AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Gardering i hardmeldt slem
NM-finalen for par ble spilt i Larvik siste helga i september. På spilledag tre av tre da det begynte å dra seg til, møttes to av parene som kjempet om medalje til batalje ved BBO-bordet. Her er et av spillene som dukket opp:

 
D kn 8 7 5
E 7
D 10
E D kn 6
 
 
E 3
D 10
K kn 8
K 9 7 5 4 2
 
 
VestNordØstSyd
HøylandHogstadOvesenØberg
1 kl1)
2 ru2)2 sppass3 kl
pass3 rupass3 gr
pass4 kl3)pass4 ru4)
pass4 hj4)dbl4 sp4)
pass6 klpasspass
pass
1) Minst én kløver
2) Svak
3) Naturlig sleminvitt
4) Kontrollmelding


Andre Øberg havnet som én av tre i salen i 6 kløver, som er en litt hardmeldt kontrakt. Ved de to andre bordene som spilte 6 kløver, kom ruter ess ut. Da er spilleføringa enkel. Hjertertaperen i bordet forsvinner på ruter, og så blir man til syvende og sist avhengig av at sparfinessen lykkes.
 
Andre fikk det verre. I og med at Jo Arne Ovesen fikk sjansen til å utspillsdoble 4 hjerter, kom hjerter 3 ut fra Sam Inge Høyland. Hvordan ville du planlagt veien videre?
 
Etter å ha vunnet utspillet med hjerter ess, tok Andre sparfinessen. Dama vant stikket, og han fortsatte med spar til esset. Nå fulgte kløver til dama i bordet. Begge motstanderne fulgte farge. Så ble det spilt en spar fra bordet. Kongen kom på fra øst, og spillefører trumfet med kongen. Ny kløver til bordet trakk ut østs siste trumf, og hjertertaperen kunne parkeres på en godspilt spar. Deretter kunne ruter ess presses ut for 12 stikk og vunnet lilleslem. Det ga tredelt topp og +24 til de medaljejagende telemarkingene.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
D kn 8 7 5
E 7
D 10
E D kn 6
 
9 4 2
kn 4 3
E 9 7 6 5 3
3
K 10 6
K 9 8 6 5 2
4 2
10 8
 
E 3
D 10
K kn 8
K 9 7 5 4 2
 

Et instruktivt poeng med spillet er at man ikke må ta for mange runder trumf før man går på sparen. Denne gang ville det gått fint siden sparen er fordelt 3-3, men om øst har kongen fjerde, er det essensielt å spille spar før man har tatt to trumfrunder (å spille én stor trumf fra bordet først går riktignok bra).
 
Årsaken er at man da trenger to inntak for å trumfe spar og ett for å hente det godspilte sparstikket. Dermed risikerer man å få for lite inntak om man trekker ut trumfen før man begynner å jobbe med sparfargen.
 
Vests innhopp i ruter må kunne sies å være av det harde slaget, og det bidro nok til å framprovosere at slemmen ble meldt. Med andre ord kan vi si at det er litt tveegget hvor ivrige man skal være med disse innhoppene. 2 ruter har dessuten begrenset sperreeffekt. Om nord-syd får melde helt i fred, er sjansen betydelig større for at de ender i 3 grand.
 
Et interessant tilleggspoeng er at 3 grand i syd står på omtrent det samme som 6 kløver dersom det kommer hjerter ut. Motparten får nemlig godspilt hjerteren før spillefører kommer inn. Spillefører har åtte toppstikk og må ta sparfinessen for det niende.
 
3 grand med ni stikk ga -20 til nord-syd, mens 3 grand med tolv stikk, som det fort kan bli med hjerter ut fra øst, ga +12, og 3 grand med 11 ga -5. Ett overstikk fra eller til svinger stadig mye når det spilles parturnering.
 
På det aktuelle spillet var det Andre Øberg og Sondre L. Hogstad som fikk en bunnsolid score. Det var imidlertid Jo-Arne Ovesen og Sam Inge Høyland som kunne slippe jubelen løs til slutt etter å ha spurtet inn til bronsemedaljer bak Sigurd Evjen og Vidar Smith, som tok sølvet, og de suverene norgesmestrene Geir Helgemo og Kåre Bogø.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger