AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Markus tryller hjem utgang i Ungdoms-VM
Ungdoms-VM spilles i disse dager i Veldhoven, Nederland. Norge stiller med lag i de tre klassene U26 Women, U21 og U16. To av tre norske lag kom videre til cupspillet.

I U26 Women gikk Norge til topps i grunnspillet blant de tolv lagene. U16-laget, som egentlig ikke var kvalifisert, imponerte med sjetteplass, og tok seg med det videre til sluttspillet. U21-laget skuffet med en 13. plass og kom dermed ikke videre denne gang.
 
I U26 Women fikk Norge fordelen av å velge kvartfinalemotstander. Valget falt på Ungarn, og kvartfinalen endte med en komfortabel seier. I semifinalen ventet Polen. Dessverre ble de for sterke denne gang. I skrivende stund er kvartfinalen akkurat ferdigspilt. Polakkene vant alle fire settene, og til slutt ble de totale IMP-sifrene 69–128. Norge møter Nederland i kamp om bronsen, mens polakkene skal spille om verdensmestertittelen mot Frankrike.
 
U16-laget spilte jevnt med Estland i to av tre kvartfinalesett. Men i det midterste settet var esterne suverene. De vant til slutt med IMP-sifrene 91–54. Dermed endte laget på delt femteplass, noe som må sies å være en bra prestasjon etter å ha blitt nummer tolv i fjorårets EM.
 
Vi skal se nærmere på et av spillene fra U16-lagets kvartfinale mot Estland. Markus Hansen Moe (12) fra Sandnessjøen ble spillefører i 4 spar på syds hånd:

 
8 6 2
E 9
K 10 6 5 4 2
D 5
 
 
E K 10 9 5 4
10 5 3
kn
E 9 2
 
 
VestNordØstSyd
I. K. MathisenM. H. Moe
2 hj1)2 sp
pass3 sppass4 sp
passpasspass
1) Svake 2


Som du ser en frisk og hardmeldt kontrakt i velkjent juniorstil. Siden makker Ida Kristine Mathisen (13) i nord hadde sjansen til å vise godt løft i spar ved å melde 3 hjerter, bør det absolutt være et alternativ å passe 3 spar, som dermed viser dårligere kort enn en invitt. Men den gode nyheten er at det er spill for kontrakten, og Markus hadde tro på at dette kunne gå veien.
 
Hvordan ville du planlagt spillet med hjerter 8 ut fra vest?
 
I teorien kan det være mulig å spille på ruteren, men det er et stykke fram til å få den god, og det er dessuten begrenset med inntak i bordet. Om trumfen sitter fint, tåler man én taper i hver av de andre fargene. Håndas siste hjerter kan stjeles i bordet, og da gjenstår det egentlig bare å få stikk for enten kløver dame eller ruter konge før man er i havn.
 
Men er det håp selv om trumfen skulle gi taper?
 
Hele spillet så slik ut:

 
8 6 2
E 9
K 10 6 5 4 2
D 5
 
D kn 7
8 6
E D 9 3
K 10 7 4
3
K D kn 7 4 2
8 7
kn 8 6 3
 
E K 10 9 5 4
10 5 3
kn
E 9 2
 


Ved første øyekast kan det se ut som det må bli én taper i hver farge. Men Markus kunne til slutt notere vunnet soneutgang etter at motparten ikke fant det perfekte motspillet. Esterne skulle altså få erfare at det er farlig å gi Markus lillefingeren.
 
Han lasjerte utspillet, og øst kom inn på knekten. Hvis det nå hadde kommet kløverskift, ville det helt sikkert blitt beit. Med da det ikke gjorde det, hadde øst kastet bort sin første og siste sjanse til å spille kløver gjennom spilleførers hånd. Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert.
 
Øst skiftet til trumf, som Markus vant med esset. Deretter fulgte ruter mot bordet. Vest stakk med esset og fridde seg i hjerter. Inne i bordet på hjerter ess stjal Markus en ruter på hånda. Deretter fulgte spar konge, og 3–1-sitsen kom for en dag. Hjerter til stjeling i bordet fulgte, før ruter konge ble innkassert med avkast av en kløver.
 
Om fargen hadde vært jevnt fordelt, kunne spillefører fått kastet sin siste kløvertaper også. Da det ikke gikk, trumfet Markus ruter på hånda, før vest ble spilt inn i spar i følgende posisjon:

 
-
-
10 6
D 5
 
D
-
-
K 10 7
-
K
-
kn 8 6
 
10 9
-
-
E 9
 

 
Vest hadde bare kløver å spille og måtte åpne fargen fra kongen. Dermed forsvant kløvertaperen, og Markus kunne fornøyd notere vunnet utgang.
 
Ved det andre bordet havnet esterne i samme kontrakt med beit. Det ga 12 IMP til Norge, som likevel måtte se seg kraftig slått i andresettet, og til slutt måtte gi tapt for Estland i VM-kvartfinalen.
 
Alltid surt å ryke ut, men når spillerne får summet seg, kan de likevel si seg fornøyde med innsatsen i Ungdoms-VM.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger