det valgt ulike åpningsmeldinger på syds hånd, og det gjorde at veien videre tok ulike vendinger. Der det ble åpnet på 1-trinnet, valgte noen vestspillere å melde seg på med den lange ruteren, mens andre forholdt seg rolig. Hvordan meldingsforløpet utviklet seg, ga også ulik informasjon til den som skulle spille ut.
 
Noen vil kanskje mene at syd har for sterke kort for å åpne med 4 spar, men samtidig inneholder hånda to single konger som kan ha begrenset offensiv verdi. Om makker ikke har esset i fargen, er det jo en taper på samme måte som et lite kort. Hvis makker har esset, er det verken sikkert at vi har inntak til bordet eller at vi kommer inn i tide til å få hentet stikk(ene).
 
Hvis makker har veldig sterke kort, kan det kanskje by på problemer at man har begge disse sidekongene da det for eksempel er vanskelig for makker å vurdere storeslem når det står, rett og slett fordi han ikke tror du kan ha såpass mye på sida av 8-kortsfargen i spar. Samtidig er det liten tvil om at åpning på 4 spar kaprer meldingsforløpet og ofte blåser motparten av banen, som vi så i det siste av meldingsforløpene over.
 
Ingen tvil om at dette spillet bød på flere valgmuligheter både i meldingsforløpet og for den som skulle spille ut, mens selve spilleføringa var å regne som plankekjøring.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger